Concours Mondial du Sauvignon in Bordeaux (2)

door | 26 mrt 2017 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Op zaterdag 4 maart stond de tweede proefdag op het programma in Planète Bordeaux. Planète Bordeaux  (www.pro.planete-bordeaux.fr) is het bezoekerscentrum van de herkomstbenaming “Bordeaux” en “Bordeaux Supérieur”. Ons proefpanel mocht zich deze ochtend bezighouden met twee flights Fruili unoaked sauvigon en een flight Bergerac unoaked sauvignon.

Friuli unoaked sauvignon 2015: top

Deze serie kwam, om meer precies te zijn, vrijwel geheel uit Friuli Venezia Giulia, Colli Orientali del Friuli DOC. Wat een mooie wijnen worden hier gemaakt! Een mooie start van de zaterdagochtend. De eerste wijn die werd geproefd scoorde al direct goud: Celledoni Sauvignon 2015 (aromatisch, vol, evenwichtig, klasse!). Na een klein dipje bij de tweede wijn, zorgde de 3de direct voor veel enthousiasme en kwam het gemiddelde uit op goud voor: Valentino Butussi Sauvignon 2015. Daarna volgde zilver voor: Comelii Paolini Sauvignon 2015 (goede concentratie, frisheid), Sauvignon Vigna Traverso 2015 (ook weer een mooie evenwichtige wijn, goede smaakintensiteit) en Rocca Bernarda Sagrivit Sauvignon 2015 ( neigde bij mij al naar goud, meer dan gemiddelde geur en smaakintensiteit, lange afdronk).  Daarna volgde goud voor: Specogna Sauvignon 2015 (wijn met meer mineraliteit). Even zat er een dip in de serie, maar dat werd goed gemaakt met de “Gigante Adriano Sauvignon 2015”, die met een gouden medaille werd bekroond (complex aroma, evenwichtig). Ook wijnnummer 13 in de serie behaalde een medaille: zilver voor “La Viarte Sauvignon Liende 2015. De laatste wijn: Cadibon uit Collio (Goriziano) DOC 2015 stak echter boven de anderen uit en behaalde niet alleen de gouden medaille van “mijn” jury, maar ook de titel “Revelation Sauvignon from Italy 2017”. Een schoolvoorbeeld van sauvignon blanc!

Bergerac unoaked sauvignon 2016

In deze serie scoorden de eerste wijnen al een medaille: zilver voor DoméA Bergerac sec 2016 (lichte, frisse stijl) en Château des Eyssards 2016 (steenfruit, evenwichtig). Daarna volgde goud voor: Epoque Tradition Sauvignon Gris 2016 Bergerac sec: superieure wijn in de serie. Vervolgens kwam er een vrij lange dip. Gelukkig kwamen er op het eind nog twee zilveren medailles: Château Seignoret Les Tours 2016, Bergerac sec en Rose de Sigoulès 2016, Bergerac sec. Waarbij mijn persoonlijke voorkeur naar de laatste uitging (meer concentratie en evenwicht).

Friuli unoaked sauvignon 2015

Deze tweede serie kwam ook uit Friuli Venezia Giulia, maar geen wijnen uit Colli Orientale of Collio. Een groot contrast, maar ook hier een aantal mooie wijnen, maar dat kwam niet direct. De zevende wijn in de serie kreeg voldoende punten voor een zilveren medaille: Tenuta Ca’Bolani Sauvignon 2015, Friuli Aquilela DOC. Daarna volgde goud voor mijn persoonlijke favoriet in de serie”2015 Cantina di Rauscedo Sauvingon 2015, Friuli Grave DOC (heel mooi glas sauvignon!). Zeer verdiend goud. De volgende wijn behaalde zilver: I Magredi Sauvignon 2015 it de DOC Grave del Friuli. Helaas ook in het eind geen hoogvliegers. Friuli kent grote contrasten, waarbij de wijnen uit Colli Orientali del Friuli DOC zich superieur toonden.

Cité du Vin in Bordeaux (www.laciteduvin.com/fr)

Na deze proefsessie volgde een lunch met een enorm aanbod aan wijnen. Ook, zoals bijna gebruikelijk, overheerlijke oesters. Wat een luxe om in zo’n gezelschap te mogen verkeren. Aansluitend werd het indrukwekkende Cité du Vin bezocht. Voor Nederlandse bezoekers is er een audio in het Nederlands beschikbaar. Als je in dit gebouw alles wilt ervaren krijg je maar liefst 10 uur audio te verwerken. Een begeleid bezoek neemt zo’n twee uur in beslag. Uiteraard kan er geproefd, gegeten en gekocht worden.

Het Concours Mondial du Sauvignon 2017 werd in stijl met een gala diner afgesloten in Restaurant “Le 7” in het Cité du Vin. Deze afsluiting maakte een einde aan een memorabel Concours. Met veel dank aan de organisatie van het Concours. De volgende editie staat gepland in Oostenrijk (Steiermark).

Chris Alblas