WIJNEN UIT ALTO ADIGE IN AMSTERDAM

door | 1 okt 2016 | importeurs, Nieuws

alto-adige-10-oktober

Tweeëntwintig topproducenten uit de wijnregio Alto Adige/Südtirol komen aanstaande maandag 10 oktober naar Amsterdam om hun wijnen te presenteren aan de vakhandel, horeca en pers. De proeverij in opdracht van Vini Alto Adige vindt plaats in De Kookfabriek in Amsterdam. Enkele van de aanwezige producenten zijn op zoek naar een importeur in Nederland. Voor een overzicht van de aanwezige wijnen en producenten zie de catalogus online.

Bent u wijnimporteur, sommelier, restaurateur, wijnhandelaar of wijnjournalist? Dan bent u van harte welkom op deze bijzondere proeverij. Entree is gratis op aanmelding via www.italent.nl.

Hoofdredacteur van magazine Perswijn Ronald de Groot verzorgt een drietal seminars over de belangrijkste druivenrassen van deze wijnregio, aan de hand van de meest karakteristieke wijnen van de aanwezige producenten. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Wilt u wijnen van hetzelfde druivenras naast elkaar proeven? Op vier tafels staan in totaal nog eens 37 wijnen, afkomstig van de aanwezige deelnemers èn producenten die niet in eigen persoon aanwezig kunnen zijn. De wijnen zijn onderverdeeld in negen categorieën.
Alto Adige/Südtirol
De wijnbouw in de kleine Noord Italiaanse regio Alto Adige/Südtirol heeft de laatste decennia een enorme groei doorgemaakt. Maar liefst 98% van alle wijn uit deze regio is inmiddels DOC/DOP geclassificeerd. Van de totale wijnproductie – rond de 350.000 hectoliter per jaar afkomstig van in totaal 5.400 hectare – bestaat 60% uit witte wijn tegen 40% rode wijn. De meeste wijnen zijn gemaakt op basis van één variëteit, waarvan de pinot grigio, gewürztraminer, chardonnay, pinot bianco, sauvignon en müller-thurgau de meest gebruikte witte rassen zijn, en de schiava (of vernatsch), lagrein en pinot nero de meest voorkomende blauwe rassen.
Gambero Rosso
Het aantal topwijnen per hectare wijngaard oppervlak is nergens in Italië zo hoog als in Südtirol. Dit blijkt uit de onderscheidingen die worden gegeven door de beroemde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso, die ook voor 2017 maar liefst 27 wijnen heeft onderscheiden met de zogeheten ‘tre bicchieri’. In twintig gevallen gaat het om witte wijnen waarbij de wijnen van de Gewürztraminer en de Sylvaner de leiding nemen. Een groot aantal van de bekroonde wijnhuizen is op 10 oktober aanwezig in De Kookfabriek.

Programma 10 oktober in de Kookfabriek in Amsterdam
Doorlopende proeverij

12.30–18.00 uur – Doorlopende proeverij in aanwezigheid van 22 producenten

Seminar

11.00–12.00 uur – Seminar ‘De belangrijkste witte druivenrassen van Alto Adige’met aansluitend lunch.

13.00–14.00 uur – Seminar ‘De belangrijkste blauwe druivenrassen van Alto Adige’ 15.00–16.00 uur – Seminar ‘Drie Bourgondische druivenrassen van Alto Adige’

Locatie

De Kookfabriek, De Flinesstraat 4, 1114 AL Amsterdam (Duivendrecht) www.kookfabriek.nl

Organisatie

Pr-bureau Italent, 020-4195960, 06-23578861, info@italent.nl www.italent.nl

Vini Alto Adige, Bolzano, Italië, +39 0471 978528, info@vinialtoadige.com www.vinialtoadige.com

WineParis Vinexpo 2023