Vinexpo blijft vernieuwen

door | 10 feb 2017 | Nieuws

Afgelopen dagen reisde Coen Rosdorff (Directeur Promosalons) met Richard Guyon (Marketing Director Vinexpo) door Nederland om met een aantal belangrijke spelers in Nederland van gedachten over de beurs te wisselen. Beide heren spraken ook met Chris Alblas (Wijnjournaal) over deze beurs.

Sinds de start in 1981 speelt Vinexpo een belangrijke rol in het samenbrengen van handelaren en producenten op het gebied van wijn en gedistilleerd. Bordeaux was jarenlange “the place to be”. Door de jaren heen nam de concurrentie van met name ProWein toe. De organisatie van Vinexpo probeert het tij te keren en heeft voldoende tools in handen om dat ook daadwerkelijk te doen. Vernieuwing onder andere door de beurs extra aantrekkelijk te maken voor kleinere bedrijven (ook specifiek bio) en de stad Bordeaux meer te betrekken bij de beurs. Vinexpo zal meer nog dan in vorige edities een beurs worden voor “trade” en “good feeling”.

ProWein loopt tegen de grenzen aan van het verkeer en de hotelcapaciteit. In 2016 was de beurs, zeker op zondag, moeilijk met de auto bereikbaar. Ook op de beurs was het af en toe dringen geblazen en dat wordt onder andere veroorzaakt door de workshops die rondom een aantal producenten op de beursvloer zelf georganiseerd worden. Bordeaux is beter ingespeeld op het onderbrengen van exposanten en bezoekers. Daarnaast zijn er veel ruimtes beschikbaar voor het organiseren van masterclasses (Vinexpo Academy). Dit laatste is absoluut een sterke troef om bezoekers over de streep te trekken. Enerzijds is er de handel, maar anderzijds de overdracht van kennis door experts.

Meer kleine exposanten

Vinexpo groeide begin deze uit tot een beurs waar de grote brands zich met zoveel mogelijk glamour presenteerden en de kleinere producenten hun heil elders zochten. Het lijkt mij een verstandige keus om kleinere bedrijven tegen aantrekkelijke tarieven een stand aan te bieden. Daarnaast komt er een speciale ruimte voor biologische en biodynamische wijnen (WOW!): World of Organic Wines! Voor dit laatste hebben zich 200 producenten aangemeld. Ook rond dit thema worden conferenties en rondetafelgesprekken georganiseerd. Een speciaal restaurant serveert er biologische gerechten.

Ook de stad Bordeaux, onder andere het prachtige Cité de Vin en het Palais de la Bourse, gaat een belangrijke rol spelen in het “after fair program”.

Meer informatie is te vinden op de website: www.vinexpo.com

Chris Alblas, Vinexpo beursganger

WineParis Vinexpo 2023