Eerste uitreiking ‘Orden de Caballeros del Vino’ in Nederland

door | 13 apr 2018 | Nieuws

Bron: ICEX / Vinos de España – fotograaf Arnold van West

Op 12 april 2018 vond in de residentie van de ambassadeur van Spanje in Den Haag, Fernando Arias, de uitreiking plaats van de oorkonde aan de winnaars van de eerste Nederlandse editie van de ‘Orden de Caballeros del Vino Español’.

Tijdens de uitreikingsceremonie waren rond de vijftig genodigden uit de wijnwereld aanwezig, die ontvangen werden door ambassadeur Fernando Arias, María Naranjo, directrice van de Afdeling Levensmiddelen, Wijn en Gastronomie van ICEX in Madrid, en door Eulalia Ortiz, Economische en Commerciële Raad van de ambassade van Spanje.

De ‘Orden de Caballeros del Vino’ werd uitgereikt aan:

  • Hubrecht Duijker, illustere journalist en wijnschrijver, met bijna 45 jaar ervaring en “peetvader” van de huidige generatie Nederlandse wijnjournalisten en schrijvers. Auteur van talrijke boeken en artikelen over Spaanse wijnen, waaronder: De goede wijnen van Rioja en de Wijn- en reisatlas van Spanje. Dit laatste werk ontving in de Verenigde Staten de Julia Child Award voor het beste boek over wijn. Ook ontving Hubrecht Duijker de Orden del Mérito de España en is hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. www.hubrechtduijker.com
  • Adrián Zarzo Habraken, Uitstekende kok en sommelier. Adrián, zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder, opende in 2013 zijn eerste restaurant, ZARZO in Eindhoven, en ontving in december 2015 zijn eerste Michelin-ster. Hij vertegenwoordigde Nederland bij het concours Internationale Copa Jerez 2015 in Jerez de la Frontera, waar hij werd verkozen tot winnaar in de categorie beste chef-kok. Hij heeft zich geweldig ingezet voor de ontwikkeling van de Spaanse gastronomie en wijn in Nederland. “Ik laat me nog steeds inspireren door de puurheid van de Spaanse keuken. En ik streef naar sereniteit en de juiste balans in een gerecht.”  Onlangs opende Adrián Zarzo een tweede restaurant, VALENZIA, in Eindhoven.

De ‘Orden de Caballeros del Vino’ is een prijs en erkenning die ICEX toekent aan personen die zich, ongeacht hun professionele activiteit, op een bijzondere manier hebben ingezet ten behoeve van de Spaanse wijnen in Nederland. De ambassade van Spanje, Economische en Commerciële Afdeling, zal op deze wijze in opeenvolgende edities het werk erkennen van professionals in Nederland die zeer toegewijd zijn aan Spaanse wijn. Dit initiatief bestaat tevens in het Verenigd Koninkrijk en in Rusland, telkens aangepast aan de gewoonten van het land.

Tijdens de bijeenkomst kon men exclusieve wijnen proeven afkomstig uit de wijngebieden Cava, Jerez, Ribera del Duero, Rioja en Rueda.

ICEX

ICEX España Exportación e Inversiones (ICEX), met hoofdkantoor in Madrid, is verbonden aan het Spaanse ministerie van Economie, Industrie en Concurrentievermogen. ICEX zet zich in voor de promotie van Spaanse producten en diensten in het buitenland en van buitenlandse investeringen in Spanje.

De Economische en Commerciële Afdeling van Spanje in Den Haag heeft een afdeling-ICEX, gespecialiseerd in wijnen (“Vinos de España”) en voedingsmiddelen. Vinos de España voorziet de Nederlandse wijnwereld van informatie over Spaanse wijn(gebieden) en ontwikkelt ook campagnes voor Spaanse wijnen in het algemeen, en voor bepaalde wijngebieden (Denominaciones de Origen) in het bijzonder.