Château Moncontour: mooi assortiment Vouvray

door | 2 sep 2015 | Nieuws, Op bezoek bij

Chateau Moncontour

Pitch PR organiseerde in samenwerking met InterLoire afgelopen maand een persreis naar de Loire. Eén van de bezoeken was bij het mooie bedrijf Château Moncontour, dat ook in Nederland door importeur Vindorado met een aantal wijnen is vertegenwoordigd. Elodie Poinsignon, responsable comptes clés, ontving het gezelschap en verzorgde ook de proeverij.

Vouvray toegelicht

De AOP Vouvray beslaat 2200 hectare, die uitsluitend beplant is met de chenin blanc. De AOP ligt tussen twee rivieren: de Loire en de Brenne en mag in 8 communes gemaakt worden. Er wordt zowel mousserende (60% van de productie) als stille (40% van de productie) gemaakt door de 180 wijnproducenten die deze appellatie kent. In totaal komt dat neer op een gemiddelde jaarlijkse productie van 110.000 hl. De stille wijnen zijn er in de smaakstijlen sec, demi-sec, moelleux en liquoreux. De mousserende in stijlen brut en demi-sec.

Feray familie grootste wijnproducent

Château Moncontour is sinds 1994 eigendom van de Feray familie, die niet alleen wijngaarden bezit bij dit château, maar ook bij Domaine de Vaugondy, Domaine du Petit Coteau (bio gecertificeerd) en Château de Montfort. Daarnaast behoort ook Château du Coudray Montpensier uit Chinon (Cabernet Franc) tot het eigendom van deze familie en de Caves du Val de France.

De Feray familie is met een eigendom van 200 hectare de grootste wijnproducent in Vouvray. Er zijn handelaren die meer Vouvray wijnen op de markt brengen, maar dan gaat het niet om eigen wijngaarden. Tiny Brulin is de wijngaard manager en Jérôme Loisy is verantwoordelijk voor vinificatie en productie. Château Moncontour produceert 80% mousserend en 20% stille wijn.

Moncontour

Vouvray wijnen van Feray familie doorgeproefd:

  • Château Moncontour, Vouvray, grande reserve 2011, cuvée Prédilection: helder licht goud gele kleur, licht fruitige geur en delicate mousse, dankzij 24 maanden lie contact, een dosage van 11.9 gram. Goede concentratie, zeer smaakvol.
  • Château Moncontour, Vouvray, Nectar 2005: gouden kleur, hoge viscositeit, gedroogd fruit in geur en smaak, hele mooie balans tussen zoet en zuur, complexe, zuivere geur en smaak, erg goed gemaakt wijn van laag geoogste druiven met een alcoholpotentiëel van 22%. Deze wijn heeft 12% alcohol en 185 g/l residu suiker. Op hout gefermenteerd. Complimenten!
  • Château Moncontour, Vouvray, sec, 2014: helder, licht strogeel van kleur, in de neus licht floraal, in de mond is de wijn eerder rond, dan strak droog, de wijn heeft een restzoet van 6.1 g/l. Het mooie van de chenin blanc is dat er zoet is, maar toch ook zuur. Dit is een typische “sec tendre”.
  • Domaine du Petit Coteau, Vouvray, gecerticifeerd bio, methode traditionnelle, brut: helder licht gele kleur, iets gesloten in de neus, in mond een zachte frisse mousse, zet zacht aan en heeft een aangename frisheid in de afdronk.

Chris Alblas RV, wijnschrijver