Monopolie horecaplatforms ligt onder vuur

door | 15 okt 2020 | Geen categorie

Monopolie posities onder dominante bestelplatforms nu nog zichtbaarder na toespraak van premier Rutte. Horecaondernemers zoeken naar manieren om kosten te besparen om minder afhankelijk te zijn van huidige platforms.

Niet iedereen solidair 
Dat de Nederlandse horeca grote klappen te verduren krijgt, is voor niemand een geheim meer. Waar iedereen solidair is, werken de bestelplatforms niet mee aan kostenverlaging. Ze misbruiken hun positie door torenhoge commissies in rekening te brengen. In deze moeilijke en onzekere tijden is het voor elke horecagelegenheid een uitdaging om het hoofd boven water te houden. Juist nu is meedenken met de horeca van groot belang. 

De cijfers liegen niet
Het CBS heeft laten weten dat de omzet ruim 40% lager is tegen over andere jaren [Index 2015]. Dit is voor veel ondernemers genoeg om de deuren te sluiten. Toch zien we dat veel bedrijven veerkracht tonen en zich meer gaan focussen op afhaal en bezorgen. 

Bedrijven kunnen alleen nog in kosten snijden 
Veel bedrijven zijn al genoodzaakt om met minder personeel te gaan werken. Op social media is er ook al ophef over de hoge commissiekosten, die grote platforms in rekening brengen. Vele vinden het belachelijk dat sommige bedrijven tot wel 30% commissie rekenen om een maaltijd te laten bezorgen. Dit kan natuurlijk omdat de grote platforms een monopolie positie hebben. Als een groot deel van jouw omzet afhankelijk is van dat platform, dan wil je hier ook niet zomaar mee stoppen.  

Stop het monopolie 
Nederlandse start-up ‘Y the Wait’ biedt hoop voor de toekomst en heeft wereldwijd al bewezen opgewassen te zijn tegen de grotere spelers in de markt. Door middel van innovatieve oplossingen kunnen zij dezelfde diensten aanleveren, tegen lagere kosten. Dit kan oplopen tot een besparing van 9% per maaltijdbezorging. Voor afhalen hanteerde het bedrijf eerder al 0% commissie. Met al bijna 5000 partners is het bedrijf nu ook in Nederland actief. 

Het is nu of nooit 
Horecaeigenaren hebben nu de keuze om door te gaan op dezelfde voet of het heft in eigen handen te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen om over te stappen naar platforms met dezelfde diensten tegen lagere commissies.

WineParis Vinexpo 2023