Op bezoek bij de familie Cecchi in Toscane (1)

door | 17 jun 2019 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Deze maand was ik uitgenodigd voor een bezoek aan de wijnbedrijven van de familie Cecchi in Toscane. Een bezoek van ruim twee dagen om kennis te maken met de familie, de verschillende wijngaarden en uiteraard met de wijnen, waarbij de jarenlange expertise van wijnmaakster Miria Bracali niet onvermeld mag blijven.

Investeringen in eigen en nieuwe bedrijven

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot het jaar 1893. In dat jaar legde Luigi Cecchi het fundament voor het bedrijf dat tot vandaag gewaardeerd wordt in Italië en daarbuiten voor de kwaliteitswijnen. Al in 1930 reisden de Cecchi’s buiten de Italiaanse grenzen en zo startte de groei die er ook nu nog is, zo valt samengevat in de brochure te lezen. In de zeventiger jaren vestigde de familie zich in de Chianti Classico (meer precies: in Castellina in Chianti) en daar werd eind tachtiger jaren een bezitting in Vernaccia di San Gimignano aan toegevoegd. In 1996 volgde een uitbreiding met wijngaarden in Maremma en in het jaar 2000 volgde een uitbreiding buiten Toscane, namelijk in Umbrië: in de Montefalco regio (sagrantino). Na deze legde de familie, inmiddels bestaande uit de vierde generatie (Cesare en Andrea), in 2015 met de koop van Villa Rosa in Castellina in Chianti en Tenuta di Montalcino de focus weer meer op de “eigen” regio Toscane 

Zes familiebedrijven: focus op details

Vijf bedrijven zijn te vinden in Toscane: Villa Cerna, Villa Rosa, Castello Montaùto, Val delle Rose en Tenuta di Montalcino. Nummer zes is te vinden in Umbrië: Tenuta Alzatura. De oudste is Villa Cerna, waarvan de wijngaarden te zien zijn vanaf Siena richting de Chianti Classico regio. Voor zover bekend waren hier al in 1083 wijngaarden. De wijngaarden liggen op verschillende hoogtes en varieert van klei naar meer stenig. In de bodem zijn fossielen van schelpdieren te vinden en die zouden 6 miljoen jaren oud zijn. De diversiteit van de bodems, de ligging ten opzichte van de zon en de verschillende hoogtes hebben ook hun invloed op de oogstmoment. 

Eén van de meest recente aankopen, die van Villa Rosa, is eveneens in Chianti Classico, maar de hier gelegen wijngaarden hebben de potentie voor kwaliteitswijnen van een hoger niveau, of beter nog het hoogste niveau, dat van de Gran Selezione waarin de sangiovese optimaal excelleert bij de Cecchi’s. De plantdichtheid ligt hier met 5000 stokken per hectare hoger dan in Villa Cerna, want daar is 4000 het maximale op basis van de beschikbare voedingsstoffen.

De wijngaarden van Castello Montaùto liggen op een heuvel tegenover San Gimignano. Dit mooie deel van Toscane is niet alleen wereldberoemd door zijn historische waarde, maar ook vanwege de productie van de Vernaccia di San Gimignano wijn. In Maremma vinden we Val delle Rose, alwaar Morellino di Scansano en Maremma Toscana DOC wordt geproduceerd. In Umbrië vinden we dan Tenuta Alzatura, waarvan de drie wijngaarden te gelegen zijn rondom Montefalco.

Chianti Classico wijnproeverij: Villa Cerna en Villa Rosa

  • 2015 Vllla Cerna, Primocolle Chianti Classico: 95% sangiovese en 5% colorino, rijping van 9 maanden in barriques en dat is ook bescheiden te ruiken en te proeven in de wijn. Zachte en elegante stijl;
  • 2016 Villa Cerna, Primocolle Chianti Classico: 95% sangiovese en 5% colorino, rijping van 9 maanden in barriques, de wijn is jonger en het hout komt iets dominanter naar voren. De aanzet in de mond is krachtiger en dat geldt op dit moment van proeven ook voor de tannines;
  • 2016 Villa Rosa, Ribaldoni Chianti Classico: 100% sangiovese, rijping van 14 maanden op barriques en tonneau. De neus is complexer dan de vorige twee, ook heeft de wijn meer structuur, meer byte.
  • 2015 Villa Cerna, Chianti Classico Riserva: 95% sangiovese en 5% colorino, rijping van 14 maanden in barriques en grotere fusten. De wijn is geurig en de neus complex, in de mond zachte aanzet, fluwelige tannines, goede structuur, evenwichtig en elegant;
  • 2016 Villa Cerna, Chianti Classico Riserva: 95% sangiovese en 5% colorino, rijping van 14 maanden op barriques en grotere fusten. Nog weinig geur, meer kruidigheid dan fruit, meer mineraliteit, krachtig.
  • 2007 Villa Cerna, Chianti Classico Riserva: 95% sangiove en 5% colorino, rijping van 14 maanden op barriques en grotere fusten. Geurig en complex in de neus: hout, kruiden en floraal. Zachte aanzet, goede structuur, zachte tannines, ook in de mond kruidig, elegante stijl, lange afdronk en fris;
  • 2015 Villa Rosa, Chianti Classico Gran Selezione: 100% sangiovese, rijping van 15 maanden in tonneaux en 3 maanden in beton. Geurig, complex in de neus: hout, kruiden, rood fruit, mineraliteit en toasting. Zachte aanzet, finesse, zachte tannines, elegant, kruidig, evenwichtig met een lange zachte afdronk, zeer plezierig;
  • 2016 Villa Rosa, Chianti Classico Gran Selezione: 100% sangiovese, rijping van 15 maanden in tonneaux en 3 maanden in beton. Ook hier redelijk veel geur, maar het hout nog iets dominant naar voren, ook kruidigheid en een lichte aardsheid. Aanzet in de mond zacht, zachte tannines, finesse, iets meer byte dan 2015.

In de geproefde selectie komt duidelijk naar voren dat de wijnmaakster Miria Bracali niet op zoek is naar veel tannine, maar meer naar elegantie en finesse. 

Chris Alblas RV, wijnschrijver/wijndocent www.svbe.nl