Arribes: grenst met Douro aan Portugal

door | 14 mei 2017 | Nieuws, Op bezoek bij

In Middeleeuwen al bekend

Op uitnodiging van de Junta de Castilla Y Léon in samenwerking met het Concours Mondial de Bruxelles werd begin mei 2017 de Denominaciόn Origen Arribes bezocht. De ontvangst was in het gemeentehuis van Fermoselle. De Denominaciόn de Origen Arribes bestaat sinds 27 juli 2007.  Wijngaarden in “Arribes del Duero”, zo had men de DO ook liever genoemd, zijn er al eeuwen. Het is niet onwaarschijnlijk dat hier de oudste wijngaarden van het Duero bassin te vinden zijn. Mogelijk zijn de wijngaarden te danken aan de kolonisatie van de Romeinen of aan de Phoeniciërs die de Duero gebruikten om de Oceaan te bereiken. Duidelijk is in ieder geval dat de regio in de Middeleeuwen zowel kwantitatief als kwalitatief goed stond aangeschreven. De phylloxera bereikte de regio vanuit Portugal. Na deze ramp werd er in Arribes hoofdzakelijk blauwe druivenrassen aangeplant.

Inheemse druivenrassen troef van Arribes

Arribes ligt in het meest westelijke deel van Castilla y Leόn. De wijngaarden, waarvan zo’n 50% ouder dan 60 jaar is, liggen op een hoogte tussen de 130 en 700 meter en grenzen voor zo’n 120 kilometer aan de Duero. Op de hellingen is het zo’n vijf graden Celsius koeler dan in de vlakte. De gemiddelde temperatuur in augustus is 26˚ Celsius. Het Mediterrane klimaat, dat vergelijkbaar is met de Penedès,  is perfect voor de productie van rode wijn. Regen (totaal zo’n 700 m) valt er tijdens het groeiseizoen voldoende. De druiven hebben door de optimale rijping voldoende kleur, zachte tannines en niet alleen voldoende suikers, maar ook een goede zuurgraad. De DO Arribes kent een inheems en uniek druivenras: Juan García. Nergens in de wereld is dit druivenras te vinden. Het vermoeden bestaat dat dit druivenras door de Phoeniciërs is meegebracht. Opkomend ras is de bruñal en verder worden de meer typische Castilla y Leόn druivenrassen gebruikt, zoals rufete en tempranillo. De garnacha en mencía mogen uitsluitend als aanvullende rassen gebruikt worden. Voor witte wijn is de malvasía het belangrijkste ras. Aanvullend mogen de verdejo en albillo worden gebruikt. In Arribes wordt nog onderzoek gedaan naar oude rassen, zoals de bastardillo chico, om na te gaan of deze voor eerherstel in aanmerking komen. Het druivenras bruñal geeft mooie zachte kruidige wijnen. De wijnen van de Juan García hebben een wat strakker karakter. De bruñal wijnen pieken in prijsniveau tot € 200,00

Enotoerisme

In de regio zijn veel gewelvenkelders te vinden. Deze dateren uit de 17de eeuw. Wijn is belangrijk voor het enotoerisme. Er wordt geprobeerd met de wijnroute bodega’s, winkels, restaurants en hotels met elkaar te verbinden.  Deze route is nog in ontwikkeling.  Voor natuurliefhebbers zijn er al diverse wandelingen uitgezet.

Chris Alblas