Culinair genieten in Navarra – Ontdek de diversiteit in de keuken

door | 6 jul 2015 | Nieuws

1392176d-f0e0-427b-85b9-f206197a9830
Navarra is een provincie van tradities en diversiteit. Niet alleen het landschap is er één van contrasten, ook de lokale keuken is overheerlijk divers. Elke streek heeft haar eigen specialiteiten: chorizo en pinchos in Pamplona, het lamsvlees en de wijnen uit de Middenzone, de smaakvolle verse groente uit de Ribera en de zuivelproducten en wildgerechten uit de Pyreneeën. Culinaire tradities zijn in ere gehouden en elke maaltijd is een sociale aangelegenheid. Een bezoek aan Navarra is een echte culinaire verwennerij!

Traditioneel borrelen in Pamplona
In Pamplona, de hoofdstad van de regio, geniet je van verse groenten, wijn, kaas en de lokale anijs- en bessenlikeur ‘Pacharan’. Ervaar het traditionele borrelen samen met de Navareno’s en proef de wereldberoemde pinchos (Baskische tapas): creatieve smaakcombinaties op een stukje vers (stok)brood, vastgezet met een prikker. Niet voor niets staan de Navareno’s bekend om hun passie voor het spelen met smaakcombinaties en hun grote eetlust. Struin de lokale barretjes af en meng je in de gezelligheid. Een echte aanrader is Restaurant Rodero. Dit restaurant heeft een Michelin ster en meer dan 40 jaar ervaring in het creëren van nieuwe culinaire hoogstandjes. Restaurants in Pamplona zijn stuk voor stuk ‘slow food’ restaurants: eerlijk, traditioneel en met een relaxte sfeer.

Olite: de stad van de wijn
In heel Navarra worden voortreffelijke druiven geoogst die resulteren in heerlijke ‘Navarra’ en ‘Rioja’ wijnen. Er zijn dan ook vele wijnhuizen te vinden die zeker een bezoek waard zijn. Olite staat bekend als de hoofdstad van de wijn: maak hier tijdens een bezoek aan het Wijnmuseum kennis met de historische ontwikkelingen van de wijn in Navarra, het bereidingsproces en leer de kneepjes van het wijnproeven. Zet dit proeven voort in één van de wijnbarretjes, zoals wijnbar Merindad de Olite.

Producten vers van het land
De rivier Ebro zorgt voor buitengewoon vruchtbare grond in de Ribera. In deze zone worden dan ook groenten van top kwaliteit gekweekt, zoals artisjokken, asperges, sla, spinazie en meer. Probeer hier zeker het typische gerecht ‘Menestra’: een groenteschotel bereid met verschillende soorten verse groente uit de regio. Zeventien lokale producten uit Navarra dragen een kwaliteitscertificaat, waaronder de rode pepers, Roncal kaas, Tudela artisjokken en de wijn, olie, asperges, kalfsvlees en lam van het merk ‘Navarra’. Ook zijn kwaliteitratings toegekend aan bijvoorbeeld organische productie, geïntegreerde productie en voor lokale wijnen. Een bezoek aan Navarra betekent culinaire garantie.

De Pyreneeën van Navarra
In de Pyreneeën van Navarra vind je prachtige bossen, bergen en valleien. Maar het is hier ook culinair gezien goed vertoeven. De Pyrenese keuken heeft net als de rest van de zones haar eigen specialiteiten. Met name menu’s gebaseerd op wild of paddenstoelen zijn hier erg geliefd. Daarnaast staan er smakelijke karbonades, cider, kazen, zuiveldesserts zoals de traditionele kaaswrongel of roomrolletjes, canutillos genaamd, fruit zoals kiwi of heerlijke ambachtelijk gemaakte chocolade op de kaart. De gastronomie is authentiek en puur, en bereid volgende oude Baskische tradities.

Over Navarra
Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. Dit voormalige Koninkrijk is nu een autonome gemeenschap, waarbij de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien zijn. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.