Bijzonder cadeau uit Zuid-Afrika voor wijnimporteur Udo Göebel t.g.v. van het 10-jarig bestaan van zijn bedrijf WineMatters.

door | 12 sep 2016 | importeurs, Nieuws

co-fermented-chenin-blanc-voor-winematters-10-jaar

Stellenbosch, Zuid-Afrika; 11 september 2016.Udo Göebel (47) uit Koog aan de Zaan is al zijn hele werkzame leven actief in de wijnhandel. Hij is werkzaam op het hoofdkantoor van Gall & Gall als hij besluit per 1 januari 2006 een jaar sabbatical te nemen. Aangezien hij graag een wijnoogst wil meemaken en wijn wil maken, vertrekt hij naar het zuidelijk halfrond om aan de slag te gaan als assistent van de assistent-wijnmaker bij Boland Kelders in Zuid-Afrika. Na drie maanden keihard weken zijn er bij dit grote bedrijf niet alleen enige tientallen miljoenen liters wijn geproduceerd, maar is Udo ook verliefd op Zuid-Afrika.

Hij ontmoet en ontdekt gedurende de maanden daarna ook de andere kant van de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt: kleine, zelfstandige wijnproducenten – veelal familiebedrijven – die geweldige wijnen produceren, die echter niet naar Nederland worden geëxporteerd. Het kwartje valt, Udo zegt zijn baan op en zijn eigen importfirma wordt geboren. In 10 jaar tijd ontwikkelt Udo Göebel zich met zijn bedrijf WineMatters tot dé specialist in Zuid-Afrikaanse wijn in Nederland. Niet alleen voor consumenten, maar ook voor vele (top)horecabedrijven waar zijn wijnen op de kaart staan.

Het tweede lustrum wordt in het weekend van 10 en 11 september, samen met vele klanten, uitbundig gevierd met een uitgebreide proeverij met aansluitende Zuid-Afrikaanse ‘braai’ op landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort en een lunch en diner bij Kasteel Engelenburg in Brummen.

Speciaal daarvoor komen ook vier gerenommeerde Zuid-Afrikaanse wijnmakers naar Nederland, die een zeer bijzonder cadeau aan Udo overhandigen. Tien van zijn belangrijkste leveranciers hebben ieder 30 liter sap van hun allerbeste chenin blanc – het favoriete druivenras van Udo Göebel – ter beschikking gesteld. Dit sap is samengevoegd en daarna in Stellenbosch gefermenteerd en gerijpt in een eikenhouten vat en uiteindelijk gebotteld op louter magnumflessen (1.5 liter). Een uniek project dat een zogenaamde co-fermentatie oplevert van ongeveer 170 magnums Chenin Blanc gemaakt van druiven afkomstig van topbedrijven afkomstig uit diverse productiegebieden in de Kaap.

De naam van deze speciale blend is Rudolf Göebel, niet alleen de officiële naam van Udo zelf, maar ook die van zijn – recent overleden – vader Ruud, de afgelopen 10 jaar zijn grote steun en toeverlaat bij de opbouw van zijn bedrijf.

Daarnaast staan er 10 vrouwennamen op het etiket: de namen van de echtgenotes van de in totaal 10 eigenaren/wijnmakers van de deelnemende wijnhuizen aan dit bijzondere geschenk.

Dit laatste is niet alleen een teken van girlpower, maar ook een knipoog vanuit de Weskaap naar de derde grote liefde van Udo naast Zuid-Afrika en wijn: de dames in de wijnwereld…

WineParis Vinexpo 2023