iSommelier: Elke wijn meteen op dronk

door | 6 okt 2015 | Nieuws

iFavine
Lancering innovatief decanteersysteem voor wijnen en spirits
Sinds 1 oktober is Nederland een innovatie op wijngebied rijker: de iSommelier van iFavine. Het apparaat filtert zuurstof uit de lucht en versnelt hiermee het decanteer proces van enkele uren naar minuten. In het strak vormgegeven apparaat passen glazen karaffen waar zuivere zuurstof aan de wijn wordt toegevoegd. De bijbehorende mobiele app, waar duizenden wijnen uit de hele wereld zijn opgenomen, laat het apparaat exact weten hoe de wijn gedronken moet worden volgens de wijnmaker zelf. In Nederland vond de aftrap van lancering over de hele wereld plaats bij restaurant Wolf Atelier in Amsterdam onder ruime belangstelling van wijnhandel en wijnexperts.

‘Een perfecte balans tussen zuurstof en wijn’. Een betere beschrijving valt er niet te geven over het effect van de iSommelier, die alle beperkingen van traditioneel decanteren uitsluit. Verschillende natuurlijke elementen in de lucht kunnen de kwaliteit van een wijn beïnvloeden als deze traditioneel wordt gedecanteerd; vervuiling, geuren, vocht, verschil in luchtdruk of omgevingstemperatuur. Deze eerste ‘smart decanter’ biedt met revolutionaire technologie oplossingen voor deze problemen. Drie filters zuiveren de omgevingslucht en verhogen het zuurstofgehalte van de gemiddelde 21% naar maximaal 90%. Bovendien verwijdert het luchtverontreinigende stoffen en vocht. Het apparaat isoleert zuurstof van stikstof en kooldioxide.

Bij de iSommelier hoort een gepatenteerde glazen karaf. Deze is zo gemaakt dat de zuurstof gelijkmatig door de hele wijn wordt verspreid. Hierdoor ontstaat een constant niveau van zuurstof in de wijn en worden tannines ronder en de smaak zachter. Bovendien versterkt deze methode alle aroma’s en wordt het volledige potentieel van de wijn onthuld. De bijbehorende app, waarin wijnhuizen exact per wijn kunnen aangeven op welke manier deze gedronken moet worden, communiceert met het apparaat en zorgt er voor dat elke wijn optimaal op dronk komt.

Ook de uitwerking van de iSommelier op spirits als whisky en cognac is enorm, distillaten worden zachter en rijper zonder het eigen karakter te verliezen.

“Het effect van de iSommelier is verrassend op elke vorm van wijn; jonge wijnen, wijnen met strakke tannines en last-minute bestelde wijnen. Het is een revolutionair hulpmiddel voor alle wijnprofessionals, maar ook voor wijnliefhebbers”, aldus meester sommelier Eric Zwiebel. De grote verschillen blijken niet alleen bij wijnen duidelijk te proeven; zeker ook bij testen met whiskey en cognac verandert de smaak sensationeel.

Volgens Edwin Raben zou elk restaurant een iSommelier moeten hebben. “Restaurants kunnen hun (arrangement)wijnen per glas gaan decanteren. Bovendien kunnen ook jonge wijnen door de iSommelier veel sneller gedronken worden door de verzachtende werking op de tanninen. Ook het effect op witte wijnen is enorm, denk hierbij bijvoorbeeld aan jonge riesling”.

De iSommelier is niet uitsluitend voor de professional; het bedrijf hoopt het apparaat terug te zien in de wijnkelder van elke liefhebber die zijn of haar wijnen altijd en op elk moment wil kunnen drinken, zonder het risico te lopen dat de wijn in kwaliteit achteruit gaat tijdens het decanteren.

Over iFavine
iFavine Group is een multinationale onderneming met kantoren strategisch gelegen in Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië en China. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bordeaux. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en verkopen van instrumenten en diensten die de ervaring en het plezier van wijnproeven verbeteren.
Eén van de doelstellingen is om het grootste professionele wijnplatform ter wereld op te bouwen:  iFAVINE Network. Binnen dit netwerk kunnen wijnmakers de informatie over hun wijnen delen met de hele wereld; distributeurs, horeca, sommeliers, wijnliefhebbers en vele meer.

Verkoopinformatie
De iSommelier is vanaf 1 oktober verkrijgbaar bij diverse distributeurs in Nederland. Consumentenprijs adviesprijs  € 1.499,-.

Voor meer informatie: www.ifavine.com

WineParis Vinexpo 2023