NIVEAU HOOG IN CONCOURS DU BEAUJOLAIS

door | 11 okt 2015 | importeurs, Nieuws

68439e76-a26f-41f4-87ad-c5826f1df77c

Mooiste Beaujolais wijnen op Nederlandse markt bekend

Rotterdam, 13 oktober 2015 – De Régnié ‘Domaines des Braves’ 2014 van Franck Cinquin is de overall winnaar van het Concours des Grands Vins du Beaujolais aux Pays-Bas. Paul Fourrichon, president van de Ordre des Compagnons du Beaujolais, overhandigde op zondag 11 oktober de oorkonde aan importeur La Maison Blanche in het NH Barbizon te Amsterdam. Hier werd de 1ste editie van het Concours des Grands Vins du Beaujolais aux Pays-Bas gehouden.

De jury was erg te spreken over de geproefde wijnen: “Zeer doordrinkbaar”, “elegant” en “goed verteerbaar”. Jurylid Erwin Walthaus van restaurant Le Garage: “Beaujolais is een van de lekkerste gastronomische wijnen. De ontwikkeling van de Beaujolais is verrassend en de regio heeft een voortrekkersrol als het gaat om ‘natuurwijnen’.” Wijnschrijfster Esmee Langereis na afloop van de proeverij: “Beaujolais wijnen geven energie! Het is dat er alcohol in zit, anders zou je me aan een Beaujolais infuus mogen leggen.”

De winnende wijnen:

Beste Régnié/Chiroubles/Saint-Amour en overall winnaar:
Régnié ‘Domaines des Braves’ 2014, Franck Cinquin, lamaisonblanche-wijnen.nl

Beste Beaujolais/Beaujolais Villages:
Beaujolais Cuvée Traditionelle Vieilles Vignes 2014, Domaine du Vissoux, vinoblesse.nl

Beste Fleurie:
Fleurie ‘Les Garants’ 2014, Domaine du Vissoux, vinoblesse.nl

Beste Brouilly/Côte de Brouilly: ex aequo
Brouilly ‘Prestige de Vieilles Vignes’ 2014, Alain Michaud, lamaisonblanche-wijnen.nl
Côte de Brouilly ‘Les Sept Vignes’ 2013, Château Thivin, wijnverlinden.nl

Beste Morgon:
Morgon ‘Vieilles Vignes’ 2014, Jean-Paul Thévenet, vojacek.nl

Beste Chénas/Juliénas/Moulin-à-Vent/Vin de France:
Juliénas ‘Vieilles Vignes’ 2011, Domaine Bergeron, Wijnhandel van Iersel, webwinkelwijnen.nl

Beste Beaujolais Blanc:
Beaujolais Blanc ‘XVI Arts’ 2014, André Colonge et Fils, lamaisonblanche-wijnen.nl

Beste Beaujolais Blanc:
Beaujolais Blanc ‘XVI Arts’ 2014, André Colonge et Fils, lamaisonblanche-wijnen.nl

De 1ste editie van het Concours des Grands Vins du Beaujolais aux Pays-Bas vond plaats tijdens het 27ste Proefschrift Wijnconcours van The Wine & Food Association. Doel van deze competitie is het genereren van meer kennis over en appreciatie voor deze klassiek Franse wijnregio, met haar 12 bijzondere Beaujolais appellaties. Een regio waar al jarenlang prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen, geproduceerd door de vele traditionele wijnhuizen, maar waar op dit moment ook een nieuw elan is te bespeuren bij de vele jonge wijnboeren die er actief zijn. Maar liefst 39 importeurs hebben in totaal 112 wijnen ingezonden. Alle wijnen vertegenwoordigen de 12 bijzondere appellaties van de Beaujolais streek, waaronder Beaujolais en Beaujolais-Villages en de tien zogenaamde Cru’s: Saint-Amour, Chénas, Juliénas, Fleurie, Régnié, Chiroubles, Moulin-à-Vent, Morgon, Brouilly en Côte de Brouilly.

Alle ingezonden wijnen werden door een professionele jury geproefd. Zij selecteerden uit iedere appellatie de beste wijnen uit de 112 inzendingen. Op zondagochtend 11 oktober mocht een Grand Jury bestaande uit de wijn- en gastronomie professionals Frank Jacobs, Esmee Langereis, Eelco van Wieringen, Hans Melissen, Charlotte van Zummeren, Sonja van de Rhoer, Albert de Jong, Ingrid Larmoyeur en Erwin Walthaus uit deze finale wijnen hun winnaars selecteren.

De organisatie van het Concours was in handen van Janna Rijpma, wijnschrijver en bestuurslid van de Ordre des Compagnons du Beaujolais Pays-Bas. Het Concours werd georganiseerd in samenwerking met The Wine&Food Association en ondersteund door Inter Beaujolais.

www.concoursdubeaujolais-paysbas.com
www.beaujolais-wijnen.nl