Jureren in Aigle voor het Concours Mondial de Bruxelles (5)

door | 12 jun 2019 | Geen categorie

Veel mooi roods uit La Mancha!

Jury 21 kende de derde proefdag slechts vier zilveren medailles en één gouden medaille toe van in totaal 47 geproefde wijnen. Wat mij betreft een te magere score. Zo scoorde geen enkele van 15 witte wijnen uit de Vinho Verde (Loureiro) voldoende voor een medaille. Toegegeven, geen enkele van de 15 behaalde wat mij goud, maar zilver had ik voor een paar wijnen wel op zijn plaats gevonden. Na deze serie volgden 9 mousserende wijnen uit de Italiaanse regio Prosecco di Valdobbiadene. Niet super van kwaliteit, slechts één wijn kreeg voldoende voor zilver: 

* Zonin Prestige 1821, mousserende wijn met een lichte, fijne mousse en veel fruit in de mond, plezierig glas bubbel. 

Daarna passeerden 12 rode wijnen uit de Spaanse regio Castilla-la-Mancha (blend) de revue. Hier drie keer zilver en een keer goud. Persoonlijk was ik over de gehele linie enthousiaster over de wijnen dan mijn mede juryleden. Voldoende punten voor een zilveren medaille behaalden de volgende wijnen:

* Piqueras Gold Label 2016 (Almansa): wijn met een goede concentratie;

Mooie zomerwijnen uit Gascogne!

* Altos de la Finca 2016 (Vino de la Tierra de Castilla): complex in aroma en smaak, had wat mij betreft een gouden medaille mogen krijgen;

* Tintoralba Ecologico Seleccion 2016 (Almansa): elegante wijn, evenwichtig.

De gouden medaille kreeg:

* Dehesa del Carrizal Coleccion Privada 2016 (Dehesa del Carrizal): kruidig in geur, goede concentratie, één van de beste in de serie.

Geen medaille voor Rioja

Afsluitend proefden we nog een serie van 13 Spaanse wijnen uit de regio Rioja, allen uit het oogstjaar 2011, zowel reserva als gran reserva wijnen. Wat mij betreft kwam een beperkt aantal wijnen wel in aanmerking voor een medaille, maar daar bleken -gezien de uitkomsten- de andere leden anders over te denken. Geen enkele wijn uit de serie scoorde voldoende voor een medaille, dus geen zilver, goud of dubbelgoud. Dat laatste was over de drie dagen niet aan de orde in mijn jury. 

De mooiste witte wijnen kwamen deze dagen uit de Gascogne en qua rood toonde de Italiaanse regio Abruzzen erg goede resultaten. Altijd boeiend om zo blind wijnen te beoordelen. Het volgende Concours Mondial de Bruxelles wordt gehouden van 1 tot en met 3 mei in Brno!

Chris Alblas RV, wijnschrijver, internationaal jurylid, wijndocent www.svbe.nl

WineParis Vinexpo 2023