Jureren in Aigle voor het Concours Mondial de Bruxelles (4)

door | 11 jun 2019 | Geen categorie

Topwijnen uit de Côtes de Gascogne

De tweede proefdag startte met een mooie serie van 16 wijnen uit de Sud-Ouest van met name de colombard. Wat wordt daar veel smakelijke wijn van gemaakt! Zes keer voldoende punten voor goud en 1 keer voor zilver.

De zilveren medaille scoorde:

* Philippe Cesar Colombard – Chardonnay 2018 Côtes de Gascogne

De gouden medailles werden behaald door:

* Saint-Lannes Signature Blanc 2018, Côtes de Gascogne: fruitig en opwekkend;

* Domaine de Hontambère Xénia Blanc 2018 Côtes de Gascogne: eveneens geurig, fruitig en fris, evenwichtig;

* Villa Dria Côte Sauvage Blanc 2018, Côtes de Gascogne: complex in aroma, evenwichtig, goed structuur, lange afdronk. Mijn favoriet in de serie;

* Domus By Uby Blanc Sec 2018, Côtes de Gascogne Blanc Sec, Côtes de Gascogne: eveneens een wijn met een goede structuur en lange afdronk;

* Uby Nr 3 Colombard – Ugni Blanc 2018, Côtes de Gascogne: fruitig met licht bitter in de afdronk;

* Les Grandes Caves d’Albret  Colombard – Chardonnay 2018, Côtes de Gascogne: iets meer kruidig, maar ook een goede concentratie en balans.

Heerlijke zomerwijnen!

Wisselend rood

Daarna volgde 15 rode Portugese wijnen uit de Dão met wisselende scores: twee wijnen behaalden voldoende punten voor zilver en twee voor goud. De zilveren medailles werden toegekend aan:

* Pingo Doce Reserva 2016: redelijk diep rode kleur, kruidig, elegant en evenwichtig;

* Quinta da Ponta Pedrinha Tinto 2016: vergelijkbare kleur, maar in de geur ook nog donkerrood fruit, eveneens een goede concentratie.

De gouden medailles kregen:

* Ribeiro Santo Reserva 2016: intens diepe kleur, krachtige smaak, hout en kruiden. Mijn favoriet in de serie, aanbevolen!

* Casa da Passarella Abancio Reserva 2015: eveneens een diepe kleur, kruidige geur en smaak, zacht en elegant, ook een hele mooie wijn.

De twee series rood die daarna volgden kon de jury amper overtuigen om een medaille toe te kennen. De eerste serie kwam uit de Languedoc en scoorde slechts 1 zilveren medaille, die werd toegekend aan:

* 821 2017, Languedoc Grès de Montpellier: helder rood van kleur, in de geur met name rood fruit en stroef in de afdronk. Niet mijn persoonlijke voorkeur, maar die was er ook niet in deze serie. 

De laatste serie rood was afkomstig uit Zuid-Afrika en ook hier slechts één medaille, zilver voor:

* 2017 Le Bonheur Prima 2017, Coastal Region, Simonsberg-Stellenbosch: gemiddeld intens van kleur, redelijk elegant, kruidig en evenwichtig. 

Helaas geen bijzondere Zuid-Afrikaanse wijnen in deze serie.

Chris Alblas, wijnschrijver/jurylid/wijndocent www.svbe.nl