Historische oogst voor Ribera del Duero. Ondanks zware regenval en pandemie, een grote oogst van kwaliteit.

door | 17 nov 2020 | Internationaal, Nieuws

  • Dit seizoen overtreft die van 2014 en is derde grootste oogst in de geschiedenis, op 2016 en 2018 na.
  • Zware regenval heeft de oogst moeilijker gemaakt al direct vanaf de start.
  • Eerste wijnen hebben een intens aromatisch boeket en een frisse, volle smaak.

Roa, Spanje, 17 november 2020 – Het Spaanse wijngebied Ribera del Duero heeft tussen 10 september en begin november in totaal 123 miljoen kilo druiven geoogst. Een positief resultaat ondanks de enorme moeilijkheden waarmee wijnmakerijen en wijnboeren dit seizoen te maken hebben gehad. De oogst wordt omschreven als het moment waar geschiedenis en kwaliteit elkaar ontmoeten. Ondanks de Corona crisis en het ongunstige weer, is de oogst van uitstekende kwaliteit.

Zware regenval
De regen, die een grotere tol eiste dan normaal, dwong de druivenoogst verschillende keren tot stilstand. Desondanks is de kwaliteit van de druiven niet aangetast. Dit komt voornamelijk doordat de regen samen ging met windstoten die de druiventrossen tegelijkertijd weer droog maakte. Hierdoor is verdere schade voorkomen en bleef er een gezonde kwaliteitsdruif achter die langzamer rijpt maar interessante kenmerken en veel mogelijkheden heeft. De oogst werd afgesloten met 132 miljoen kilo druiven, met ruim 122 miljoen rode druivenrassen (vooral Tempranillo) en bijna 1,5 miljoen witte druivenrassen (vooral Albillo Mayor). Dit is de derde grootste oogst in de geschiedenis van de het gebied, alleen na die van 2016 (133 miljoen kg) en 2018 (125 miljoen kg). De eerste proeverijen laten de oneindige mogelijkheden van de vintage zien. De jonge wijnen, die momenteel gisten, zijn verfrissend, complex en zeer aromatisch, met rijke tinten.

Oogst 2020 in een pandemie
De oogst heeft plaatsgevonden in een unieke situatie; midden in de wereldwijde Covid-19 pandemie. Om risico’s te vermijden, heeft de centrale Ribera del Duero organisatie PCR-tests uitgevoerd op seizoenswerkers. Bovendien heeft de Raad een uitstekende huisvesting opgezet voor de werknemers die positief op het virus werden getest maar geen of slechts milde symptomen vertoonden. De bodega’s en wijnboeren gingen met de grote zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid te werk.

“Het is de moeilijkste oogst geweest die we ooit hebben meegemaakt. Maar de verantwoordelijkheid, zorg en enorme inzet van onze wijnmakers en wijnboeren hebben ervoor gezorgd dat de oogst op een relatief normale manier kon plaatsvinden. We waarderen de professionaliteit en de compassie van onze operators en juichen dit toe. Ze zijn doorgegaan en hebben plannen gemaakt voor alle mogelijke situaties “, zegt Enrique Pascual, voorzitter van de Ribera del Duero Designation of Origin Regulatory Council. “Het uitzonderlijke werk dat in de wijngaard werd uitgevoerd voorafgaand aan de oogst, betekende dat de druiven onder uitstekende hygiënische omstandigheden zijn geplukt. De protocollen om de pandemie te beheersen en de maatregelen die ze vrijwillig hebben genomen om COVID-19 te bestrijden, hebben ervoor gezorgd dat er alles goed is verlopen. We zijn er trots om deze Designation of Origin te vertegenwoordigen”, concludeert hij.

Over het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero
Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero is de organisatie die verantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio. Zij zorgen ervoor dat elke fles met het label voldoet aan de strenge kwaliteitscontroles. Bijna 300 wijnproducenten hebben dit label verkregen, en in 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek.