Wine Profesional 2019: meer diversiteit in wijn dan ooit!

door | 2 jan 2019 | Geen categorie

Ieder jaar verlegt Wine Professional, het grootste wijnevent van de Benelux voor professionals, de accenten. Dit om in te spelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de wijnwereld.
Meer focus op wijn en op chefs van buiten de Randstad
In de drie wijn- en kooktheaters is er dit jaar bewust meer focus op wijn. Zo zijn er maar liefst 20 speciale wijnproeverijen en 20 wijn-spijsprogramma’s met chefs. Hiervan zijn 9 programma’s gericht op de Nieuwe Wereld, 7 programma’s op klassiekers als Bordeaux, Bourgogne en de Rhône en twee programma’s met champagne. Komende editie is ervoor gekozen om niet alleen met chefs uit de grote steden te werken, maar ook meer chefs uit de andere streken van Nederland uit te nodigen. Hier komen wij immers ook bijzondere restaurants tegen die met hun teams op de beursvloer aanwezig zullen zijn. Dit in navolging van een paar jaar geleden toen er op Wine Professional gekookt werd door chefs uit de regio Nijmegen.
Women in Red – The Absolutely Fabulous Wine Battle
Het wijnbolwerk is niet langer het domein van wijze, grijze mannen alleen. Het starre bastion is behoorlijk doorgetocht. Het wordt nu bemand door in strak pak gehulde, jonge sommeliers en is bovenal geïnjecteerd door een niet mis te verstane female touch. Want waar voorheen het echte wijnwerk was voorbehouden aan de stoere wijnboer met klei onder zijn werkmanschoen, zien we deze klus nu op even succesvolle wijze door vrouwen geklaard worden. Wereldwijd! Ook onder de professionele wijnproevers en -schrijvers is het vrouwelijke aandeel groter dan ooit te voor. Daarmee rijst de vraag welke impact deze female touch eigenlijk heeft. Maken wijnmaaksters daadwerkelijk elegantere wijnen? Zijn vrouwen de betere proevers? Of zijn dit achterhaalde aannames van onze hokjesgeest? Romy Kooij a.k.a. Miss WineLane neemt de proef op de som en proeft met een stoer vrouwenpanel wijnen van vrouwen. Of zijn het nou toch…?
Bordeaux en Bourgogne voor Millennials
Op veel wijn-events gedurende het hele jaar, merken wij op dat er steeds weer nieuwe jonge gezichten verschijnen die zich bezighouden met wijn. Een goede ontwikkeling, want de jeugd heeft de toekomst. De laatste 5 jaar was deze trend ook al duidelijk zichtbaar op Wine Professional. Op komende editie daarom dan ook aandacht voor de smaakontwikkeling van deze groep millennials. Wat zijn hun doelstellingen en filosofie op wijngebied? Een groot deel van de duizenden bezoekers die zich tot nu toe geregistreerd hebben, geeft in hun antwoorden aan veel interesse te hebben in wijnen uit de Oude Wereld. Via een dagelijkse, exclusieve proeverij willen we jonge wijnprofessionals uit de restaurantwereld kennis laten maken met de klassieke smaken van onder meer Bordeaux en Bourgogne.

Internationaal
Op Wine Professional staan veel producten van Nederlandse bodem. Maar de meeste producten komen uit het buitenland. Zo zijn er wijnen uit alle continenten te proeven op de beursvloer. Van bijvoorbeeld Californië en Oregon in de Verenigde Staten tot Chili en Argentinië in Zuid-Amerika. Verder natuurlijk Europa, de Kaukasus, het Midden-Oosten en Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige stands zijn specifiek op landen en streken gericht, zoals Alsace, Canada, D.O. Ribera del Duero, D.O. Rueda, Duitsland, Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Rhône, VDP Württemberg en Zuid-Afrika.
Vins Naturels en Organic Wines
Al jaren is er op Wine Professional aandacht voor Vins Naturels en Organic Wines. Er zijn zelfs stands die zich uitsluitend hierop richten (Vins Naturels op standnummer 410, en The Orange Wine Club op standnummer 142) én er zullen drie verschillende programma’s plaatsvinden met dit soort wijnen.
 
Vinos de Jerez
Op Wine Professional 2019 is er natuurlijk aandacht voor sherrywijnen. Niet alleen op de stands van bijvoorbeeld Xpertvinum (standnummer 216) en Grapes Unlimited – Cati Gómez (standnummer 436), maar ook in verschillende programma’s van Proefschrift Super Copa Club. Op Wine Professional dit jaar vier sherryprogramma’s.
Gedistilleerd en andere dranken
Op Wine Professional ligt de focus op wijn, maar er zijn ook dit jaar weer diverse andere producten in het assortiment van de exposanten die de aandacht verdienen. Zo zijn er gedistilleerd, cognac en gin van Nederlandse- en buitenlandse producenten, die gebruikt worden om verschillende soorten speciale cocktails op de beursvloer te kunnen presenteren. Voorts zijn er speciale programma’s met koffie en thee.
 
30e Proefschrift Wijnconcours en Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC)
Winnaars en andere opvallende wijnen van de 30 editie van het Proefschrift Wijnconcours en Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC) worden ingezet in diverse programma’s van betrokken exposanten. Natuurlijk kunt u veel van deze wijnen ook in hun stand proeven.
Meer informatie over Wine Professional 2019:
– Bezoekersregistratie 
– Theaterprogramma’s per dag 
– Overzicht exposanten
ProefschriftRestaurants.nl: waar eten we na een dag Wine Professional?
U vindt op deze site onze selectie van de leukste, boeiendste en beste restaurants van het moment. Ingedeeld in vier prijscategorieën, beoordeeld door ervaren professionals, en voortdurend bijgewerkt aan de hand van het laatste nieuws en de meest recente restaurantbezoeken.  Zoek op naam of plaats, of kijk welke restaurants per prijscategorie geselecteerd zijn.