Alle elementen komen samen bij The Gaia

door | 5 mrt 2019 | Nieuws, Redactie


RESTAURANT, LOUNGE, EN LATE NIGHT BAR GEOPEND AAN HET REMBRANDTPLEIN

Na een vliegensvlugge transformatie opent The Gaia vandaag haar restaurant, lounge en late night bar. Het is een plek waar alle elementen van hospitality bij elkaar komen. En niet alleen die. Bedenkers Ferry van Houten (Het Bosch), chef Ayt Erdogan en maître Robin van Stipriaan brengen met de vijf Chinese elementen Oost en West samen in ragfijne gerechtjes en heruitgevonden cocktailklassiekers. 

De smaken van de Zijderoute 
Net als haar naam, gebaseerd op de oermoeder uit de Griekse mythologie, vindt The Gaia haar smaken in de Zuid-Europese keukens. Chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) transformeert die traditionele smaken tot iets ragfijns. Maar kruiden en specerijen lonken. En zo volgt The Gaia in een moderne Mediterrane cuisine de voormalige Zijderoute – de handelaren die van Zuid – Europa naar Arabië, Centraal Azië en India trokken.   

Waar de technieken bij The Gaia vooral westers zijn, zijn de ingrediënten veelal oosters.  Het brengt uiteenlopende smaken als zwarte thee, ponzu, truffel, pekingeend, buddha’s hand, manti, aardappelpuree a la Robuchon en harira samen op hetzelfde menu. Chef Erdogan gaat verder in de mengeling van Mediterrane en Oosterse keukens en gebruikt de vijf Chinese elementen als lijn in zijn menu’s. Ieder element staat voor specifieke smaken, kleuren en texturen. Hout voor fris zuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Waar het traditionele elementkoken enkel één per gerecht kiest, daar slaat The Gaia de brug tussen tradities en gastronomie door er twee te combineren. Die “beperkingen” dwingen Erdogan avontuurlijk te zijn in zijn technieken en ingrediënten.  

De bar van The Gaia 
Wat voor de gerechten geldt, geldt minstens zo voor de dranken op het menu dat The Gaia in samenwerking met Raise the Bar ontwikkelde. Herkenbare cocktails verrassen opnieuw als ze smaken uit het Oosten omarmen. Zo schenkt The Gaia een Marrakesh Mule die gember extra aanzet en vodka vervangt voor barrel aged jenever. Of de Wanderers Old Fashioned met een Arabic Spiced Shurb. Wie zich verleidt voelt tot daytime drinking hoeft zich niet te bedwingen. Low-ABV-drankjes – laag in hun alcohol – en alcoholvrije cocktails van The Gaia lessen de dorst. 

De spijscombinaties bewaren Van Stipriaan en zijn team voor de wijnen. Waar herkenbaarheid verrast op de cocktailkaart, daar zoekt het wijnmenu een geheel onverwachte koers. Een onbekende Godello als huiswijn zet direct de toon. Daarna vult het menu zich met onbekende druiven en wijnen die standhouden tegen de krachtige kruiden van de chef. 

Oriental Art Deco
De hartslag van The Gaia klinkt over het Rembrandtplein. Een kalme energie die pulseert. Afneemt. Aanzwelt. Het is dynamiek. De hostess die haast ongemerkt plots als dj fungeert. En ongestoord weer een gerecht serveert. Het zijn smaken die tussen werelddelen bewegen. Het is muziek die aanzwelt. Beats die ieder dagdeel een andere vibe geven. Ritme. Zo serveert The Gaia met het verstrijken van de dag mee. Waarbij een elegante espresso overgaat in een nachtelijke cocktail. En een stijlvolle lunch een avondvullend diner wordt. Lotz Interior Design & Styling brengt de historie naar het heden in een restaurant, lounge, bar en private dining met 100 couverts. Een moderne, stedelijke luxe mengt zich met de warmte van Zuid – Europa en het kleurenpallet van een Oosterse markt. Het is Oriental Art Deco.  

 Reserveer nu via TheGaia.nl 

The Gaia | Rembrandtplein 26 | 1017 CV Amsterdam | (020) 554 07 23 Openingstijden
Zondag – donderdag 11.00 uur – 23:00 uurVrijdag – zaterdag 11:00 – 2:00 uur