Het is tijd voor Touraine!

door | 25 jun 2015 | Nieuws

image003

Genieten bij “Vis aan de Schelde”

Restaurant Vis aan de Schelde in Amsterdam had de eer om een menu samen te stellen bij acht Sauvignon Blanc wijnen uit Touraine en bij twee rode wijnen, waarvan één een 100% Gamay en de andere een blend met Cabernet-Franc

Achtergrond Touraine

De regio Touraine bestaat uit circa 5.500 hectare wijngaard (80% van wit is Sauvignon Blanc en 60% van rood is Gamay). Dankzij de Loire werden de wijnen uit Touraine in de Middeleeuwen niet alleen gedronken in Parijs, maar ook verscheept naar andere landen waaronder Nederland.

In Touraine zijn de meeste van 140 kastelen die de Loire telt, te vinden. Met o.a. het wereldberoemde Chenonceaux. In de 4de waren het de monniken van de Abdij van Marmoutier bij Tours die volop wijngaarden aanlegden. Zij hadden wijn nodig voor de mis en voor de genezing van zieken.

Klimaat

De regio Touraine: in de midden Loire gezegend met een klimaat dat nog beïnvloed wordt door de Atlantische Oceaan aan de westzijde en aan de oostzijde meer continentaal. Touraine werd in vroeger tijd de speeltuin van de adel genoemd en daar dankt het de talloze kastelen aan. Geen kastelen als burchten, maar kastelen om te genieten van het goede leven: gasten uit te nodigen om te gaan jagen, personeel te laten vissen in de Loire, Indre en Cher en daarbij een stuivend Sauvignon Touraine te drinken of wellicht een licht gekoelde Gamay. Wie zal het zeggen?!

Bodems

De druiven groeien op uiteenlopende bodems. De wijngaarden liggen vooral op de steile hellingen langs de beide oevers van de Loire en de zijrivier de Cher.

De bodems in Touraine zijn gevarieerd. Ze bestaan voornamelijk uit klei, kalk en zand. Hier en daar komt vuursteen voor. In het oosten van Touraine bevat de bodem meer zand en kiezels, wat tot lichtere wijnen leidt. Bij Vouvray en Montlouis komt leisteen voor, geschikt voor de verbouw van chenin blanc.

De twee belangrijkste druivenrassen in Touraine zijn voor wit de Sauvignon Blanc en voor rood de Gamay.

Focus op Sauvignon Blanc: wijnen met finesse

In het oostelijk deel van Touraine richting Quincy en Reuilly is een concentratie aan Sauvignon Blanc producenten te vinden. De bodem bevat daar klei, kiezel, kalk, vuursteen en zand.

De wijnen uit Touraine zijn verrassend en relatief voordelig!

Sauvignon Blanc stuift niet alleen in het glas, maar ook in de aanplant. De vraag neemt jaarlijks toe en de aanplant ook. De wijn is niet alleen geurig, maar de wijn heeft structuur, is heerlijk als aperitief en aan tafel. Het is de wijn die je kunt genieten met je vrienden en vriendinnen. De wijn heeft een opwekkende frisheid die mooi verpakt is in de body van de wijn. Dat is Sauvignon Touraine: een wijn met finesse!

Touraine zet zichzelf op de kaart met de Sauvignon Blanc en de Gamay. De Sauvignon Blanc heeft vanuit de Loire de wereld verovert en het is nu de hoogste tijd ook de harten van de wijndrinkers te veroveren.

Wereldwijd 100.000 hectare

Wereldwijd is er zo’n 100.000 hectare wijngaard met de Sauvignon Blanc beplant. Daarvan is 1/3 te vinden in Frankrijk en toevallig of niet daarvan is 1/3 in de Loire! Na Sancerre is Touraine de grootste leverancier van Sauvignon Blanc wijn. De producenten in Touraine halen alles uit de kast om een beter image te krijgen dan hun vaak duurdere oosterburen. Ook streven ze naar een hogere kwaliteit dan de wijnen uit bijvoorbeeld Chili.

