Tierra de León: prieto picudo en albarín unieke rassen

door | 17 mei 2017 | Nieuws, Op bezoek bij

Begin mei 2017 reisden we op uitnodiging van de Junta de Castilla Y Léon (in samenwerking met het Concours Mondial de Bruxelles) door het wijngebied Tierra de León, dat ruim 1400 hectare aan wijngaaden beslaat. Het gebied heeft sinds juli 2007 recht op de wettelijke Europese herkomstaanduiding van Denominación de Origen Protegida. Vrijwel alle wijngaarden van de DOP zijn te vinden in de provincie Leon, slechts een klein deel ligt in de provincie Valladolid. De eerste documenten die melding maken van wijnbouw dateren uit de 10de eeuw. Pelgims onderweg naar Santiago de Compostella reisden en reizen door dit gebied. Het gebied kende rond de 10de eeuw meerdere kloosters die zich bezighielden met de bewerking van de wijngaarden. De prieto picudo is een authentiek oud druivenras uit de provincie León. Met dit druivenras onderscheidt zich Tierra de León van alle andere wijnbouwgebieden in de wereld. Het klimaat wordt beïnvloed door twee rivieren: Esla en Cea. Verder is er verkoeling vanuit de Atlantische Oceaan. De neerslag ligt rond de 500 mm en het aantal zonne-uren op 2700. Er is sprake van een continentaal klimaat.

Groot verschil dag- en nachttempratuur

De wijngaarden, veelal op een alluviale bodem, in Tierra de León zijn te vinden tot zo’n 900 m boven de zeespiegel. De kwaliteit van de druiven is gebaat bij het grote verschil tussen dag en nacht. Dit is zowel positief voor de polyfenolen als de aroma’s. Het blauwe druivenras prieto picudo beslaat bijna 70% van de totale aanplant. Je komt het ras tegen als bush vine, maar ook langs draden geleid. Het ras heeft een dunne schil is gevoelig voor schimmelziektes. Meeldauw en botrytis zijn in sommige jaren een directe bedreiging. Andere blauwe druivenrassen zijn: tempranillo (17%), mencía (4%) en garnacha tinta (1%). Witte druivenrassen: verdejo (6%), albarín (3%), malvasia (1%), palomino (1%) en godello (1%). Tierrode León moet het met name hebben van de prieto picudo, een ras waarvan zowel rode als rosé van wordt gemaakt. In beide gevallen zijn het fruitige rode wijnen, waarbij de rode wijn meer zwart fruit heeft en de rosé meer rood fruit in de geur en smaak. De albarín heeft frisse witte wijnen met licht citrus in geur en smaak. De Albarín was in de regio min of meer uitgestorven, maar ook in Tierra de León gaat men op zoek naar autochtone druivenrassen, want dat kan een regio –mits het ras potentie heeft- onderscheiden van anderen. Rode en rosé wijnen moeten minimaal bestaan uit 60% prieto picudo en/of mencía. Voor wit moet 50% van de wijn bestaan uit: verdejo, albarín en/of godello. Internationale druivenrassen zijn niet toegestaan. Verder kent men voor rode wijn de aanduidingen crianza, reserva en gran reserva. De oogstjaren 2014 en 2015 zijn de boeken ingegaan als excellent.

Summary Tierra de León:

Vineyards: province León and Valladolid

Surface: 1400 ha (highest 900 m above sealevel)

Rainfall: 500 mm

Sunshine: 2700 hours

DOP: 2007

Most important red: Prieto picudo (almost 70% of the vinyards)

 

Chris Alblas, senior winewriter and international wine & spirit judge