Culinaire hoogstandjes van Malta

door | 31 mrt 2015 | Nieuws

Schermafbeelding_2013_06_06_om_3.56.15_PM
Ontdek de verscheidenheid aan culturen in de keuken 
Malta is een smeltkroes van culturen. In de Maltese keuken zijn sporen van de vele veroveraars te proeven. Al deze invloeden hebben geleid tot een smaakvol Mediterraan geheel. Verwen je smaakpapillen op culinair Malta!

Fenkata
Traditioneel Maltees eten is puur natuur en gebaseerd op de seizoenen. Het nationale gerecht is Fenkata, een stoofpotje van konijn. Hiervoor kun je het beste terecht in Mgarr, ten noorden van Mdina. Eén van de vele goede restaurants is United Restaurant, maar ook andere restaurants in de buurt hebben de kunst van het maken van Fenkata goed onder de knie. Liever zelf de keuken in om dit konijn in rode wijn te bereiden? Kijk hier voor een goed recept.

Maltese klassiekers
Andere Maltese klassiekers zijn Lampuki (hartige vistaart), Bragioli (varkensvlees gevuld met rundvlees en olijven), Kapunata (de Maltese versie van ratatouille) en de zogenaamde ‘widow’s soup’, waarin een heerlijk klein rondje Gbejniet (schapen- of geitenkaas) drijft. Probeer tijdens een bezoek aan Malta zeker een pastizzi, een knapperig pakketje bladerdeeg gevuld met ricotta of tuinbonenpuree. Een andere smaakvolle snack is hobz biz-zejt, brood gedoopt in olijfolie, besmeerd met verse tomatenpuree en gevuld met een mix van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes.

Verrukkelijk verse vis
De zee zorgt voor een constante aanvoer van verse vis op de Maltese eilanden. Ervaar het lokale leven en bezoek op zondagochtend de bekende markt van Marsaxlokk en sta versteld van het enorme aanbod en de variatie in verse vis: allerlei soorten baars, witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis zijn volop verkrijgbaar. Geniet daarna van de verse vis in één van de vele restaurants. Een aanrader is Aljotta, een heerlijke vissoep met knoflook.

Dorstig?
Kinnie is de nationale trots van Malta. Deze karamelkleurige dorstlesser is al sinds 1952 te koop en heeft een unieke smaak: het is zoet en bitter tegelijk. Naast bittere sinaasappelen zouden er ginseng en rabarber inzitten, maar het precieze recept is een lokaal geheim. Daarnaast heeft Malta ontzettend lekkere lokale wijnen. De Maltese druifsoorten Gellewza en Ghirghentina produceren stevige wijnen met uitgesproken smaken. Proef deze Maltese wijnen bij wijnbar Del Borgoin Birgu. Voor de echte wijnliefhebbers: veel wijnboerderijen organiseren tours en wijnproeverijen. Ook bierliefhebbers zijn op Malta aan het goede adres, al sinds 1928 wordt er op het eiland het bier Cisk gebrouwen. De citroenen uit de eeuwenoude citroenboomgaarden op Gozo worden gebruikt om limoncello te produceren. Deze zomerse likeur wordt gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en is ijskoud het lekkerst.

Gastronomische tips van locals
Is je eetlust inmiddels opgewekt? Ga dan bij een bezoek aan Malta zeker eten bij één van de volgende restaurants, aangeraden door locals.

  • Diar il-Bniet in Dingli werkt met seizoensgebonden producten van eigen boerderij of van plaatselijke leveranciers. Hier eet je vers, Maltees en super lekker!
  • Een andere aanrader voor Fenkata is Charlie’s Inn in Salina. Dit restaurant wordt al 80 jaar lang door dezelfde familie gerund en hun jarenlange ervaring is te proeven.
  • Zin in een goed stuk vlees? De beste Argentijnse steak op Malta eet je bij Chukkas at Malta Polo Club.
  • De filosofie van Ali Baba in Gzira is simpel. Simpel, maar heel smaakvol. Al meer dan 25 jaar runt een Libanese familie dit restaurant en al die jaren zijn ze trouw gebleven aan hun roots.
  • Aan het water in de pittoreske baai van St. Julians eet je heerlijk Maltees bij Gululu. Probeer bijvoorbeeld eens een Ftira: een typisch Maltese pizza.

Voor vragen of informatie kun je altijd contact met mij opnemen: marlies@malta.nl of +31206383271.