Romana Echensperger: boeiende en inspirerende gesprekspartner

door | 29 jul 2015 | Nieuws, Op bezoek bij

Romana Echensperger

Het is al weer een maand geleden dat ik tijdens de Vinexpo in Bordeaux op de stand van het Deutsches Weininstut Romana Echensperger, expert in bio, ontmoette. We hebben het uiteraard over dit thema gehad, hoe kan het ook anders als jezelf een passie voor bio hebt. Ze overspoelde me met data over dit onderwerp. Ik zie met grote belangstelling uit naar de manifestatie Riesling&Co op maandag 21 september a.s., want dan geeft Romana een masterclass over dit thema.

Positieve effecten van biologische wijnbouw

Duitsland telt rond de 100.000 ha wijngaarden waarvan circa 8.000 biologisch met een concentratie in de Pfalz en Rheinhessen. Micro kosmos in de bodem wordt dankzij de regenwormen in een biodynamische wijngaard het meest bevorderd. Ook al wordt koper gebruikt, dan nog zijn er meer regenwormen dan in de conventionele wijnbouw. Ook het blad ziet er bij biodynamisch levendiger uit. De chemische bestrijdingsmiddelen verstoren de ontwikkeling van de rijping en kunnen daardoor in de druif een hoger suikergehalte geven, dat gebeurt niet bij het gebruik van biologische middelen. Dat is dan ook met name in een gebied als de Pfalz een belangrijke reden dat producenten omschakelen naar biologisch, omdat daar de klimaatverandering zeer merkbaar is. Het wordt steeds warmer en dat geeft een hoger alcoholgehalte, daarnaast is de werkwijze bepaalt de wijnbouwer zelf. Biodynamisch gaat terug naar de oorspronkelijke landbouw, zoals die is terug te vinden in de voordrachten van Rudolf Steiner. Bio is zeker trend in Duitsland. Vanwege het continentale klimaat echter niet altijd gemakkelijk. Ook binnen de VDP is een duidelijke stijging waarneembaar, nu rond de 30% van de producenten. In de wijnbouw niet alleen trend naar bio, maar ook vegan. Voor vegan zijn echter nog geen duidelijke regels.

Aangenaam Duits

2013 Weinhof Herrenberg, Mosel, Wiltinger Schlangengraben, alte Reben, Riesling, Familie Loch, 12,5% Wijnstokken van 1893 met een opbrengst van 10 hl/ha. Sterk mineralig in geur en smaak, hoge concentratie aan smaakstoffen. Niet geënte stokken. Veel boomfruit, peer en groene appel, zoet komt iets sterk naar voren, bijzonder hoge kwaliteit.

2013 Riesling Alter Wingert, Deutscher Qualitätswein trocken, Weingut Hahnmühle, Nahe, niet gefilterd, 35 jaar oude stokken: licht geel, granny smith, strak droog, elegante stijl, fris, evenwichtig.

2014 Reichsrat von Buhl, Suez Rose, Pfalz, Spätburgunder, 12,5%: helder licht oranje, loepzuivere geur en smaak. Top rosé! Elegant, kruidig, licht bramen, wel vrij hoog in de zuren.

2012 Bahlinger Spätburgunder Edition, trocken, 12 maanden houtlagering, Weingut Trautwein, Kaiserstuhl/Baden, 13,5%: helder licht roodbruin, zuiver, licht peper en kersen, elegant met goede structuur, evenwichtig, licht gekoeld serveren. In Baden is bio niet gemakkelijk vanwege de hoge mate van vochtigheid. Lössbodem geeft wijnen die zich eerder openen dan van graniet. Demeter gecertificeerd.

2012 St. Anthony, Blaufränkisch, reserve, Nierstein, 12,5%, 35 jaar oude stokken, 18 maanden houtlagering: helder rood, zuivere geur, elegant, soepel, finesse, zachte aanzet, goede concentratie. Top!

2009 Kuriosum, Weingut Jürgen Leiner, Dornfelder, trocken, Pfalz, 13.5%: helder rood met minimale verbruining, donker rood fruit, licht kruidig, krachtige aanzet, iets stroef, hoge smaakintensiteit, lange afdronk. Nog heel veel frisheid na zes jaar rijping.

Ook dank aan Alain Jacobs, die altijd weer met veel enthousiasme Duitse wijnen promoot!

 

Chris Alblas RV, wijnschrijver en importeur van biologische wijnen (www.biowijn.info)

WineParis Vinexpo 2023