Vouvray: say cheese!

door | 11 sep 2015 | importeurs, Nieuws

21126989900_e368e10c8c_k

PitchPR organiseerde in samenwerking met InterLoire/Vouvray een kaas-wijnproeverij. Benoit Gautier van Domaine de la Châtaigneraie was als afgevaardigde van de AOC Vouvray aanwezig. Kaas en Vouvray: een combinatie die meer voor de hand ligt dan wellicht gedacht!

Vouvray: de ligging

De Loire, die ontspringt in de Ardèche, is met ruim 1000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De meeste wijnbouw vinden we langs de bovenloop. Na de wijnen van Centre (o.a. Sancerre) komen we stroomafwaarts langs Orleans, Blois en Amboise voordat we aan de noordzijde van de Loire de wijngaarden van Vouvray tegenkomen. Iets verder ligt de stad Tours. De wijngaarden van Vouvray vinden we dus aan de oostzijde van Tours. De AOC ligt tussen twee rivieren: de Loire en de Brenne en mag in 8 communes gemaakt worden: Chançay, Noizay, Parçay-Meslay, Reugny, Rochecorbon, Tours-Sainte-Radegonde, Vernou-sur-Brenne, Vouvray. Vouvray ligt op de grens van invloeden van de Atlantische Oceaan en het Continentale klimaat.

Vouvray AOC sinds 1936

De AOC Vouvray beslaat 2200 hectare, die vrijwel uitsluitend beplant is met de chenin blanc. Chenin Blanc wordt ook wel Pineau de la Loire genoemd en wordt al eeuwenlang in dit gebied aangeplant. De overleveringen melden aanplant vanaf de 4de eeuw na Christus. Er wordt zowel mousserende (60% van de productie) als stille (40% van de productie) gemaakt door de 180 wijnproducenten die deze appellatie kent. Ook dit is typisch voor de Loire: veel kleine kwaliteitsbewuste familiebedrijven. De meeste bedrijven kennen een lange traditie.

Hoge kwaliteiten

In Vouvray kan de chenin blanc dankzij klimaat, bodem, opbrengst en toewijding van de producenten tot het hoogst denkbare niveau gebracht worden.

Plantdichtheid, selectie van de juiste klonen, leeftijd van de stokken en opbrengst per hectare spelen daarbij een wezenlijke rol.

De bodem is divers: tufsteen, vuursteen, kalk, zand en klei. Tufsteen werd veel gebruikt voor de bouw van huizen, kastelen en kerken. Er zijn kilometers lange gangen te vinden. Een deel wordt gebruikt voor de opslag van wijn. Troglodyte kelders hebben een constante temperatuur van 12 graden Celsius.

Jonge Vouvray: licht geel van kleur, licht en fris, aroma’s van appel, kweepeer en acacia. Rijpere Vouvray: meer goud geel van kleur, honingtonen, noten en soms truffelaroma’s. In goede jaren hebben Vouvray wijnen een rijpingspotentieel van tientallen jaren. De kwaliteit en de stijl kunnen per jaar sterk verschillen, omdat het weer hier zeer wisselvallig is.

Gouden wijnen

In totaal ligt de gemiddelde jaarlijkse productie rond de 110.000 hl. De stille wijnen zijn er in de smaakstijlen: sec tot 9 gram restsuiker, daarna demi-sec (ook wel sec tendre/off dry genoemd) tussen de 9 en 22 en de moelleux en liquoreux boven de 22 gram restsuiker. De mousserende in de stijlen brut en demi-sec.

Demi-sec is de klassieke Vouvray stijl, als er geen aanduiding van sec op het etiket staat, dan is het altijd een demi-sec! Er wordt in toenemende mate droge Vouvray gemaakt, omdat daar meer vraag naar is.

De Loire geeft in koude periode wat warmte af. Vouvray profiteert daarvan in koele jaren als de druiven moeite hebben om volledige rijpheid (pourriture noble) te bereiken. In warme jaren kunnen er mooi liquoreuse wijnen worden gemaakt, zoals in 2005 en 2009. Het wijnjaar bepaalt in Vouvray zeer sterk de stijl van de wijn: droog, halfzoet of zoet. Met name liquoreuse wijnen zijn betrekkelijke zeldzaam. Sommige producenten spreken over “nectar”, het is ook vaak een zeer geconcentreerde donker goud gele wijn, waarvan de druiven vaak in meer dan één ronde (tri) geplukt worden. Sterke kant van de chenin blanc: altijd een -meer of mindere- zuurgraad. Daarmee behouden ook de zoete wijnen hun frisheid.

vouvray en kaas

Wijn en kaas

Als aperitief werd een smaakvolle mousserende wijn geschonken van Domaine de la Rouletière (Grape District). Niet geprobeerd, maar zal goed te combineren zijn met een jonge Brie de Meaux.

De jonge droge Vouvray wijnen, zoals bijvoorbeeld Domaine Champalou 2014 (Sligro) passen het beste bij jonge stijlen van kaas, zoals een jonge geitenkaas, camembert of een stukje Comté. Halfdroge stijlen, zoals bijvoorbeeld de dem-sec van Laurent Kraft (verkrijgbaar bij Bilderdijk Wijnhuys) gaan erg goed bij Saint-Marcellin, Reblochon of Gruyère. De rijke zoete stijlen, zoals die van Domaine le Capitaine/Marie-Geoffrey (verkrijgbaar bij Glandorf & Thijs 0,5 l. € 26,50) uit het legendarische oogstjaar 1997 (!) voelen zich prima thuis bij blauwschimmelkazen, zoals bleu d’Auvergne en Roquefort. Nieuwsgierig naar Vouvray geworden? Kijk dan ook eens op de website: www.vindevouvray.com Na afloop van deze proeverij is de conclusie zeker: koop je kaas, koop je ook Vouvray!

saycheese

Chris Alblas, wijnschrijver