Op bezoek bij de familie Cecchi in Maremma Toscana (2)

door | 18 jun 2019 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Terroirwijnen

Het tweede deel van het bezoek vond plaats in de wijngaarden van Maremma, ook in Toscane, bij Val delle Rose. Oorspronkelijk beschikte de familie Cecchi over 25 hectare, maar dat is inmiddels uitgebreid tot 105 hectare en verdere uitbreiding ligt in de lijn der verwachting. Doel is om in deze wijngaarden terroirwijnen te maken. Er vond enerzijds uitbreiding plaats van het aantal wijngaarden en anderzijds werd er een nieuwe vinificatieruimte gebouw met de laatste technische faciliteiten om bij de vinificatie niets aan het toeval over te laten. Dat laatste is iets wat kenmerkend is bij de investering van de familie Cecchi; streven naar het optimale met behulp van alle technische mogelijkheden. Doel van dit alles wijnen te maken die in kwalitatief opzicht rechtdoen aan terroir en de prijs: value for money!

In de afgelopen 25 jaar zijn er qua aanplant drie stappen gezet: als eerste was en is er de focus op de Marellino die Scansano (blijft het belangrijkste), vervolgens op de Vermentino (daar is grote vraag naar) en als laatste aanplant van internationale rassen, zoals merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon die onder de DOC wetgeving vallen. De potentie zit met name in de lokale rassen. Het klimaat in deze regio is vergelijkbar met dat van Sicilië. Het is dan ook toegestaan om gebruik te maken van irrigatie als de wijnstok door de droogte het niet zou redden. In deze wijngaarden zijn er sensoren in de bodem geplaatst om het watergehalte te controleren, zodat er tijdig met irrigatie gestart kan worden. Ook wordt de vochtigheid in de bladeren gemeten. 

Conversie naar biologisch

In deze regio maken de Cecchi’s niet alleen Morellino di Scansano, maar ook een witte Litorale (Vermentino Maremma Toscana DOC) een rosé Litorale (Maremma Toscana DOC) en Aurelio (Rosso Maremma Toscana DOC). Naast de instap witte (de Litorale) wordt ook een witte wijn gemaakt met de naam “Cobalto”, eveneens van de vermentino. In de lijn van de Morellino di Scansano is de “gewone” DOCG te vinden en de “Poggio al Leone”, Morellino di Scansano Riserva DOCG. Ook worden er drie rode wijnen gemaakt onder de Maremma Toscana DOC: Samma, Il Ciliegiolo en de al eerdergenoemde Aurelio.

In de wijngaarden van Maremma is men sinds 2015 bezig met de conversie naar biologisch. De oppervlakte van 105 hectare is naar verwachting in 2021 volledig gecertificeerd. De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het op een natuurlijke wijze bestrijden van schadelijke insecten. 

