Diner en proeverij bij Château Haut-Sarpe met Vignobles & Signature

door | 19 mei 2019 | Geen categorie

De groep Vignobles & Signature bestaat uit 16 familiebedrijven; mannen en vrouwen die allen afkomstig zijn uit Franse wijngebieden. Het initiatief voor de samenwerking werd genomen door Jean-Francois Janoueix tijdens Vinexpo Bordeaux. De producenten die ook tijdens Vinexpo 2019 aanwezig waren toonden zich enthousiast over de beurs. Veel nieuwe gezichten en meer tijd voor bestaande klanten om de wijnen en ontwikkelingen te bespreken. De 16 leden vertegenwoordigen in Frankrijk een oppervlakte van 1550 hectare en trekken gezamenlijk op bij beurzen.

Proeverij Vignobles & Signature

De meeste producenten zijn in Nederland vertegenwoordigd, onder andere bij de Sligro, Okhuysen, Henri Bloem en Gastrovino. Een aantal wijnen van Domaine Cauhapé uit de AOP Jurançon zijn te vinden bij Okhuysen en deze zijn de moeite van het ontdekken waard. De 44 hectare wijngaarden die het bedrijf telt liggen in het centrum van Jurançon, tussen de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan op zuidoost gelegen hellingen. De aanplant van de druiven bestaat uit gros manseng, petit manseng, courbu, camaralet en lauzet. Laatstgenoemde twee zijn oude rassen die in ere hersteld worden, beide rassen zijn de ruggengraat van de blends. Domaine Cauhapé maakt weliswaar bijzonder mooie zoete wijnen, maar gooit ook hoge ogen met de droge. Het belangrijkste druivenras in productie is de petit manseng (aanplant 30 ha). Aromatisch en smaakvol: 2018 Jurançon sec Geyser, 2016 Jurançon sec La Canopée en de Jurançon sec C de Cauhapé. Tijdens het diner werd de zoete 2014 Jurançon Quintessence du Petit Manseng geschonken. De meeste wijnen van dit bedrijf (75%) worden in Frankrijk verkocht. 

De wijnen van Jean Durup Père & Fils zijn te vinden bij Henri Bloem. Het bedrijf telt maar liefst 206 hectare en vertegenwoordigt de AOP’s: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru Fourchaume, Chablis 1er Cru Vau de Vey (tijdens de proeverij maakte deze wijn uit het oogstjaar 2017 een zeer goede indruk), Chablis 1er Cru L’homme Mort, Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre en Chablis 1er Cru Montmain. De wijnen zijn onder in de markt onder de namen: Château de Maligny en l’Eglantière.  Tijdens het diner werd ook nog een prachtig glas 2015 Chambolle-Musigny 1er Cru Les Charmes (op magnum) van Domaine Roux geschonken. 

Andere familiebedrijven die deel uitmaken van Vignobles & Signature zijn: Couly-Dutheil (Chinon), Coume del Mas(Banyuls, Collioure, Côtes du Roussillon, Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes en IGP Côtes Catalanes), Drappier (Champagne), Figuière (Côtes de Provence, Côtes de Provence La Londe), Roger Groult (Calvados Pays d’Auge), Guilbaud Frères (Muscadet Sèvre et Maine), L’Hortus (Pic Saint-Loup en Terrasses de Larzac), Joseph Janoueix (Saint-Emilion Grand Cru, Saint-Emilion Grand Cru Classé, Pomerol, Grand Vin de Pomerol, Côtes-de-Castillon, Bordeaux Supérieur en Saint-Georges-Saint-Emilion), Alain Jaume (Condrieu, Châteauneuf-du-Pape, Saint-Joseph,Ventoux, Rasteau, Gigondas en Cairanne), Famille Lesgourgues (Bas Armagnac, Bordeaux, Graves en Madiran), Dominique  Piron (Morgon, Brouilly, Moulin à Vent, Régnié, Fleurie, Beaujolais, Beaujolais-Villages), Roux (talloze AOP’s in de Bourgogne, waaronder Chassagne-Montrachet, Corton-Charlemagne en Vougeot) en Château de Dracy (Pouilly Fumé).

Chris Alblas RV, wijnschrijver en aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie

WineParis Vinexpo 2023