Ken Vichianrat van La Rive* wint Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger

door | 12 okt 2015 | importeurs, Nieuws

Naamloos

Internationale finale op 23 november in Parijs
Noordwijk, 12 oktober 2015 – Zojuist werd in Beachclub O. bekend gemaakt dat Ken Vichianrat van La Rive* de 49e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger heeft gewonnen. Vichianrat vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs. De winnaar werd bekend gemaakt door Jonathan Zandbergen van restaurant hotel Merlet, winnaar van de internationale finale in 2014. In bijzijn van niemand minder dan Pierre-Emmanuel Taittinger, CEO van het gelijknamige Champagne huis ontving de winnaar zijn oorkonde. De jury, onder leiding van Lars van Galen (Tuindorphotel ’t Lansink*), koos de winnaar unaniem: “Op het moment dat we bij de Kookerij in Noordwijkerhout binnen stapten merkten we meteen dat het niveau enorm hoog is en dat de finalisten alles moesten geven om de titel in de wacht te slepen”, aldus van Galen.

Iedere kandidaat had vijf uur de tijd om twee recepten te bereiden. Eén recept naar keuze, gebaseerd op het thema dat door het organisatiecomité was vastgesteld, bestaande uit een uitgebeende en gevulde braadkip op een bereidingswijze naar keuze, aangevuld met twee bijgerechten. En één verplicht recept dat door juryvoorzitter Lars van Galen was bepaald: klassieke risotto met Parmezaanse kaas, langoustine en saus op basis van langoustine. De kersverse juryvoorzitter heeft samen met vijf Nederlandse en vijf Belgische chefs alle gerechten geproefd en beoordeeld. “Het was heel gaaf om vandaag juryvoorzitter te mogen zijn. De deelnemers hadden prachtige ingrediënten en de ambiance was fantastisch, wat wil je nog meer. Ieder jurylid proeft de gerechten helemaal individueel. Daardoor weten we dan ook dat iedereen 100% zijn eigen mening heeft gegeven en we samen de juiste winnaar hebben gekozen”, aldus van Galen.

De winnaar
Ken Vichianrat versloeg Joris Gerrits van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en Sander van Zandvliet van restaurant Valuas* in Venlo.

Internationale finale
De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, inmiddels al 35 jaar trotse importeur van Champagne Taittinger. In totaal deden er drie Nederlandse en twee Belgische chef-koks mee aan deze voorronde. Nicholas Tsiknakos van Hotel Manos werd vanavond gekozen als Belgische winnaar. Beide heren strijden op 23 november in Parijs tegen vijf andere chefs uit vier landen, om de prestigieuze internationale titel in de wacht te slepen.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Groot-Brittannië neemt dit jaar voor het eerst deel aan de competitie. De nationale finale staat daar onder leiding van de bekende BBC presentator en chef van Le Gavroche** Michel Roux Jr. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in het Cercle de l’Union Interalliée.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Oud Reuchlin & Boelen
Oud Reuchlin & Boelen is opgericht in 1733 en is daarmee de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede premium merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl