Ontdek de biologische wijnen van La Bodega de Pinoso (Alicante)

door | 15 aug 2019 | importeurs, Nieuws, Redactie

La Bodega de Pinoso werd in 1932 als coöperatie opgericht in het dorpje Pinoso, 50 km ten westen van Alicante. Er zijn 250 boeren bij de coöperatie aangesloten en 50% van de wijnproductie is biologisch. De Bodega stimuleert haar leden om over te schakelen naar biologisch en organiseert daarom onder andere bijeenkomsten over biologische landbouw. Hun streven is om uiteindelijk 100% biologisch te werken. SVBE Wijnprofessionals werkt al bijna 10 jaar met deze bodega en ziet nog steeds een verbetering in kwaliteit, dit dankzij een jong team, dat met nieuwe inzichten het werk in de wijngaard en kelder aanstuurt.

Intensieve begeleiding van de wijnboeren

De boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie worden intensief door het team, dat wordt aangestuurd door de dynamische Ana Amat, begeleidt. Zo worden er monsters van de druiven naar het laboratorium gehaald om de rijpheid te onderzoeken en te bekijken wat de beste tijd is om de druiven te plukken. De bodega beschikt over 1200 hectare aan wijngaarden, waarvan er nu 50% gecertificeerd biologisch zijn. De meeste biologische wijnen zijn ook “vegan friendly”.

Mediterrane ziel

De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van druiven die mooie wijnen opleveren. De wijnen hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een “mediterrane ziel”. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en -druivenrassen. De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van bijvoorbeeld de druivenrassen monastrell en airén.

De Bodega combineert moderne en traditionele technieken waardoor ze onder meer met lage sulfietgehaltes kunnen werken. Geen enkele wijn heeft meer dan 100 mg/l. Het resultaat: mooie wijnen die al veelvuldig in de prijzen zijn gevallen! Diverse Nederlandse wijnschrijvers, zoals Harold Hamersma en Nicolaas Klei, hebben zich vaak positief uitgelaten over de wijnen van La Bodega de Pinoso. Ook internationaal krijgen de wijnen vaak een medaille toegekend. De wijnen van Pinoso hebben een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Bestel een proefdoos!

Interesse in een proefdoos van deze bodega? Kijk dan op www.biowijn.info voor meer informatie en toelichting op de wijnen.

Chris Alblas, Register Vinoloog, SVBE Wijnprofessionals

www.wijncursussen.nl

WineParis Vinexpo 2023