Oorsprong van côt is Cahors

door | 9 jun 2019 | Geen categorie

Masterclass côt door Raimonds Tomsons, beste sommelier van Europa 2017 en derde beste van de wereld in 2019, start met de opmerking dat we witte wijn te koud drinken en de rode te warm (aanbevolen temperatuur is 16 graden Celsius). Het is belangrijk om de juiste serveertemperatuur te hanteren, dit doet recht aan het harde werk van de wijnproducent!

De oorsprong van de côt (malbec) in Cahors, al genoemd in de 16deeeuw. In Cahors wordt de naam auxerrois gebruikt, wel verwarrend omdat er ook een wit druivenras is met die naam. Van oudsher bekend zijn “de vins noirs in Cahors”. Vanuit Cahors kwam het druivenras in de Gironde (Bordeaux). In 1761 voor het eerst genoemd in Pomerol. Malbeck, een druivenverbouwer, bracht de druif in de Médoc. Overeenkomsten tussen merlot en malbec, omdat ze zelfde voorouders hebben. Volgens DNA-onderzoek is de côt een kruising van prunelard en magdeleine noir des Charentes. 

Ras is een vroege uitloper en daardoor kunnen er problemen zijn met voorjaarsvorst en coulure. Het is ook een vroege rijper. Druif is zeer geschikt voor houtrijping en te blenden met cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot. Ras met vaak veel tannine en hoog alcohol. Aroma’s van de malbec: floraal (viooltjes), fruit (donkerrood fruit, cassis) en kruidig. 

De côt telt in Frankrijk ruim 6.000 hectare en daarvan staat in Cahors ruim 3.500 en in de Loire slechts 334 hectare (Anjou, Coteaux du Loir en Touraine). In Argentinië is maar liefst 39.000 hectare met de côt te vinden.

In Touraine bestaat de aanplant van de druivenrassen uit sauvignon, de belangrijkste met 43%, en voor rood de gamay met 21%, de côt telt slechts 8%. In dit gebied wordt 59% wit, 22% rood, 8% rosé en 11% mousserend geproduceerd. 

Proeverij:

Touraine-Chenonceaux AOC (beide oevers van de Cher), oogstjaar 2016 was een koel jaar: Domaine Sauvete Antea 2016, blend van côt 65% en cabernet franc 35%, zes maanden rijping op tank, helder, doorschijnend, robijnrood, floraal, donkerrood fruit, elegant, gemiddeld intens, frisse stijl. 

Tweede wijn: 2016 Chateau de Fontenay Intrepide uit Touraine-Chenonceaux: blend 65% Côt en 35% cabernet franc, rijping op tank: helder doorschijnend, meer ontwikkeld in kleur en geur, meer kruidig en mineraliteit (aardsheid).

Derde wijn: uit de AOC Touraine. In de rode Touraine: 80% C6ot of cabernet franc (min. 15% côt) en cabernet sauvignon, gamay en pinot noir.

2017 Le Rocher des Violettes Côt vieilles vignes (65 – 119 jaar oud) Touraine AOC: zes maanden houtlagering, opbrengst 25 hl/ha (voorjaarsvorst, droogte in de zomer): 100% côt, redelijk diepe kleur, krachtig, cassis, floraal, licht hout, elegant en zachte tannine.

Vierde wijn: 2015 La Chapiniere, Côt Garnon, Touraine AOC: 100% malbec (speciale kloon van de producent), geen houtlagering, helder doorschijnend, zuivere geur, licht rokerig, in de aanzet licht drogende tannine, daarna goed middel met elegantie en lange afdronk.

Touraine-Amboise Vijfde wijn: 2016 Xavier Frissant, La Griffe d’Isa, Touraine Amboise: 100% côt, 12 maanden rijping op 300 liter fusten: helder doorschijnend robijnrood, zwarte bessen, elegante houttonen, fluwelig smaak, rijpe tannine, krachtig, floraal, goede concentratie, complexe wijn met een lange afdronk. 

Afsluitend: 2016 La Grange Tiphaine Côt, vieilles vignes, Touraine-Amboise AOP: 100% côt, biodynamsiche wijn, 9 maanden rijping waarvan 50% in betonnen eivormig en 50% in 225 liter fusten: helder doorschijnend robijnrood, fris rood fruit, goede concentratie, elegant en krachtig, rijpe tannine, blijft lang hangen. 

Toppers uit de Touraine!

Chris Alblas, wijnschrijver/wijndocent www.svbe.nl

WineParis Vinexpo 2023