Arnhemse wijnexpert naar China

door | 27 apr 2018 | Nieuws, Redactie

Chris Alblas van SVBE Wijnprofessionals vertrekt komende maand naar Beijing/China om daar deel te nemen aan het 25ste Concours Mondial de Bruxelles. Uit Nederland reizen onder andere Cees van Casteren (Master of Wine) en Ron Andes (Magister Vini) ook naar China voor dit Concours. In Beijing wordt door een internationale groep van 330 wijnexperts in drie dagen meer dan 9.000 wijnen (om precies te zijn 9180) geproefd, waarvan dit jaar ook een aanzienlijk gedeelte uit China. China komt met 485 inzendingen op de vijfde plaats, na de groot inzenders: Frankrijk (2342), Spanje (1810), Italië (1382) en Portugal (1062). Een derde van de inzendingen uit China is biologisch. In totaal doen 48 landen met inzendingen mee. Dit jaar komen voor het eerst wijnen uit Albanië en Kazachstan op de proeftafels.

Gouden onderscheiding

Chris Alblas werd vijf jaar geleden in Bratislava onderscheiden met een gouden pin, omdat hij voor de 10de keer door het Concours als jurylid was geselecteerd. Hij werd daarmee de eerste Nederlander met deze onderscheiding en is vooralsnog de enige. China wordt zijn 15de wijnconcours. In aansluiting op het Concours reist Chris Alblas nog naar het westen van China om daar diverse bedrijven in  Xinjiang te bezoeken. Behalve voor dit Concours jureert Chris Alblas ook voor Mundus Vini in Duitsland en was hij meerdere keren juryvoorzitter bij het Michelangelo International Wine & Spirits Awards in Zuid-Afrika.

WineParis Vinexpo 2023