Masterclass Port en chocolade, de perfecte match!

door | 17 mei 2019 | Nieuws, Redactie

Tijdens de Vinexpo sprak Bento Amaral, die aan het hoofd staat van de kwaliteitscontrole bij het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, over de combinatie van Port en chocolade. Chocolade is zoet en dan is een combinatie met Port, dat in de meeste gevallen ook zoet is, een voor de hand liggende combinatie. Een andere veel voorkomende combinatie is die met kaas. Belangrijk is dat de aroma’s van de Port terug te vinden zijn. Om optimaal van Port te kunnen genieten moet deze versterkte wijn niet boven de 8 graden Celsius worden geschonken. Bij die temperatuur komt het alcoholpercentage (toch vaak 20%) niet zo sterk naar voren en smaakt de Port minder zoet.

Van Extra-Dry tot Vintage

De proeverij startte niet met een zoete Port, maar met de Blackett Extra-Dry. Deze werd gecombineerd met “Maison de Jeff white chocolate (biscuit praliné with a touch of Guérande salt)”. Hoe verrassend kan het zijn! Een witte Port met het aroma van onder andere witte chocolade en dan de touch van zout. Daarna volgde de 10 jaar oude Tawny Port van Quinta da Sequeira met “Datte et amande”.  In de Port is onder meer gedroogd fruit en noten te ontdekken en de geroosterde amandel in de chocolade vormde een prachtige combinatie. Wat de spreker betreft is het belangrijk dat de harmonie in wijn en spijs bewaard blijft, beide moeten dezelfde smaakintensiteit hebben hadden. Na deze kwam de 20 jaar oude Tawny Port van Quinta das Lamelas in het glas en deze werd gecombineerd met een “Cornet doré”. De tawny heeft een rijping gehad in fusten van 550 liter en heeft evenals de chocolade, die te vergelijken is met nutella, een hoog smaakgehalte. De vierde Port in de serie is de 2014 LBV van Ramos Pino en deze wordt gecombineerd met “Cerise Amarena”. We zijn met de LBV in een andere categorie Port gekomen. Kenden de Tawny’s een lange rijping op fust, bij de LBV is dat niet het geval. Een LBV rijpt tussen de 4 en 6 jaar op fust en kan dan gedronken worden. De robijnrode kleur laat zien dat dit een jonge Port is. In de neus is onder andere rood fruit, zoals aardbeien, te ruiken en is er geen sprake van oxidatie. Het fruit in de bonbons accentueert het fruit in de Port. Een mooie evenwichtige combinatie. Als laatste wordt de 2016 Vintage Port van Quinta da Boena ingeschonken en dan is er sprake van weer een andere categorie Port, een Port die tientallen jaren op fles kan rijpen. Een mooie dieprode kleur, een wijn met een hoog smaakgehalte. Rood fruit, zoals frambozen en bramen, maar ook chocolade. De smaak blijft lang in je mond hangen. Deze Vintage Port wordt gecombineerd met “Ecuador negro”, inderdaad een donkere chocolade met 70% cacao. Beide hebben dus een hoog smaakintensiteit en vinden elkaar perfect. 

Chris Alblas RV, wijnschrijver en aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie