Vier de lente met wijnen uit Val de Loire!

door | 23 mei 2018 | Nieuws, Redactie

Op dinsdag 22 mei jl organiseerde PitchPR bij ARCbyLute in Amsterdam een perslunch met het thema: Vier de lente met wijn uit Val de Loire. Bij deze presentatie was ook Pierre-Jean Sauvion van Val de Loire/Interloire aanwezig.

Loire Valley Wines: cool climate lente wijnen

“De Loire is een koningin en de koningen hebben haar liefgehad”, wordt er gezegd door de bewoners van de Loire regio. De rivier heeft eeuwenlang een grote aantrekkingskracht gehad op de adel. In deze vallei was volop wijn, water en wild. Bovendien lag het dichtbij de hoofdstad Orléans. De prachtige kastelen herinneren aan die periode. De Loire is met ruim 1000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Langs de oevers van de Loire vinden stroomafwaarts halverwege de wijngaarden. Hier vinden de cool climate wijnen hun oorsprong. Cool climate betekent voor de witte en rode wijnen uit de Loire vaak een gemiddeld alcoholpercentage dat schommelt rond de 12.5% alcohol.  Daarmee is de Loire het antwoord op de wijnen uit de warmere streken met een hoger alcoholpercentage. De Loire is het derde grootste wijngebied van Frankrijk (na Languedoc en Bordeaux). Het gebied kent veel kleinschalige wijnbouw; familiebedrijven die tussen de 10 en 25 hectare bewerken. Het klimaat tussen Tours en de Pays Nantais is overwegend maritiem.

Loire Valley Wines: boeiende selectie

Van aperitief tot dessert is de Loire present. Bij binnenkomst werd een vrij zeldzame Touraine Mousseux Rosé brut van Domaine de la Noblaie (‘MonAnge’) geserveerd. De Loire staat bekend om de productie van mousserende wijn. Zo wordt Saumur wel het Reims van de Loire genoemd. De wijngaarden voor deze wijn zijn te vinden in de plaats Chinon langs de rivier de Vienne. Chinon ligt tussen Saumur en Tours. In deze regio wordt al zeker sinds 1765 wijn gemaakt. De focus ligt hier op de productie van rode wijnen van de cabernet franc, die lokaal ook wel breton wordt genoemd. De druiven voor deze ‘MonAnge’ worden met de hand geplukt. Domaine de la Noblaie is sinds 1952 in handen van de familie Manzagol en nu staat met Jacqueline en Pierre Manzagol de 3degeneratie aan het roer. Deze biologische mousserende wijn heeft een rijping op de lie gehad van maar liefst 36 (!) maanden. Mooie complexe wijn met een verfijnde mousse in het glas en in de mond.

Voor slechts € 12,50 verkrijgbaar bij WijnDijck.

Muscadet: verfijnde droge witte wijn

Bij het voorgerecht (koudgerookte kabeljauw, peer, kaffier lime, postelein) werden twee wijnen uit de Muscadet geserveerd: 2017 Maison Sauvion (Château du Cléray), Muscadet Sèvre et Maine sur lie, ‘Haute Culture Cardinal Richard’ en 2013 Domaine des Cognettes, Muscadet Sèvre et Maine ‘Clisson’. De ‘Cardinal Richard’is de Cuvée Prestige van het huis Sauvion en een eerbetoon aan de vorige eigenaar van het Château du Cléray. De cuvée is samengesteld uit een strenge selectie van de melon de bourgogne, die vaker muscadet wordt genoemd. Muscadet Sèvre et Maine ligt zuidoostelijk van de stad Nantes. Het gebied is genoemd naar de twee riviertjes die er doorheen lopen: Sèvre en Maine. Het gebied telt zo’n 9.000 hectare, maar voor de AOP worden niet altijd alle hectares gebruikt. Het maximale rendement bedraagt 55 hl/ha en het alcoholpercentage ligt meestal niet boven de 12%. Muscadet wijnen zijn droge witte wijnen, die zeer geschikt zijn als aperitief en voelen zich goed thuis bij oesters, schaal- en schelpdieren. In het oogstjaar 2017 is er door de vorst in april circa 40% minder geoogst. Ook in 2016 had men in de regio een verlies van circa 50%. Vooralsnog zijn in 2018 de omstandigheden goed, maar het is afwachten tot de druiven geplukt worden. De oogst was in 2017 uitzonderlijk vroeg, start op 30 augustus en daarmee een van de vroegste in de afgelopen 30 jaar. Dat de wijnen uit 2017 van excellente kwaliteit zijn bleek duidelijk met de Muscadet Sèvre et Maine van Maison Sauvion. Deze wordt via Les Grands Chais de France aan de vakhandel in Nederland geleverd. Adviesprijs € 8,95

De Muscadet Sèvre et Maine ‘Clisson’ is afkomstig van granietbodem. De druiven worden met de hand geoogst en de wijn rijpt ruim 36 maanden op de lie en dat is uitzonderlijk lang. Wettelijk is een periode van 18 maanden voorgeschreven. Clisson is, samen met Gorges en Pallet, sinds 2011 een gemeentelijke cru. Het is te verwachten dat dit aantal nog wel zal toenemen met onder andere Goulaine en Vallet. De cru’s, waarbij het maximale rendement is bepaald op 45 hl/ha, laten zien dat van de melon de Bourgogne een wijn met een intrigerende complexiteit gemaakt kan worden. Wijnen met een mooie mineraliteit (bepaalde mate van ziltigheid) en lange levensduur. Het prachtige stadje Clisson, dat voor een deel is gebouwd onder Italiaanse architectuur, ligt aan het riviertje de Sèvre. Domaine des Cognettes wordt geleid door de twee broers Stéphane en Vincent Perraud, die het bedrijf in 1990 van hun ouders hebben overgenomen. De wijnen hebben het biologische keurmerk. De druiven worden met de hand geplukt en de wijnen rijpen op amphora’s. De stokken zijn tussen de 30 en 80 jaar oud en de opbrengst ligt rond de 32 hl/ha. De broers beschikken in Clisson over 1.8 hectare wijngaarden. De cru Clisson telt 25 hectare. Deze wijn is voor € 12,75 verkrijgbaar bij De Proeftafel.

Chenin blanc: druif met grote potentie

Bij het volgende gerecht: gamba-boemboe salade-bisque-kokosschuim werden geserveerd: 2014 Xavier Frissant – Touraine Amboise ‘Chenin des Pierres’en 2015 Domaine des Forges – Savennières Roche aux Moines ‘La Roche aus Moines’.

De witte wijnen van de AOP Touraine Amboise worden gemaakt van de chenin blanc, die ter plaatste ook wel pineau de la Loire wordt genoemd. Touraine ligt op de grens van maritiem (in het westelijke deel) en continentaal (in het oostelijke deel) klimaat. Voor wit is de chenin blanc aangeplant en voor rood: gamay, côt, caberner franc en cabernet sauvignon. Touraine Amboise ligt tussen Tours en Blois en telt 220 hectare. De wijngaarden voor Touraine Amboise liggen rond het château van Amboise. De wijnen werden al in 1463 genoemd door de koningen. Deze wijn komt van een specifieke locatie: “Chenin des Pierres”. Pierres verwijst naar de bodem (perruches) waar de chenin blanc op is aangeplant. Isabelle en Xavier Frissant werken in de wijngaard volgens het principe van ‘viticulture raisonnée’. De druiven worden machinaal geoogst en de opbrengst bedraag 40 hl/ha. De wijn rijpt op de lie tot de botteling in het voorjaar.

Ten zuidwesten van de stad Angers liggen de wijngaarden van Savennières. Savennières kent twee sub AOP’s: Coulée de Serrant (Monopole van Nicolas Joly, 7 hectare) en Roche aux Moines (telt 33 hectare waarvan 22 in productie). De wijngaarden kijken zuidwaarts naar de Loire. Vanwege de specifieke ligging is er sprake van een mediterraan klimaat.

Roche aux Moines is een kleine herkomstaanduiding van nog geen 30 hectare binnen Savennières. Hier worden wijnen van hoge kwaliteit gemaakt in een terroir dat het beste uit de minerale complexiteit van de chenin blanc haalt. De druiven voor deze wijn worden in twee ronde met de hand geplukt op het moment dat de edele rotting niet start. Dankzij deze lichte aantasting smaak de wijn niet iets voller vetter. De gemiddelde opbrengst ligt op 19 hl/ha. De wijn heeft een gedeeltelijke malolactische gisting ondergaan en daarna een rijping van 11 maanden op de lie in houten vaten. Wijnen uit Savennières staan bij wijnliefhebbers hoog aangeschreven vanwege hun complexiteit. Het wordt aanbevolen deze wijnen te karafferen, zodat de rijkdom van de wijn goed tot zijn recht komt. Ook deze wijnen van Domaine des Forges was ’s ochtends om 9 uur al overgeschonken in een karaf en zelfs dan merk dat de wijn zich in het glas nog verder ontwikkelt. Wat een rijkdom biedt de chenin blanc van deze producent! Voor slechts € 17,00 verkrijgbaar bij Het Wijnmagazijn.

Touraine Chenonceaux en Bonnezeaux

Bij het volgende gerecht: hollands lam – asperges – doperwten – lamsjus werd de 2014 Domaine du Haut Perron – Touraine Chenonceau geserveerd. De wijngaarden bevinden zich bij het wereldbekende Château Chenonceaux, dat is gelegen bij de rivier de Cher. Binnen deze herkomstaanduiding is voor rood côt (malbec), cabernet sauvignon en gamay aangeplant. Voor wit wordt sauvignon blanc verbouwd. De AOP bestaat sinds 2011 en beslaat slechts 36 hectare. De bodem is divers; klei, kalk, zand en silex gronden wisselen elkaar af op verschillende hoogtes. Deze wijn is verkrijgbaar bij Grapy voor € 11,95 Bij dit gerecht presenteerde de Roche aux Moines zich ook uitstekend.

Bij het dessert: Matcha cremeux – dragon – venkel – bosvruchten/viooltjes ijs werd de onweerstaanbare mooie 2011 Domaine Les Grandes Vignes, Bonnezeaux ‘Le Malabé’geserveerd. De edelzoete wijnen uit deze herkomstaanduiding behoren, door hun verfijning en elegantie, tot de mooiste van Frankrijk. Bonnezeaux ligt ten zuiden van Angers op de hellingen van de rivier de Layon. Deze AOP ligt evenals Quarts de Chaume in de Coteaux de Layon en de opbrengst is maximaal 35 hl/ha. De door botrytis aangetaste druiven worden met de hand geplukt. Jean Francois Vaillant bewerkt de 55 hectare bio dynamisch en dat is geen geringe opgave. De wijn rijpt op houten vaten. Deze ‘Le Malabé’heeft een groot rijpingspotentiëel, zeker tot 2030. Deze wijn heeft een indrukwekkende balans tussen zoet en zuur en een zeer complex karakter. Onweerstaanbaar!

Chris Alblas

WineParis Vinexpo 2023