Wijn review competitie Pays d’Oc IGP Collection 2015: Job Seuren schrijft de beste recensie

door | 23 nov 2015 | importeurs, Nieuws

Logo klein

Onno Kleyn en Peter Klosse kiezen winnaar uit 25 inzendingen van sommeliers

Amsterdam, 23 november 2015 – Gisteren is tijdens een bijzonder diner met 15 sommeliers Job Seuren van Café De Klepel in Amsterdam verkozen tot beste wijnschrijver binnen deze competitie. Pays d’Oc IGP had, om haar Collection wijnen uit 2015 extra onder de aandacht te brengen, Nederlandse sommeliers gevraagd een recensie te schrijven over één van de 24 premium wijnen. De recensies zijn beoordeeld door Dr. Peter Klosse van Hotel-Restaurant de Echoput en Onno Kleyn, Volkskrant journalist en oprichter van de Academie Culinair Schrijven. De drie beste recensies zijn volgens de jury geschreven door Saskia Schurink van HanTing Cuisine in Den Haag, Stefan Wierda van Restaurant Hotel Merlet* in Schoorl en de uiteindelijke winnaar Job Seuren.

Kleyn en Klosse hebben los van elkaar de reviews beoordeeld maar kwamen samen op dezelfde toppers uit. Onno Kleyn: “Het vertellen van een wijnverhaal in een restaurant is een voorstelling. Een vol restaurant met sfeer en smaak doet een beoordeling anders overkomen dan op papier. Veel consumenten snappen niets van de vakkennis van de sommelier in een restaurant. De drie met de beste beoordelingen voldeden hier het beste aan: sfeer scheppen in een verhaal voor een publiek van niet alleen maar wijnkenners”.

De winnende recensie:
Marius by Michel Chapoutier, Grenache 2014, Pays d’Oc IGP
Salie, rozemarijn en tijm. Simon en Garfunkel hadden net zo goed over de Pays d’Oc kunnen zingen én over deze wijn. Neem een slok en waant je tussen velden met kruiden, wilde bloemen en gedroogd fruit en wat verdwaalde blauwe bessen. Geen dure naam of appellatie, geen Côte d’Azur pretentie. Wel omarmend, stevig, sappig en gul. Precies zoals Pays d’Oc IGP bedoeld is. Je waant je in een luxe woestenij; zon, warmte en de altijd de Middellandse Zee nabij. Kraakverse Béziers oesters bij rode wijn? Wat maakt het uit, dit is genieten. Haal de tuinstoel maar tevoorschijn, al zet je ‘m midden in de woonkamer. Knap van Rhône-man Michel Chapoutier om ver weg in het land van de Katharen een wijn te maken die het gebied en de zwoele Grenache druif eer aan doet. Het verleden van slechte bulkwijn wordt achtergelaten en met respect voor herkomst ontstaat een modern glas. Niet op het saaie etiket letten, wat in het glas zit telt. Binnenkort in Scarborough verkrijgbaar?

Over Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP is de nummer 1 in de productie en export van Franse wijnen en onderdeel van de tweede grootste wijnregio in Frankrijk; Languedoc-Roussillon. Het kwaliteitslabel IGP (Indication Géographique Protégée) dat sinds 2009 gevoerd wordt, staat voor een herkomstgarantie en de bepaalde manier waarop de wijnen geproduceerd worden. De Pays d’Oc IGP denominatie biedt een brede variatie aan wijnen van verschillende variëteiten in zowel wit, rood en rosé. Van makkelijk drinkbare wijnen tot zeer complex maar altijd met een excellente prijs-kwaliteit verhouding. Van alle Pays d’Oc IGP wijnen die geëxporteerd worden, wordt 14% naar Nederland vervoerd.

Cijfers & feiten
• Leider in Franse wijnen van verschillende variëteiten
• 56 verschillende soorten variëteiten
• 115.000 hectare aan wijngaarden, 13% van het Franse totaal
• Grootste Franse wijnexporter
• Export naar 170 landen, 14% naar Nederland
• 800 miljoen flessen geproduceerd in 2014-2015