Eeuwenoude wijnbouw in Bierzo

door | 15 mei 2017 | Nieuws, Op bezoek bij

Eeuwenoude wijnbouw krijgt officiële status van Denominacíon de Origen in 1989. Bierzo is gelegen in het noordwesten van de provincie Leόn, in de regio Castilla y Leόn. De wijngaarden, die in kleine plots verspreid zijn over de 3000 hectares die deze DO telt, liggen op hellingen tussen 450 en 800 meter hoogte. Ook hier is de wijnbouw traditioneel met “wilde struiken” ofwel “bush-vines”, deze nemen 80% van de wijngaarden in beslag. Volgens ingewijden uit de regio telt Bierzo de grootste aanplant bush-vines van Europa. De 3000 hectares worden bewerkt door meer dan 2300 druiventelers. Meer dan de helft is aangesloten bij een coöperatie. Het klimaat is met een jaarlijkse neerslag van 720 mm en een gemiddelde temperatuur van 3.6˚ Celsius in de wintermaanden en 23.6˚ Celsius in de zomermaanden, zeer geschikt voor wijnbouw. Het aantal zonne-uren ligt tussen 2100 en 2200 per jaar. De voorjaarsvorst in 2017 beschadigde 80% van de aanplant in de vallei.

Druivenras mencía overheerst

Al meer dan 2000 jaar geleden vond er wijnbouw plaats in deze regio. De wijnbouw werd uitgebreid en verbeterd door de kennis van de Romeinen en de Cisterciënzer monniken. Wijn maakte bij de Cisterciënzers deel uit van het dagelijks leven: bij de religieuze vieringen, de maaltijden en het verzorgen van zieken. In de middeleeuwen stond de pelgrimage naar Santiago sterk in de belangstelling. De route leidt door deze regio en dat betekende een economische opleving. Ook de wijnen uit Bierzo vonden gretig hun aftrek in de omliggende gebieden. De phylloxera luidde een economische recessie in en duizenden inwoners verlieten de regio. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen weer de eerste coöperaties en nieuw elan dat in 1989 leidde tot de officiële status van Denominacíon de Origen.

Het druivenras mencía overheerst met een aanplant van 75% de wijngaarden van Bierzo. Daarna volgen palomino (17%) en in mindere percentages: godello, doña blanca, garnacha en malvasia.

Factsheet Bierzo (northwest province Leόn, in the Castilla y Leόn region)

  • Denominacíon de Origen 1989
  • Surface: 3000 ha; characterized by fragmentation
  • Main grape varieties: mencía 74.5%, palomino 17% and godello 4%
  • Principal grape variety for red en rosé: mencía

Chris Alblas, senior wine writer and judge for wine & spirits

Met dank aan: Junta de Castilla y Leόn en Concours Mondial de Bruxelles (in mei 2017 vond dit wijnconcours plaats in Valladolid).