Concours Mondial de Bruxelles in Valladolid

door | 21 mei 2017 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Valladolid: hidden treasure in Castilla y León

Van 5 tot en met 7 mei 2017 vond in Valladolid het Concours Mondial de Bruxelles plaats. Valladolid is een prachtige stad, gelegen in het hart van evenzo mooie wijnregio’s (zie eerdere berichten op www.wijnjournaal.nl) van Castilla y León. Het is voor de tweede keer dat het Concours Mondial de Bruxelles in Spanje wordt gehouden (vorige keer was 2009 in Valencia). De stad Valladolid ligt ten noorden van Madrid en is vanaf daar goed met de trein bereikbaar. Valladolid is niet alleen een mooie historische stad, maar heeft ook op culinaire gebied veel te bieden. Valladolid telt meer dan 50 monumenten en musea. Meer informatie is te vinden op de site: www.info.valladolid.es

Castilla y León telt bekende en nog amper bekende wijngebieden: Ribera del Duero, Rueda, Toro, Arribes, Arlanza, Bierzo, Sierra de Salamanca, Valtiendas, Valles de Benavente, Tierra del Vino de Zamora en Tierra de León. Valladolid is het administratieve centrum van de zelfstandige provincie Castilla y León. In de 15de eeuw was Valladolid de zetel van de koningen, totdat Filips II zoon van Karel V, weliswaar in Valladolid geboren, in 1561 Madrid als hoofdstad verkoos boven zijn geboorteplaats.

Het Concours Mondial de Bruxelles met Thomas Costenoble als directeur en Baudouin Havaux als voorzitter hebben ook in mei 2017 met hun team weer een goed georganiseerd programma neergezet. Geen eenvoudige klus om meer dan 9000 wijnen te laten proeven door ruim 300 juryleden uit alle delen van de wereld. Iedereen ondergebracht in een van de vele hotels die Valladolid rijk is: bien fait team Concours Mondial de Bruxelles!

Wijnen blind beoordelen: verrassend mooi Corbières

De uitkomsten (zie ook www.wijnjournaal.nl artikel “the results are out”) zijn altijd weer interessant om te vergelijken met de eigen scores. Elke jury bestaat uit minimaal vijf juryleden en dat kan een gezelschap zijn met nogal uiteenlopende scores, maar soms liggen de scores ook verrassend dichtbij elkaar en zelfs, zoals in mijn jury, zo af en toe identiek. Altijd weer boeiend om te ervaren. Gelukkig zijn de met een medaille bekroonde wijnen ook stuk voor stuk de moeite van het kopen waard. Ook dit jaar was de kwaliteit van een goed gemiddeld niveau. Af en toe een wijn met kurk of een halfzoete wijn die spontaan weer was gaan gisteren, terwijl dat niet de bedoeling was.

Op de eerste proefdag staan er vier flights op het programma, twee keer wit en twee keer rood. Witte wijnen uit Griekenland, een serie sauvignon blanc, een serie Corbières rood 2015 met hout en afsluitend een flight uit Italië: Apulië primitivo zo blijkt later.

Uit de serie Grieks wit hebben er twee een zilveren medaille gehaald: 2016 Plagios en 2016 Ovilos, beide uit Macedonië (Mt Pangeo). Daarna volgde de sauvignon blanc serie met drie zilveren medailles: 2016 L.A. Cetto (Mexico, Baja California), 2016 Monte Xanic Viña Kristel (Mexico, Baja California, Valle de guadalupe) en 2016 Jacob’s Creek Reserve Adelaide Hills. De derde serie: Corbières rood maakte het panel blij. Mooie wijnen en dat leverde drie zilveren medailles op voor: 2015 Château Jonquières Jean Devis rouge Terres Précieuses, 2015 Domaine Serres Mazard Le Bois des Socières en 2015 Le C de Camplong. Drie gouden medailles: 2015 Châtau Vaugelas Fût de Chêne, 2015 Château Vaugelas Cuvée V en Héritage de Bonnafous. Ook in de serie rood Primitivo di Manduria worden medailles toegekend. Vier keer zilver: 2014 Gocce Primitivo, 2014 Il Cardinale Lineo Oro, 2014 Papale Lineo Oro en 2011 Pirro Varone Riserva. De enige gouden medaille werd toegekend aan: 2014 Cosimo Varvaglione Colleziane Privata.

Toro en Rueda: smaakvol rood

In de middag werden we onthaald in het wijngebied Toro. Hier domineert de Tinta de Toro. Wijnen die veel smaak en een goede structuur hebben. De organisatie verraste de bezoekers niet alleen met een aantal mooie wijnen, maar ook met zang, muziek en dressuur.

Ook op de tweede proefdag waren er weer twee witte flights (Douro en Dão) en drie rode (Rhône, Spanje/Murcia en Barolo. Dit bleek achteraf. De eerste serie uit de Douro scoorde slechts één zilveren medaille en wel voor: 2015 Casa Ferreirinha Vinha Grande. De witte Dão scoorde geen enkele medaille, dit tegen mijn persoonlijke verwachting in. Rhône rood twee zilveren voor: 2016 Domaine Saint Alimant (Rasteau) en 2016 Signature Cellier des Dauphins (Cairanne). Eén gouden voor: Les Combes Saint Saveur, Côtes du Rhône Villages (Plan de Dieu). De rode wijnen uit Murcia/Spanje scoorden drie keer goud en één keer zilver. Goud voor: 2015 Finca La Solana de Luzon (Jumilla), 2015 Lunatico Casa de la Ermita (Jumilla) en 2015 Pino Doncel 12 Meses (Jumilla). Zilver voor: 2015 Hilanda (Jumilla). Uit de serie Barolo werd slechts één zilveren medaille toegekend: 2012 Essenze. Na de lunch was het tijd voor een kennismaking met het wijngebied Ribera del Duero! Hier domineert de Tempranillo en worden we verrast door het bezoek aan het hypermoderne bedrijf Pago de Carraovejas. Absoluut een bezoek waard en dat geldt ook voor het restaurant. Meer informatie: www.pagodecarraovejas.com

Op de derde proefdag werd de volgende bestemming van het Concours Mondial de Bruxelles bekend: China, Haidian district of Beijing. Dat is voor het eerst dat de organisatie buiten Europa gaat.

Chris Alblas, wijnschrijver en jurylid Concours Mondial de Bruxelles

WineParis Vinexpo 2023