OOGSTJAAR 2015 IN DE ALSACE

door | 16 okt 2015 | Nieuws, Redactie

fd997446-3d8f-4150-a503-48c85d9c3d52

Vroege pluk, veelbelovende kwaliteit, bescheiden volume
Na een voorspoedig verlopen oogst heerst onder producenten in de Alsace volop enthousiasme over de kwaliteit van de druiven die ze geplukt hebben. Vergeten zijn de zorgen die er tijdens de oogst in 2014 waren ten aanzien van lastige weersomstandigheden en schadelijke fruitvliegen. Dit jaar hebben alle omstandigheden ervoor gezorgd dat 2015 wel eens als een heel groot jaar de boeken in zal kunnen gaan. Alleen is de opbrengst wat aan de lage kant gebleven.

De winter was niet al te streng, terwijl er aan het begin meer welkome neerslag viel dan het jaar ervoor. Het eerste deel van de groeicyclus leek sterk op dat van 2014. Na Pasen gaf de warmte een flinke prikkel aan de vegetatie. Het openen van de knoppen gebeurde half april (wat overeenkomt met het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar), terwijl de bloei begin juni plaatsvond onder weersomstandigheden die een stuk gunstiger waren dan in 2014. De warmte in juni en juli bespoedigde de groei van de wijnstok, maar snel daarna kwam een periode met droogte waarvan het effect per sector en terroir varieerde. Hier en daar was sprake van vertraagde groei of zelfs blokkering daarvan. Vanaf dat moment is het toch al ondergemiddelde opbrengstpotentieel in de meest gevoelige terroirs verder beperkt.

De hoge temperaturen – begin juli zelfs boven de 40 graden! – zijn vergezeld gegaan van buien en, vooral in de omgeving van Dambach-la-Ville, soms ook hagel. Gelukkig zijn de buien van medio augustus precies op het juiste moment gekomen. De reactie van de wijnstok daarop was spectaculair met een hervatting van de groei en een versnelde rijping van de druiven. Eind augustus verkeerden de stokken in blakende vorm.
In 2015 ligt de zuurgraad lager dan in voorgaande jaren, omdat de appelzuren zijn afgebroken door de hittegolven. De situatie is echter niet te vergelijken met die in 2003, omdat de warmte geen negatief effect op de aromatische samenstelling van de druiven heeft gehad.

Zoals ieder jaar zijn op basis van controle van de rijping de data voor de pluk vastgesteld. De onderstaande data voor 2015 bevestigen de vroege rijpheid van dit oogstjaar:
Voor de AOC Crémant d’Alsace 2 september.
Voor de AOC Alsace 7 september voor alle druivenrassen.
Voor de AOC Alsace Grands Crus 7 september voor alle cru’s en alle druivenrassen (met uitzondering van individuele afwijkingen).
Voor de vermeldingen Vendanges Tardives et Sélections de Grains Nobles 21 september.
De weersomstandigheden bij het begin van de pluk waren ideaal en de gezondheid van de druiven absoluut perfect. Zon overdag en koele nachten hebben bovendien bijgedragen aan het behoud van frisheid. Hét thema van dit jaar vormt immers de zuurgraad. Veel zal daarom afhangen van de talenten van de ware evenwichtskunstenaars: het komt erop aan om heel nauwkeurig te werk te gaan bij het vinden van de balans tussen alcohol, restsuiker en zuren.

Bij Crémant d’Alsace heeft de snelle ontwikkeling van de rijpheid aan het eind van augustus met een stijging van twee graden potentiële alcohol in één week tijd (!) diverse bedrijven ertoe gebracht om ontheffing voor de plukdatum aan te vragen teneinde eerder met de oogst te kunnen beginnen. Bepaalde percelen die aanvankelijk bestemd waren voor Crémant zijn uiteindelijk geoogst als AOC Alsace. Niettemin zijn de basiswijnen voor Crémant heel zuiver en elegant uitgevallen.

Een beknopt overzicht van de afzonderlijke druivenrassen. Sylvaner presenteert zich prachtig met een accent van grapefruit. Muscat Ottonel en Muscat d’Alsace op hun beurt zijn karakteristiek, knapperig en uitgesproken aromatisch. Pinot Blanc en Auxerrois tonen veel vlezigheid en rondeur. Ronduit magnifiek is Pinot Noir met heel veel kleur en zachte tannine. Absoluut het grote succesnummer van dit oogstjaar! Een andere reden voor tevredenheid vormt Pinot Gris met behalve een uitstekend aromatisch potentieel ook een perfecte balans. Gewurztraminer is fruitig en heeft een elegante fraîcheur. Riesling is zuiver en fris met een citrustoets en voortreffelijk in evenwicht.
Dankzij het gunstige weer en de gezondheid van de druiven hebben heel wat bedrijven Vendanges Tardives geproduceerd en in mindere mate ook Sélections de Grains Nobles.

Het geschatte volume van de oogst 2015 voor alle AOC’s samen ligt rond een miljoen hectoliter. Dat betekent voor het derde opeenvolgende jaar een kleine oogst.