Stijgende vraag naar Touraine Sauvignon Blanc

De vraag naar Sauvignon Blanc uit Touraine stijgt en dat gaat ten koste van de aanplant van de Chenin Blanc. Veel consumenten ontdekken dat de Sauvignon Blanc uit Touraine door de jaren heen aan aroma’s hebben en structuur hebben gewonnen. Er staat een jonge generatie aan wijnmakers aan het roer, die vaak nog meer oog voor het werk in de wijngaard en de kelder hebben dan hun ouders. Ook experimenten met subtiel houtgebruik worden niet geschuwd.

Tot voor kort waren de Sauvignon Blancs uit deze regio nog relatief onbekend, maar de vaak zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit heeft daar een eind aan gemaakt. De prijzen zijn nu even serieus als de wijnen al waren.

Touraine Sauvignon is een enorm groot exportsucces

Opvallend in de wijnen is het relatief lage alcoholgehalte (schommelt rond de 12%) en dat is iets wat veel consumenten zoeken. Touraine heeft het!

Het frisse, vaak complexe, aroma van grapefruit, citrus, groene appel, soms wat kruisbes en witte bloemen, de frisheid in de smaak en afdronk, dat zelden gepaard gaat met een te hoge zuurgraad, maar wel met een goede concentratie maakt de wijnen uit Touraine geschikt om als aperitief te drinken, bij salades, seafood, vis, pasta’s, en lichte witte kazen, waaronder natuurlijk geitenkaas.

Gamay Touraine: lichte, fruitige rode wijn

In Frankrijk wel redelijk bekend, maar in Nederland minder: de lichte, fruitige rode wijn uit Touraine van de Gamay druif. Gamay is de belangrijkste rode wijn in de Touraine regio. De vraag naar deze stijl van wijn: lichte rode fruitige wijn zonder tannines hoor je vaak en dan is er Gamay Touraine.

Gamay Touraine is licht gekoeld de perfecte picknick wijn, lekker bij lam, gevogelte en klein wild. Beide kleuren zijn gastronomisch breed inzetbaar en je kunt je vrienden er aangenaam mee verrassen.

Oogstjaar 2014: het jaar van de brede glimlach

Zonder twijfel het jaar van de superbe Sauvignon Blanc! Dit dankzij een sublieme septembermaand. Het wordt wel vaker gezegd dat de eerste en laatste drie weken een wijnjaar kunnen maken of breken. Daar was 2014 het voorbeeld van. De zomermaanden waren niet bepaald zomers te noemen. Het was koud en nat en sommigen vroegen zich af of de druiven ooit rijp zouden worden.

September redde het jaar: sublieme Touraine Sauvignon Blanc

De zon liet zich zien, de regen verdween en wind kwam er voor terug. De druiven zwelden niet langer op, maar het sap concentreerde zich in een van de droogste septembermaanden ooit. De tannines konden rijpen, het suikergehalte nam toe en de zuurgraad bleef. Door de zon en de wind verliep er een voorspoedige rijping, maar nam wel het volume af met 10 tot 20%.

Het was het jaar waarin de wijnproducenten zelf het moment van oogsten mochten kiezen. Vaak wordt dat bepaald door de weeromstandigheden of gevaar voor rotting, niet in 2014. Je moest in 2014 hard je best doen om in dat jaar een slechte wijn te maken, zo werd gezegd.

De Sauvignon Blancs excelleren in geurige wijnen met veel exotisch fruit, wijnen met complexiteit en een overtuigende frisheid. Ook rood toont excellente kwaliteiten!