Wijnproeverij Maremma Toscana

  • 2018 Val delle Rose, Litorale, Maremma Toscana DOC: 100% vermentino, gecontroleerde vergisting in rvs op 15 graden Celsius. Geurig met in de neus rijp Europees en tropisch fruit. In de smaak zowel zacht fruit, zoals rijpe peer, brede smaak en een redelijk frisse afdronk. Koel geschonken een plezierige zomerwijn;
  • 2017 Val delle Rose, Cobalto, Maremma Toscana DOC: 100% vermentino, 50% vergisting in hout, 34% in amphora’s en 16% in rvs. De wijn heeft 10 maanden contact gehad met de lie. In de geur en smaak valt direct complexiteit op enerzijds is er het hout, de subtiele toasting en daarna komt de geur van het tropisch fruit. De smaak is breed, mondvullend. Ook komt er mineraliteit in de smaak naar voren en een lichte kruidigheid. De wijn heeft een lange afdronk. De complexiteit van de wijn vraagt niet alleen meer aandacht van de proever, maar ook het moment van consumptie, die eerder aan tafel dan op het strand zal zijn;
  • 2018 Val delle Rose, Litorale Rosato, Rosato Maremma Toscana DOC: 100% sangiovese. De druiven worden licht geperst en daarna vindt de vergisting plaats op 14 tot 16 graden Celsius. De kleur is zoals de van een Provence rosé: helder, licht zalmrose. De wijn is geurig, zowel een lichte kruidigheid als rood fruit, de aanzet in de mond is fris en dat is ook de afdronk. Evenwichtig, licht kruidig, droog, maar niet te strak, wel met een goede structuur en redelijk lange afdronk;
  • 2017 Val delle Rose, Morellino di Scansano DOCG: 90% sangiovese en 10% aanvullend merlot (zacht en rond). Na de vergisting op rvs rijpt de wijn 6 maanden in barriques. De kleur is helder licht rood. In de geur rood doorstoofd fruit en dat komt ook in de smaak terug. Zacht mondgevoel, fris, soepel, elegante stijl, zachte tannines, aanbevolen;
  • 2015 Val delle Rose, Poggio al Leone, Morellino di Scansano DOCG: 90% sangiovese en 10% aanvullend merlot. Na de vergisting op rvs heeft de wijn een rijping gehad van 12 maanden op barriques. De kleur is helderrood met een lichte verbruining. De kleur is redelijk diep. In de geur rood fruit, kruiden en lichte houttoon. De aanzet in de mond is zacht, de wijn heeft een gemiddelde smaakintensiteit, is evenwichtig en fris. Zachte tannines, in de smaak ook een lichte toasting en iets van laurier. De afdronk voelt iets warm aan door het alcoholpercentage van 14,5%;
  • 2016 Val delle Rose, Il Cileigiolo, Maremma Toscana Ciliegiolo DOC: 100% cileigiolo. De vergisting vond plaats op rvs. De kleur is helderrood met een gemiddelde intensiteit. De wijn is geurig, met name rood fruit en een lichte mineraliteit. De aanzet in de mond is zacht. Lichte stijl, iets drogend en mineralig;
  • 2016 Val delle Rose, Aurelio, Maremma Toscana DOC: 95% merlot en 5% cabernet franc. Na de vergisting heeft de wijn een rijping gehad van 12 maanden op barriques. De wijn heeft een dieprode kleur. In de geur kruidigheid, zoethout, maar ook cassis. In de mond zachte aanzet, gemiddelde smaakintensiteit. Evenwichtig, goede structuur, zachte tannines, goede integratie van het hout en het alcoholpercentage van 14.5%. Elegant, finesse;
  • 2016 Val delle Rose, Samma, Maremma Toscana DOC: 100% cabernet franc. Na de vergisting heeft de wijn 12 maanden rijping gehad op barriques. Helder gemiddeld intens van kleur. Complexe geur die alles in zich heeft wat je van een cabernet franc verwacht: floraal, vegetatief, rood fruit, paprika en potloodslijpsel. Complexiteit ook in de smaak. Hout goed geïntegreerd wel iets alcoholisch (14.5%) in de afdronk. Brede smaak, ook kruidig, zachte tannines, evenwichtig, finesse en lange afdronk.
  • Niet in de proeverij, maar wel tussendoor geproefd: 2017 Castello Monaùto, Vernaccia di San Gimignano DOCG, goed gemaakte, typische Vernaccia stijl; verkrijgbaar bij de Sligro.

Uitstijgen boven het gemiddelde

Bij Cecchi staat, zo kan na dit bezoek geconcludeerd worden, het streven naar kwaliteit hoog in het vaandel. Dat laatste is waar men in de toekomst op wil investeren bij de eigen “family estates”, kwaliteit, terroirwijnen en biologisch. Het merk Cecchi wil uitstijgen boven het gemiddelde en dat wil men bereiken door elk facet onder het vergrootglas te leggen. Proefondervindelijk kan gesteld worden dat het bedrijf op de goede weg is. Opvallend is wat mij betreft ook de “open minded” instelling van alle betrokkenen. Boeiend bedrijf om te blijven volgen.

Chris Alblas RV, wijnschrijver/wijndocent www.svbe.nl