Karel de Graaf benoemd tot Officier dans l’Ordre du Mérite agricole

door | 15 jun 2016 | importeurs

image003

Op 10 juni 2016 heeft Karel de Graaf, agent in Bourgogne-wijnen te Amsterdam, uit de handen van de Franse Ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Philippe Lalliot, een bijzondere Franse landbouwonderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Officier dans l’Ordre du Mérite agricole.

Karel de Graaf, voormalig docent Algemene Economie en schoolboekuitgever, kwam in de jaren 70 voor het eerst in contact met wijn. In de loop van de jaren 80 werd hem gevraagd het wijntijdschrift Proefschrift op de rails te zetten. Dat deed hij samen met Ronald de Groot. In 1988 richtte hij met De Groot Perswijn op.
Eind 1991 besloot De Graaf zijn hart te volgen en iets met wijnen uit de Bourgogne te gaan doen. Hij was in 1979 voor het eerst in de Bourgogne geweest en ontwikkelde al vrij snel een passie voor de wijnen uit dit bijzondere gebied. Hij besloot agent te worden. Hij verkoopt wijnen direct van de producent uitsluitend aan importeurs en heeft geen voorraden. Agent is in Nederland een vrije unieke vorm van wijnhandel. Vanwege deze keuze kan hij het grootste deel van zijn beschikbare tijd aan wijnbouw en wijnmaken besteden. Daartoe kocht hij in 1993 een perceel in de wijngaard ‘Les Narvaux’, gelegen in het beroemde dorp Meursault.

Een paar bekende Nederlandse wijnhandelaren, die Karel kende uit zijn journalistieke loopbaan, lachten hem destijds in feite uit. “Bourgogne is toch geen handel, man” kreeg hij te horen. Karel trok zich daar weinig van aan. Hij wilde Monsieur Bourgogne worden.
Inmiddels bestaat zijn agenturenbedrijf 25 jaar en vertegenwoordigt hij maar liefst 50 producenten uit de Bourgogne. In 1998 pakte Karel zijn oude beroep van docent weer op. Hij geeft presentaties over wijnbouw en vinificatie aan diverse opleidingsinstituten als Winefield’s en Het Wijninstituut en voor het Begeleidingstraject Magister Vini. Verder schrijft hij geregeld artikelen voor het tijdschrift Winelife.