Touraine: Vis aan de Loire bij Vis aan de Schelde

door | 26 jun 2015 | Nieuws, Redactie

19143279996_200e40af7f_z

©Jan Bartelsman

Vintage 2014: “Het jaar van de brede glimlach”

Amsterdam, 26 juni 2015 – Dat terroir ook geldt onder de waterspiegel werd afgelopen woensdag duidelijk bij het Amsterdamse restaurant Vis aan de Schelde. Tijdens een spannende coproductie van het culinaire team en Chris Alblas, registervinoloog van de Wijnacademie, werd een bijzondere food en wine pairing gepresenteerd ter ere van de uitstekende 2014 oogst van AOP Touraine. Met als thema ‘Touraine wijnen met vis uit de Loire’ werden 10 verschillende Sauvignon Blancs en Gamays gecombineerd met zoetwatervissen als rivierkreeft, meerval, snoekbaars en forel, die allen ook zwemmen in de 1.000 kilometer lange Loire rivier.

“Het jaar van de brede glimlach”
Zo omschrijft Chris Alblas het meest recente oogstjaar van Touraine. “Zonder twijfel het jaar van de superbe Sauvignon Blanc! Deze kwaliteit is te danken aan de sublieme septembermaand. Er wordt wel vaker gezegd dat de eerste en laatste drie weken een wijnjaar kunnen maken of breken. Daar was 2014 het voorbeeld van. De zomermaanden waren niet bepaald zomers te noemen. Het was koud en nat en sommigen vroegen zich af of de druiven ooit rijp zouden worden. September redde het jaar! De druiven zwelden niet langer op, maar het sap concentreerde zich tijdens één van de droogste septembermaanden ooit. De tannines werden gerijpt, het suikergehalte nam toe en de zuurgraad bleef. Door zon en de wind verliep de rijping voorspoedig, maar nam het volume wel af met 10 tot 20%. In 2014 mochten de producenten zelf het moment van oogsten kiezen. Vaak wordt dat moment bepaald door de weeromstandigheden of het gevaar voor rotting, maar in 2014 was dat niet het geval. De wijnproducenten hadden hard hun best moeten doen als zij in dit jaar een slechte wijn wilde maken”, aldus Chris Alblas.

Facts en figures
Het Loire gebied telt zo’n 70.000 hectare wijngaarden,
waarvan er 50.000 behoren tot de AOP categorie.
De regio Touraine bestaat uit circa 5.500 hectare,
van de witte wijn is 80% Sauvignon Blanc en rode wijn is 60% Gamay.
Touraine, gelegen tussen Saumur en Blois, ligt in twee departementen: Indre et Loire en Loir et Cher.
De meeste van de 140 kastelen in de Loire zijn te vinden in Touraine, zoals het wereldberoemde Chenonceaux.
Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen zelden extreem hoog
De gemiddelde temperatuur in Tours is 11˚C.
Verder is er sprake van een gematigde regenval. (Tours 700 mm)
Wereldwijd is er zo’n 100.000 hectare wijngaard met de Sauvignon Blanc beplant.
Daarvan is 1/3 te vinden in Frankrijk en toevallig of niet daarvan is 1/3 in de Loire!
Na Sancerre is Touraine de grootste leverancier van Sauvignon Blanc wijn uit Frankrijk.

Over InterLoire
InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire), de interprofession achter de Loire Valley Wines is een samenwerkingsverband van de wijnproducenten en exporteurs in de Anjou, Saumur, Nantes en Touraine regio’s, met als doel hun Appellation d’Origine Protégée (AOP) wijnen te beschermen en verder te ontwikkelen. Dit omvat een totaal van 49 AOP wijnen, uitgespreid over een gebied dat reikt van Nantes tot Blois, met een variatie aan (mousserende) in rode, rosé, witte én zoete wijnen.
InterLoire heeft vier belangrijke pijlers:
Ter verhoging van de bekendheid en promotie van het imago van de AOP wijnen uit Anjou, Saumur en Touraine, zowel in Frankrijk als daarbuiten.
Ter verbetering van de kwaliteit van deze wijnen en ter ondersteuning van de regionale, technische ontwikkelingen.
Ter organisatie van gezamenlijke professionele evenementen en het bouwen en onderhouden van relaties, onder controle van de autoriteiten.
Ter publicatie van de economische markt analyses
Het belangrijkste uitgangspunt van de InterLoire is om op een duurzame manier een van de drie meest belangrijke wijn producerende regio’s van Frankrijk continue te blijven verbeteren.