Cabernet Franc vraagt om uw aandacht!

door | 22 okt 2015 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Cabernet Franc in Saumur Champigny

Cabernet Franc: een uitdaging

De vallei van de Loire geniet grote bekendheid door de Rosé d’Anjou, Sauvignon Touraine en uiteraard Vouvray. Vaak minder bekend zijn de rode wijnen van de cabernet franc. Niet verwonderlijk, want het is geen gemakkelijk druivenras om een toegankelijke wijn van te maken. Dat dit echter zeer goed mogelijk is kwam duidelijk naar voren tijdens een door Pitch PR/InterLoire georganiseerde persreis waarbij ook Wijnjournaal aanwezig was.

Loire algemeen

De Loire is de derde wijnproducent van Frankrijk (na Bordeaux en Rhône) en de grootste als het gaat om de productie van witte wijn en mousserende wijn (Champagne buiten beschouwing gelaten). Het is de tweede producent van rosé, uiteraard na de Provence. In Nederland is met name de Rosé d’Anjou populair. De kwaliteitswijngaarden tellen bij elkaar zo’n 50.000 ha. en 79 beschermde herkomstaanduidingen. In deze regio is de productie hoofdzakelijk in handen van families en spelen handelshuizen geen grote rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zo’n 5000 wijnproducenten geteld worden.

Cabernet Franc uitgelicht

Dit druivenras wordt ook wel “Breton” genoemd, omdat het afkomstig is uit regio van Nantes, dat een zelfstandige provincie is geweest. Dit ras loopt iets eerder uit en rijpt iets eerder dan de cabernet sauvignon en de tannine is ook iets minder hard. Dit ras is daarom niet alleen in de Libournais aangeplant, maar ook in de midden Loire (van Anjou tot en met Touraine). In Bordeaux wordt de cabernet franc vaak in assemblages verwerkt, maar in de Loire worden er juist prachtige wijnen gemaakt van 100% cabernet franc, zoals bijvoorbeeld in Chinon en Saumur Champigny. De cabernet franc is het belangrijkste blauwe druivenras in de Loire niet alleen voor rood, maar ook voor Cabernet d’Anjou en Cabernet de Saumur.

Kasteel van Brissac

Van Angers naar Saumur

Op de eerste dag werd in de ochtend een bezoek gebracht aan “Les Caves de la Loire” in Brissac Quincé. Zeer bezienswaardig is het kasteel van Brissac. “Les Caves de la Loire” werd in 1951 opgericht en maakt, zo vertelde ons Alban Lignier (export manager), deel uit van Loire Propriétés en heeft daarmee een portfolio van Nantes tot en met Sancerre. Zo’n 250 wijnboeren zijn hierbij aangesloten. Door het enorme aanbod van druivenrassen en herkomstaanduidingen kunnen inkopers zelf hun blend samenstellen. Wijnen van deze producent zijn onder andere te vinden bij Jumbo en Albert Heijn. Bij dit bedrijf ziet men een groei van de rosé. Interessant was de 2014 Cabernet d’Anjou, fraaie rosé in de stijl van enerzijds zoet en anderzijds enige zuren. Ook de hout gelagerde 2010 Anjou Villages Brissac toonde evenwichtigheid.

Proeven bij Domaine de Bois Mozé

Het tweede bezoek is Domaine de Bois Mozé in Coutures. Met dit domein bevinden we ons nog in de Anjou, het karakter van de wijnen is echter anders, meer individueel, meer persoonlijk. De wijnen hebben nu nog het certificaat van “terra vitis”, maar vanaf 2017 zijn de wijnen biologisch gecertificeerd. Mooie kwaliteiten van de cabernet franc, zoals de 2014 Anjou Les Terres Rouge: hoge kleurintensiteit, goede concentratie, zuiver, zachte tannine, fraai exemplaar. Eveneens van hoge kwaliteit: 2011 Anjou Villages, Le Champ Noir: wijn met nog redelijk veel rood fruit, complex en lange, zachte afdronk. De jaren 2010, 2011 en ook 2014 zijn goede tot uitstekende jaren voor de cabernet franc. De topper uit de proeverij: 2010 Anjou Villages, Jean-Joseph. Overwegend cabernet franc (80% met 20% cabernet sauvignon) met 14 maanden hout, mooi complex wijn: helder rood met iets verbruining, zuivere geur, die als enigszins ontwikkeld is. Rijpe tannine, lange afdronk, kruidig en iets aards. Veelbelovend!

Domaine de Rocheville

Het derde bezoek is Domaine de Rocheville in het kleine plaatsje Parnay (ligt 7 km ten oosten van de stad Saumur) en dan zijn we in de regio Saumur Champigny. Hier worden Saumur Champigny, Saumur blanc en Cabernet de Saumur gemaakt. Philippe Porchée, een groot wijnliefhebber, startte dit nieuwe wijnbedrijf in 2005. De wijnstokken die aangeplant staan op 14 hectare wijngaarden zijn echter al zo’n 30 jaar oud. Hij richt zich op chenin blanc en cabernet franc. Top wit is zeker de 2013 Clos de la Thibaulière: strak, droog, mineralig, appel/peer, wijn met finesse. Ook de La Dame 2012 heeft een strakke, maar ook elegante stijl met voldoende concentratie. Le Page 2014, Saumur Champigny, 100% cabernet franc, een licht rode kleur, fruitig in geur en smaak, maakte al een toegankelijke indruk. De hoogste ogen gooide de 2009 Le Roi: verfijnde geur en smaak, elegant en subtiel.

In de avond wordt aan tafel gediscussieerd met Camille Dujardin en Nicolas Emereau van Caves des Vignerons de Saumur en Patrick Vadé, die slecht 1,5 hectare aan wijngaarden bezit. Groot versus klein! Het is duidelijk dat bij de “Caves” de focus anders ligt en het gebruik van thermo vinificatie (voor een klein deel in de wijn) zeer bruikbaar is om de wijnen van de cabernet franc toegankelijk te maken voor een groot publiek. Ondenkbaar zo roepen de puristen in koor. Het moge duidelijk zijn dat de geproefde wijnen een groot verschil in stijl hebben. Persoonlijk vind ik het gebruik van thermo vinificatie niet bezwaarlijk, mits het voor een deel van de wijn wordt gebruikt. Op deze manier kan een grote groep consumenten kennismaken met de cabernet franc. Het is wellicht ook goed om ons te realiseren dat in Nederland zo’n 80% van de wijnen via de supermarkt wordt verkocht.

Chris Alblas, wijnschrijver