Loire 3deAOP wijngebied in Frankrijk

door | 10 mei 2019 | Redactie

2018 ook subliem jaar voor Rosé de Loire

Sylvain Naulin, CEO van InterLoire was de eerste spreker tijdens een internationale bijeenkomst van wijnschrijvers in Nantes. Hij gaf de aanwezigen algemene informatie over de Loire.

De Loire tweede producent van mousserende en rosé wijn

De wijngaarden van de Loire zijn te vinden in het noordelijke deel van Frankrijk; om precies te zijn rond de 47stenoordelijke breedtegraad. Ze tellen ruim 57.000 hectare en liggen langs de oevers van de Loire en haar zijrivieren. De Loire is het 3degrootste AOP wijngebied van Frankrijk. De productie bestaat uit 41% wit, 27% rosé, 19% rood en 13% mousserende wijn. De Loire is onder te verdelen in de gebieden: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine, Centre-Loire en Auvergne. 

30% van de wijngaarden ecologisch bewerkt

Vanaf de 1steeeuw waren er al wijnstokken langs de Loire te vinden. In de 11deeeuw export naar Engeland en Vlaanderen. Monniken zorgden in de middeleeuwen voor een impuls. In de 16eeeuw was de Loire het politieke en culturele centrum van Frankrijk. Eind van de 19deeeuw: phylloxera vernietigde de wijngaarden. Positief punt was de aanplant nadien van betere keuze van druivenrassen, gerelateerd aan bodem en regionaal klimaat: melon de Bourgogne in de Pays Nantais, cabernet franc en chenin blanc in Anjou, Saumur en Touraine en sauvignon blanc in Centre-Loire en Touraine. In 1936 introductie van de AOC wetgeving. In de Loire wordt anno 2019 30% van de wijngaarden wordt ecologisch bewerkt. Twee belangrijke bodemsoorten: vulkaanbodem (Massif Americain) en sedimentbodem (Bassin Parisien). Klimaat: invloed van de Atlantische Ocean tot Touraine, daarna meer continentaal naar het oosten. 

Beperkte diversiteit aan druivenrassen 

Het gebied kent een beperkte diversiteit aan druiven: melon de Bourgogne, folle blanche, cabernet franc, chenin blanc, grolleau, côt, gamay, sauvignon blanc en pinot noir. Belangrijkste witte druiven zijn: melon de Bourgogne, sauvignon blanc en chenin blanc. Meeste gebruikt voor mono cepages. De Loire is de tweede producent van mousserende wijn (na Champagne). De belangrijkste blauwe: cabernet franc, gamay en pinot noir. De Loire is, als het om rosé gaat, de grootste na Provence. Het gebied telt twee AOP’s uitsluitend voor halfzoete rose: Rosé d’Anjou en Cabernet d’Anjou. In totaal telt de Loire 51 AOP’s en 1 IGP Val de Loire.

De Loire telt 5 subregio’s

Van west naar oost is de Nantais de eerste. Hier is de melon de Bourgogne (synoniem muscadet) het belangrijkste druivenras. AOP Muscadet is de grootste in de Nantais. In de AOP Muscadet de Sevre et Maine liggen drie gemeente AOP’s. Het aantal gemeentelijke AOP’s zal -zo is de verwachting- dit jaar nog met vier worden uitgebreid en op lange termijn telt men er 10. In Muscadet ook de aanduiding “sur lie”: de wijn rijpt op de lie (bezinksel) tot 1 april van het jaar na de oogst.

De tweede regio: Anjou-Saumur kent een breed scala aan druivenrassen en wijnen: 50% rosé, 20% rood, 19% mousserend en 11% wit. Cabernet d’Anjou is de belangrijkste rosé (halfzoet) in productie. Saumur is de belangrijkste producent van mousserende wijn. Verder stroomopwaarts komen we bij de derde regio: Touraine met verschillende wijnen: belangrijk voor rood (o.a. Bourgueil, Chinon) 51%, 27% wit, 17% mousserend en 5% rosé. Daarna volgt de vierde regio: Centre-Loire met name sauvignon blanc, maar ook pinot noir. De laatste, de vijfde regio is: Auvergne. Meer productie van rood en rosé: o.a. van Gamay.

Export is 20% van de productie. Consumptie in Frankrijk daalt. Belangrijkste exportmarkten: Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Belgie. Nederland sterke daling van 31%.

Wijnjaar 2018: een historisch jaar

Buitengewoon jaar voor de regio zowel in kwantiteit als kwaliteit. Voldoende zon en regen met weinig ziektes (er was in beperkte mate een probleem met meeldauw). Sommigen vergelijken 2018 met het uitzonderlijk jaar 1959. Van Nantes tot Sancerre is er sprake van wijnen die dankzij een zeer goede rijpheid uitblinken in aroma en dat in wit, rose en rood. De productie in 2018 was 2,9 miljoen hectoliter en dat fors hoger dan 2017 met 2,2 miljoen hectoliter. De Loire kende zowel in 2016 als 2017 lage opbrengsten door voorjaarsvorst en hagel. In 2018 zijn de tanks weer volop gevuld en is er reserve voor een eventueel minder jaar. Er kan in 2019 weer voldaan worden aan de vraag en dat was onder andere in Muscadet de afgelopen twee jaar niet het geval.

Chris Alblas RV, wijnschrijver en aanbevolen wijndocent