Oudste wijnhuis van Arnhem – Robbers & van den Hoogen – bestaat dit jaar 175 jaar!

door | 27 mrt 2017 | importeurs, Nieuws, Redactie

Het icoon uit het Arnhemse bedrijfsleven stelt speciaal voor dit jubileum drie wijnen samen.

Niet weg te denken uit het Arnhemse straatbeeld en bedrijfsleven en een begrip in de Nederlandse wijnwereld. Wijnhuis Robbers & van den Hoogen viert dit jaar alweer het 175- jarig jubileum.  Dit bijzondere bedrijf met een ruime keuze aan wijnen, de grootste wijnkelders van Nederland en met een unieke opslagmogelijkheid van wijn voor particulieren, heeft speciaal voor deze viering drie wijnen samengesteld. 

Het begon allemaal in 1842 op de Rijnkade in Arnhem onder leiding van twee broers met de naam Robbers en de vrouw van 1 van deze heren mevrouw Van den Hoogen. Deze plek was strategisch gekozen  omdat de wijn toen nog per boot werd vervoerd.  Vooruitstrevend  in die tijd werd de leiding in 1858 vanwege het overlijden van haar man overgenomen door zijn vrouw mevrouw Van den Hoogen. In 1911 neemt een werknemer van het bedrijf Joseph Donders het wijnhuis over en  verhuist in 1926 dit mooie bedrijf naar de ‘Carolinenburg’ aan de Velperweg, waar ook in fases de 1 hectare aan wijnkelders werd gegraven. Daar is tevens het  voor ons land enige ´Nederlands Wijnmuseum´ gevestigd. Tegenwoordig wordt dit prachtige wijnbedrijf alweer door de 4de generatie Donders geleid.

De huidige directeur, Marcel Donders, reisde speciaal voor dit Jubileumjaar af naar Argentinië, Spanje en Frankrijk om drie wijnen samen te stellen.  Alle jaren ervaring, expertise en liefde voor wijn, die in de 175  jaar van generatie op generatie zijn overgedragen, komen samen in deze drie blends.

Van het wijnhuis Kaiken uit Argentinië komt een ‘Speciale Cuvee 2015‘. Een samenstelling van Merlot, Cabernet Franc en de Ancellotta druif.  Een intens, donkergekleurde wijn met heerlijke aroma’s en een krachtige afdronk.

De tweede jubileumwijn komt uit het Rioja gebied. De ‘Llalabar Rioja 2014’ van Bodegas Llalabar komt uit Noord- Spanje en is gemaakt van Tempranillo en Graciano druif. Een mooie, paarsrode wijn met een gebalanceerde, frisse afdronk.

Uit Frankrijk komt (hoe kan het ook anders gezien de geschiedenis van het bedrijf) een mooie Bordeaux. Samengesteld uit de Merlot en de Cabernet Sauvignon druif. Dit is echt een allemansvriend.

Dit wordt een jaar om terug te blikken op 175 jaar wijnpassie. Een jaar om het jubileum te vieren met drie mooie jubileumwijnen en vele andere wijn gerelateerde evenementen. Een jaar om op vooruit te blikken.