Arlanza: tinta del país belangrijkste druivenras

door | 18 mei 2017 | Nieuws, Op bezoek bij

Begin mei 2017 bezoeken we op uitnodiging van Junta de Castilla Y Léon (in samenwerking met het Concours Mondial de Bruxelles) de wijnregio Arlanza. We bevinden ons dan in de Spaanse provincie Burgos. De DOP Arlanza ligt tussen la Sierra de Covarrubias en los Páramos del Cerrato. Door het gebied stroomt de rivier de Arlanza. De streek wordt ontsloten door de A-1 (Madrid – Irún). Toeristische trekpleister is de historische stad Lerma. Wijnbouw in deze streek gaat terug in de 7de eeuw toen hier kloosterorden gevestigd waren. Eind 1800 verwoestte ook hier de phylloxera de wijngaarden, maar in 1920 was de wijnbouw weer hersteld. Om de erkenning te krijgen van Denominación de Origen, werd de regio eerst in 1998 Vino de la Tierra en na intensieve kwaliteitsverbeteringen in 2007 DO.

China belangrijkste exportmarkt

Het gebied telt zo’n 350 ha in 2016. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 800 en 1200 meter. Deze ligging is goed voor de ontwikkeling van het aroma en zorg voor bewaarpotentiëel. de neerslag ligt tussen de 450 en 500 mm per jaar. De productie bestaat voor ongeveer 95% uit rode wijn. Als het om export gaat is China met een volume van 12.000 liter de belangrijkste zakenpartner. Nederland ligt rond de 1000 liter en is daarmee met Zwitserland een kleinere speler als het om export gaat. De gemiddelde productie schommelt tussen de 400.000 en 450.000 flessen, daarvan gaan er niet meer dan zo’n 50.000 naar het buitenland.

 

De tinta del país is een andere naam voor tempranillo. Verder aangeplant: garnacha: 3,2 % van het oppervlakte (met name gebruikt voor de rosé productie), mencía, cabernet sauvignon, merlot en petit verdot. De aanplant van witte rassen komt amper boven de 1%: albillo en virua (macabeo). Beide witte rassen mogen gebruikt worden in de productie van rosé. Een rosé moet voor minimaal 50% tinta del país bestaan en mag met de genoemde rode en witte worden aangevuld. Een rode wijn moet voor minimaal uit de tinta del país bestaan en worden aangevuld met andere blauwe rassen. Arlanza kent ook de aanduiding crianza en reserva.

Summary Arlanza

Surface: 350 ha

Dominant grape variety: tinta del país (tempranillo) 95% of surface

Dominant colour of wine: red

DO: since 2007

Export: China number 1

 

Chris Alblas senior wine writer