Shapas, de ultieme hapjes bij sherry

door | 23 okt 2015 | Nieuws

image006

Registreer en deel tijdens de International Sherry Week
Vorige week werd bij restaurant Zarzo in Eindhoven een inspirerende persproeverij gehouden van kleine gerechtjes bij sherry. Deze versterkte wijnen uit Jerez zijn langzaam in populariteit aan het winnen in Nederland, mede dankzij de toenemende belangstelling voor ambachtelijke producten en de opkomst van de culinaire trend van kleine hapjes. Shapas is een samentrekking van sherry en tapas die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tijdens de International Sherry Week (2-8 november) kan iedereen zijn eigen favoriete shapas delen met de rest van de wereld. Op de interactieve website worden wijn en spijs combinaties en andere activiteiten rondom sherry geregistreerd en gedeeld onder alle liefhebbers.

image010
Smaken waar de meeste wijnen moeilijk mee te combineren zijn, kunnen vaak prima met een sherrywijn. Denk bijvoorbeeld aan olijven, knoflook, ham, amandelen en zoute vis; ingrediënten die we vaak in de Spaanse tapas terugzien. Sherrywijnen zijn er van beendroog tot weelderig zoet, hetgeen eindeloze toepassingen biedt. De mooiste combinaties tussen een sherry en een tapa noemen we shapa. Dit kan een Fino met een verfijnd hapje van verschillende ingrediënten zijn, maar ook een medium dry Oloroso bij een eenvoudig blokje kaas of een PX bij chocolademousse. Bij restaurant Zarzo werden fraaie combinaties gemaakt met de traditionele olijven, Pata Negra en aardappelchips bij een Fino. De Manzanilla en Oloroso werden gecombineerd met shapas op basis van haringkuit en scheermessen, ansjovis, paling en stoof van rundvlees. Het gerecht waarmee het restaurant in juni de winnende wijn en spijs combinatie maakte tijdens Copa Jerez (de prestigieuze competitie van restaurants wereldwijd) was een gelakte zwezerik met saus van sherryazijn, linzen, roodloof en een crème van knolselderij met wat Citrus. Dit alles met een 30 jaar oude Amontillado VORS.

image012

International Sherry Week
Tijdens de International Sherry Week, van 2 tot 8 november wordt de veelzijdigheid van sherry  wereldwijd gevierd. In meer dan 20 landen worden verschillende speciale sherryevenementen georganiseerd en geregistreerd. Er ontstaat een uniek netwerk van particuliere en professionele activiteiten die gedeeld worden op de website www.isherryweek.com en in social media met #sherryweek. Deze ‘events’ kunnen bij iemand thuis, op een blog, in de horeca of detailhandel plaatsvinden. Vorig jaar deden 22 landen mee die meer dan 100.000 sherrylovers bij elkaar brachten. Daarmee werd in de eerste week van november 5 keer zoveel sherry verkocht als in een reguliere week. Iedereen kan meedoen, de enige voorwaarden zijn dat sherry centraal staat en meerdere mensen bij het event betrokken zijn. In Nederland wordt vooral opgeroepen om een favoriete shapa te registreren, maar iedere vorm van creatieve invulling van een persoonlijke of professionele activiteit kan wereldkundig gemaakt worden via de website.

Online video
Op de Nederlandstalige website www.sherry.org/nl kan iedereen terecht voor algemene informatie over sherry en alle evenementen rondom het product. Buiten de International Sherry Week kunnen nationale activiteiten geregistreerd en gedeeld worden. Voor Nederland is een online video beschikbaar die gepubliceerd kan worden op ieder online medium:

image014

klik hier voor de Video Sherry Wines NL Youtube

Voor informatie: www.sherry.org/nl

Internationale Sherry Week: www.isherryweek.com