Jureren in Jesolo: Concours Mondial de Bruxelles (dag 1)

door | 10 mei 2015 | Nieuws, Redactie

CMB 2015 Jesolo1

Jesolo/Italië – Dit jaar werd ik voor de 12de keer uitgenodigd om te jureren bij het Concours Mondial de Bruxelles. Een wijnconcours dat inmiddels is uitgegroeid tot ruim 300 juryleden, die uit alle werelddelen worden ingevlogen. Mijn eerste deelname aan het Concours Mondial de Bruxelles was destijds op uitnodiging van Louis Havaux, die ik ontmoette in Parijs tijdens onze jaarlijkse Bordeaux Supérieur proeverij. De eerste jaren reisde het Concours nog door verschillende steden in België, zoals Luik, Oostende, Gent, Brussel en Antwerpen. Al een kleine tien jaar reist men door Europa en was onder andere te gast in Maastricht, Lissabon, Luxemburg, Palermo en Valencia. Nu dus in Jesolo en de volgende gaststad wordt Plovid in Bulgarije.

Spaans wit en rood

De eerste proefdag passeren in mijn jury 49 wijnen. De eerste serie is wit en –zo blijkt later- afkomstig uit Galicië (albariño). Twaalf redelijke frisse wijnen van het oogstjaar 2014. Onze jury, waarin een rijk keur aan nationaliteiten is vertegenwoordigd (India, China, Spanje, België en Nederland), is matig enthousiast over het gebodene. Slechts twee wijnen dringen door naar een medaille:

  • Valtea 2014 krijgt zilver; een wijn met goede concentratie en een opwekkende frisheid.
  • Paco & Lola 2014 krijgt een gouden medaille: mooie evenwichtige wijn met een volle smaak.

De serie die volgt blijkt een serie rood uit Rioja te zijn (oogstjaar 2014). Ook hier is er terughoudendheid om de wijnen een hoge score te geven. De meeste wijnen overtuigen helaas niet. Drie wijnen krijgen echter een zilveren medaille:

  • Arnegui Tempranillo; veel primair rood fruit, zachte smaak en goed in balans.
  • Castillo de Albai; geurig, veel kersen, soepele smaak, fruitig en evenwichtig.
  • Real Compañia de Vinos Tempranillo; veel neus, fruitig, soepele aanzet, ook lichte kruidigheid, goede vulling en evenwichtig.

De derde serie rood bleek uiteindelijke geen enkele medaille te hebben gekregen.

Châpeau Saint Emilion 2012

De afsluitende serie uit Saint-Emilion kreeg een mooi aantal medailles: 5 van de 11 geproefde wijnen: 3 zilver, 1 goud en 1 dubbelgoud. Châpeau Saint-Emilion!

De drie zilveren medailles worden toegekend aan:

  • 2012 Château Grand Bouquey: licht kruidige geur en zachte smaak.
  • 2012 Château Jacques Noir: mooie complexe geur van fruit en kruidigheid, soepele aanzet, evenwichtige wijn met voldoende concentratie.
  • 2012 Château Vieux Garrouilh: lichte kruidige geur, zuiver, soepele stijl en evenwichtig.

De gouden medaille uit deze fraaie serie ging naar:

  • 2012 Château Francs Bories: in de kleur nog een hint van paars, zuivere aromatische kruidige geur, complex, zachte tannine, rijpe en soepele stijl, evenwichtig met een mooie lengte. Klasse!

Dubbelgoud uit deze serie ging naar:

  • 2012 L’Archange: een absolute topper in de serie. De kleur deed al vermoeden dat we hier een wijn van hoog niveau gingen proeven. Mooi donkerrood met hint van bruin, zuivere kruidige geur, fraaie soepele smaak, die zeer mondvullend is. Wat een heerlijke brede smaak, excellent evenwicht. Top!

Het oogstjaar 2012 Saint-Emilion heeft ons aangenaam verrast. Veel goed gemaakte wijnen.

Chris Alblas, jurylid Concours Mondial de Bruxelles 2015