Pinot Gris d’Alsace: dé multitasker

door | 30 okt 2015 | importeurs, Nieuws

vins d' alsace

Veel wijnprofessionals die de Elzas in de afgelopen jaren bezochten, kwamen terug met een bijzonder verhaal en delen dit graag met u. Aan het woord: Magda van der Rijst.

Magda-juni-2015---kopie

Elzas = Pinot Gris, Pinot Gris = Elzas. Twee keer flauwekul natuurlijk, want in de Elzas is niet pinot gris maar riesling het meest aangeplant en de producenten doen hun best om met hun Rieslings de bijzondere, unieke talenten van de vele Elzasser terroirs te tonen. En dat Pinot Gris meteen naar Elzas zou verwijzen, slaat ook nergens op als je weet dat de druif in een slordige 20 landen en een veelvoud aan gebieden met succes wordt verbouwd. Waarom komt dit dan toch het eerste bij mij op? Waarom zijn de Elzas en Pinot Gris voor mij zo met elkaar verweven?

Elzas = Pinot Gris
Denk ik aan de Elzas, dan schuiven er meteen allerlei beelden over elkaar van hoge, slanke flessen (flûte d’Alsace), glazen vol witte wijnen in alle tinten geel, de weergaloze ligging van Rangen de Thann, knus-kneuterige dorpen en volle stubes waar de flammkuchen met knisperende bodems achter elkaar op tafel komen. Verrukkelijk. Een feel good-gebied. De geur, smaak en molligheid van Pinot Gris sluiten voor mij helemaal bij die beelden en dat comfortabele gevoel aan.

Pinot Gris = Elzas
Denk ik aan Pinot Gris, ook dan zie ik de flûte-flessen en dezelfde beelden als net genoemd. Bovendien proef ik Elzas. Natuurlijk zijn er ontelbare verschillen tussen de ene Pinot Gris en de andere, maar met name in de Elzas is het een wijn die je blind herkent. Dat zit ‘m onder andere in de spannende mix van florale, fruitige en kruidige aroma’s zoals bloesem, roos, abrikoos, peer, lychee, peper en soms iets gerookts. Het zuurgehalte is van nature relatief laag waardoor de wijn niet noodzakelijk zoet – ik ga voor de droge – maar wel zacht en rond overkomt. Eigenlijk nergens anders presenteert een goede Pinot Gris zich zo rijk, compleet en in balans als in de Elzas.

Pinot Gris ≠ Pinot Grigio
Het gaat hier dan nadrukkelijk om Pinot Gris en niet om Pinot Grigio. In wezen dezelfde druif, maar de stijl van de wijn is – als de namen juist worden toegepast – totaal anders. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in het algemeen is een Pinot Grigio nagenoeg kleurloos en op een speelse manier fris en fruitig. Lekker om jong en goed gekoeld te drinken, als borrelwijn en bij een salade tijdens de lunch.

Multitasker
Voor een Pinot Gris d’Alsace solo kies ik een ander moment, bijvoorbeeld als avondwit, languit een lekker glas. In de herfst vind ik het de perfecte wijn als het met een trui aan nog net fijn is om even buiten te zijn: wit waar je warm van wordt. Maar Pinot Gris verrast me vooral als ik er bij eet. Aan tafel blijkt het een multi-inzetbaar wonderkind, mits de wijn in balans is. Een droge Pinot Gris heeft een hoog smaakgehalte met exotische, kruidige en in sommige gevallen minerale tonen, soepele structuur en precies voldoende frisheid om lafheid te voorkomen. Met zo’n wijn kook je de hele wereld rond. Die past bij gewokte mosselen met knoflook, wat Spaanse peper, veel peterselie en citroensap. Bij zalm uit de oven met een boemboe van ui, gember en sojasaus. Bij zuurkool met worst. Bij gebraden kip. Bij allerlei rijpe kaassoorten enzovoort, enzovoort. Laat ik dan nu maar helemaal los gaan met mijn lofzang: een mooie Pinot Gris is niet bang voor notoire wijnlastpakken. Hij combineert moeiteloos met artisjok, ei, kokos, koriander, kerrie, pompoen en hete pepers. Ook een aanrader bij hartige gerechten met zoet fruit.

Toverbal
Pinot Gris d’Alsace kun je dankzij zijn hoge smaakgehalte en ronde structuur uitstekend op verschillende temperaturen schenken. Hoe kouder, des te lichter en strakker hij smaakt. Schenk je hem warmer, dan wordt hij rijker en ronder. Rechtstreeks uit de koelkast, dus koud, schenk je hem bijvoorbeeld bij gegrilde coquilles met groene kruiden, lichtgekoeld bij een curry met kip en op kamertemperatuur bij de kaas of tarte tatin. Ideaal als ‘wijnarrangement’ met maar één fles.

Wijnen
Domaine Pfister, Alsace Pinot Gris Tradition, www.janvanbreda.nl
Domaine Schoffit, Alsace Grand Cru Rangen, Pinot Gris, www.qvselect.nl
Trimbach, Alsace Pinot Gris Réserve, www.walravensax.nl

WineParis Vinexpo 2023