Chenin blanc: de basis van een mooie diversiteit wijnen

door | 11 mei 2019 | Nieuws, Redactie

#fandechenin: promotie van de chenin blanc

De chenin blanc telt wereldwijd een aanplant van 35.000 ha. Dat is een daling van 10.000 ha ten opzichte van het jaar 2000. In de Loire staat met 27% 9.800 ha, maar meer dan de helft van de aanplant (52%) is te vinden in Zuid-Afrika met maar liefst 18.500 ha, in de Verenigde Staten staat 3.200 ha en Argentinië: 2.400 ha. In 22 landen vind je de chenin blanc. De oorsprong van de chenin blanc gaat in de Loire 1000 jaar terug. Het ras kent diverse synoniemen, zoals plant d’Anjou, pineau blanc, cruchinet, tite de crabe en rouchalin. In de Loire is de chenin blanc met name te vinden tussen Blois en Ancenis. 

Chenin blanc goede expressie van terroir

Het ras heeft overeenkomsten met de savagnin. Kenmerken: goede opbrengst, zeer gevoelig voor botrytis (ondanks de dikke schil) en goede vertaler van het terroir. In de geur is zijn vaak florale (o.a. acacia) en fruitige (o.a. peer en citrus) aroma’s te vinden, maar ook honing en bijenwas. Het terroir in de Loire is divers: leisteen (ten westen van Angers) en meer naar het oosten gravel, tuffeau, kalk en rond Tours meer klei en zand. De wijnen kennen goede bewaarmogelijkheden door de zuurgraad (elegant, frisheid). De eerste pluk is voor de mousserende wijn, dan volgen droge, halfzoete en zoete wijn. Chenin blanc is het druivenras in Vouvray, Saumur en Savennières (Coulee de Serrant). Qua productie wordt de chenin blanc gebruikt voor: 65% voor mousserende, 23% droge witte en 12% zoete wijn. Er is een grote vraag naar Crémant de Loire en droge witte wijn. Minder naar zoete wijn. Van de 9.800 ha chenin blanc in Frankrijk is 95% te vinden in de Loire en de rest in Languedoc. Chenin blanc is het ras dat verfrissende wijn geeft in het noordelijke deel van Frankrijk. 

De proef op de tong!

Proeverij Cremant de Loire 18 maanden op de lie van Domaine Pierre Chavin (2016) zachte mousserende wijn met slechts 3 gr r/s p/l.

Tweede: Vouvray fines bulle, Domaine Gilles Gaudron, Symphonie 2015: heel zachte mousse, veel frisheid (zuurgraad van de chenin blanc komt mooi naar voren), krachtig in de afdronk, non dosage. Vouvray minimaal 24 maanden op de lie.

Derde wijn: Touraine Amboise, Domaine Mesliand, Les cul de boeuf 2017: 

Helder van kleur, licht strogeel, 6 gram r/s, goede concentratie, balans zoet en zuur, licht honing inde geur, fris in de afdronk.

Vierde wijn: Saumur blanc, Domaine de Rocheville, Cuvée Jouvencelle 2015

Helder strogeel, geur zuiver, licht aards, floraal, krachtig van smaak, licht caramel, redelijk hoge zuurgraad, evenwichtig, fris, droog, strakke stijl, lange afdronk. Vrijwel geen r/s.

Vijfde wijn: Anjou blanc, Domaine de Bablut, Cuvée Ordivicien 2015

Helder licht goudgeel, 12 maanden houtlagering, bodem is leisteen, licht caramel, vanille, daarnaast geel fruit, licht abrikoos, perzik, finesse, lange afdronk. Elegante stijl, licht rokerig in de afdronk.

Zesde wijn: Bonnezeaux: zoete wijn van Domaine des Fontaines, Cuvée Prestige 2016. Helder licht goudgeel, geur van honing, amandelspijs, gekonfijte sinaasappelschil, opwekkende frisheid, evenwichtig zoet en zuur. Wijn die nog heel lang in je mond blijft hangen. Een mooie finale van de proeverij chenin blanc.

Chris Alblas, wijnschrijver en aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie