Pays d’Oc IGP presenteert Collection 2017

door | 11 dec 2017 | importeurs, Nieuws

Peter Klosse namens Nederland in proefpanel

Amsterdam, 11 december 2017 – Al jarenlang stelt Pays d’Oc IGP jaarlijks een premium collectie samen uit haar beste wijnen. Het internationale proefpanel stond dit jaar onder leiding van Samuel Masse. Masse is tevens voorzitter van de Jeunes Agriculteurs Hérault.  Voor het proefpanel werden wijnprofessionals van over de hele wereld ingevlogen om blind de wijnen te proeven en zo de Collection 2017 samen te stellen. Namens Nederland mocht smaakprofessor Peter Klosse aanschuiven aan de jurytafel. Deze Collection staat voor de nieuwe generatie wijnen en wijnstijlen uit de Pays d’Oc IGP. De 28 Pays d’Oc wijnen dienen het hele jaar als ambassadeurs van het label Pays d’Oc IGP.

Over de Pays d’Oc IGP Collection
De Collection van Pays d’Oc IGP is een jaarlijks terugkerende erelijst waarbij de crème de la crème van de Pays d’Oc IGP wijnen gekozen wordt. De verkiezing is gericht op het promoten van de allerbeste wijnen die Pays d’Oc IGP te bieden heeft. Al elf jaar wordt hiervoor een evenement georganiseerd. Dit jaar kwamen 12 wijnprofessionals met 7 verschillende nationaliteiten bijeen bij La Villa Guy in Béziers. Hier werden 67 voorgeselecteerde wijnen blind geproefd. Vervolgens werden er 28 wijnen gekozen waarvan 14 witte wijnen, 12 rode wijnen en 2 rosé wijnen. Hiervan waren 4 wijnen biologisch.

Peter Klosse vanuit Nederland in proefpanel
Het 12-koppige proefpanel bestond uit vooraanstaande personen uit de internationale wijnwereld. Vanuit Nederland was Peter Klosse hiervoor uitgenodigd. Peter Klosse is oprichter van de Academie voor Gastronomie, lector aan de Hotel Management School Maastricht en schrijver van meer dan vijftien gastronomische boeken.

De Collection 2017
De winnende wijnen staan symbool voor de diversiteit, moderniteit en dynamische creativiteit binnen het gehele Pays d’Oc IGP gebied. De Pays d’Oc IGP Collection was van 1 t/m 12 november al voor wijnliefhebbers te proeven in de tijdelijke Pays d’Oc Pop-up Wine Bar in Odeon Amsterdam.

Hieronder de prijswinnende wijnen op een rijtje:

Wit: 

 • Laurent Miquel – « Solas » – Albarino – 2016
 • Calmel & Joseph – « Villa Blanche Chardonnay » – 2016
 • Domaines Paul Mas – « Astelia » – Chardonnay – 2016
 • Domaine Gayda – « Figure Libre Chenin Blanc » – 2015
 • Les Jamelles – « Gewurztraminer Cépage Rare » – 2016
 • Domaine d’Aigues Belles – « Premier Rolle » – 2016
 • Famille Guilhem – « Sauvignon » – 2016
 • Domaine La Fadeze – « Terret » – 2016
 • Les Vignerons de Puimisson – « Le Pas du Centurion » – Viognier – 2016
 • Les Vignobles Foncalieu – « Le Versant Viognier » – 2016
 • Les Vignerons du Sommierois – « Viognier » – 2016
 • Rives-Blanques – « Chardonnay – Chenin du Domaine » – 2016
 • Haut-Blanville – « Grande Réserve – Chardonnay Roussanne » – 2015
 • Domaine Ventenac – « Cuvée de Marie » – Chenin / Colombard – 2016

Rosé: 

 •  Gens et Pierres – « Sud-Sud » – Grenache Noir / Syrah – 2016
 • Domaine de l’Engarran – « Terres de l’Engarran » – Assemblage – 2016

Rood: 

 • Domaine Gayda – « Figure Libre Cabernet Franc » – 2015
 • Domaine de la Jasse – « Réserve d’Excellence » – Cabernet Sauvignon – 2014
 • Les Jamelles – « Mourvèdre Cépage Rare » – 2015
 • Domaine de la Baume – « Saint Geniès » – Petit Verdot – 2016
 • Domaine de Valensac – « ENTRE NOUS selon Valensac » – Petit Verdot – 2015
 • Anne de Joyeuse – « Gargantuavis – Terroir des dinosaures » – Pinot Noir – 2016
 • Laurent Miquel – « Solas » – Pinot Noir – 2016
 • Domaine de Gourgazaud – « Quintus » – Syrah – 2014
 • Domaine les Yeuses – « Syrah Les Epices » – 2015
 • Domaine les Yeuses – « Ô d’Yeuses » – Marselan / Cabernet Franc – 2015
 •  Anne de Joyeuse – « Loriu » – Merlot / Cabernet – 2016
 • Domaine du Grand Chemin – « Clos Rogé » – Assemblage – 2014

Pays d’Oc IGP in cijfers 

 • Frankrijks voornaamste wijnregio in volume
 • Frankrijks grootste wijnexporteur
 • Frankrijks voornaamste producent van rosé
 • 58 toegestane druivenrassen
 • Met 120.000 ha omvat Pays d’Oc IGP de helft van de Languedoc-Roussillon regio
 • 6 miljard euro omzet
 • 743 miljoen flessen op de markt gebracht, waarvan 48% op exportmarkten

Over Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Deze regio is erkend door de Europese Unie en is een collectief merk. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com.