Wijn & Spijs

Als eerste wijn werd “Domaine les Hauts Lieux” ingeschonken. Dit in combinatie met crème van suikermais met rivierkreeft, schuim van karnemelk en citroengras en basilicum olie & daarnaast gerookte forel met gazpacho pastille en haringkuit en Parmezaanse kaas. De wijn wordt gemaakt door de firma Bougrier, één van de eerste onafhankelijke familiebedrijven in de Loire. Een frisse, fruitige wijn met een lichte mineraliteit. Deze elegante stijl paste goed bij dit gerecht, maar doet het ook goed bij mosselen, pasta en salades (te koop bij Gall&Gall € 9,49)

Bij het tweede gerecht: paling op verschillende manieren bereid met oosterse invloeden en krokant gebakken zwezerik kwam een selectie van drie wijnen:

  • Domaine de la Colline
  • Domaine de la Madelaine
  • Domaine Ricard (een wijn met een lichte houtlagering

De Sauvignon Blanc van Domaine de la Colline is onlangs met een gouden medaille bekroond” door de “Guide Gilbert et Gaillard 2015”. Een smakelijke, knisperfrisse wijn (€ 12,99 wijnvoordeel.nl). Domaine de la Madelaine werd in Angers met een gouden medaille beloond. Madelaine staat in de schappen van Albert Heijn en is zonder twijfel deze medaille waard: aromatische wijn, zuiver, fruitig, opwekkend, goede concentratie. Snel naar Albert Heijn! Voor slechts

€ 7,99 een top Sauvignon Blanc uit Touraine. De wijn van Vincent Ricard is iets meer ingetogen, maar heeft in de geur een hele mooie subtiele houttoon. Volle, evenwichtige wijn met fraaie frisheid. Erg mooi gemaakt en passend bij het gerecht. Goed ingekocht door De Gouden Ton (€ 8,95).

Sauvignon Blanc Touraine breed inzetbaar

Bij de eerste twee gerechten toonden de Sauvignon Blancs uit Touraine een overtuigende plaats in de gastronomie. En dat werd ook bij de volgend gerecht waargemaakt: geroosterde meerval met bereidingen van tomaat, crème van aubergine en zilte takjes, beurre blanc met algen. De twee begeleidende wijnen:

  • Domaine des Sauterrains (te koop bij BuyYourwine € 10,85) en
  • Ackerman, Fauvette (te koop bij Mitra € 7,99)

Twee mooie frisse wijnen, waarbij in de eerste wijn meer florale tonen naar voren kwamen en bij de tweede meer het fruit van appel en peer. De Fauvette werd toegelicht door Jean-Luc Baus, area sales manager van Ackerman. Hij is niet alleen een ambassadeur van Ackerman, maar ook zeker van de Loire en tijdens de lunch van Touraine. Goed gemaakte Sauvignon Blanc Touraine.

Daarna volgde op de huid gebakken snoekbaars met groene kruidengrot, krokante spiering, witte asperges, cantharellen en een schuimige saus met:

  • Domaine Joël Delaunay (€ 9,95 Kwast Wijnkopers)
  • Domaine du Pré Baron (€ 9,99 Vinoblesse)

Twee klassiekers uit Touraine: een feest bij dit overheerlijke gerecht. Beide wijnen hebben een complexiteit die goed passen bij deze snoekbaars. En, ook al was dan 24 juni officieel de laatste dag voor de witte asperges, mochten er nog witte asperges zijn, Sauvignon Blanc uit Touraine gaat vaak verrassend goed samen. Beide wijnen hebben de klassieke kenmerken van Sauvignon Blanc, zoals kruisbessen en buxus.

De lunch werd afgesloten met een kaasplateau en twee rode wijnen:

  • Domaine de la Charmoise (Henry Marionnet) een 100% Gamay (verkrijgbaar bij Henri Bloem € 7,95) en
  • Domaine Ricard (verkrijgbaar bij De Gouden Ton € 8,95).

De familie Marionnet maakt zeer elegante, fruitige rode wijnen van de Gamay met slechts 12% alcohol. Zeer aanbevolen voor iedere wijndrinker die rode wijn vermijdt vanwege de stroefheid. De wijn van Ricard heeft meer kleur en kracht en dat komt uiteraard door het feit dat in deze wijn een deel bestaat uit Cabernet Franc. Meer kracht, maar zeker zacht en toegankelijk.

Heerlijke gerechten en smaakvolle wijnen! Zowel de Sauvignon Blanc als de Gamay wijnen uit Touraine zijn het kopen waard.

Chris Alblas