logo WIJNJOURNAAL groen

2013 Morgenster, Lourens River Valley winnaar Michelangelo Bordeaux Blend Trophy 2020

door | 5 jan 2021 | importeurs, Internationaal

Morgenster Estate ligt aan de voet van de Helderberg in Somerset West in Stellenbosch, het hart van de westelijke Kaap. Het is een historisch domein dat in 1708 in handen kwam van Jacques Malan, een uit Frankrijk gevluchte hugenoot met een wijngeschiedenis.

In 1992 kwam Morgenster in het bezit van Piemontees Giulio Bertrand, die zoals het een goede Italiaan betaamt, druivenstokken en olijvenbomen aanplantte. Onder zijn leiding verwierf het wijnbedrijf internationale faam.

Zeker toen in 2009 Henry Kotzé werd aangetrokken als wijnmaker en keldermeester en samen met Pierre Lurton, directeur en consultant van Cheval Blanc, de Bordeaux-blends Morgenster en Laurens River Valley creëerde. De 40 hectare wijngaarden zijn beplant met merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot. Inmiddels zijn Giulio’s dochter Alessandra en Federica eigenaren van het domein.

Lourens River Valley: rijk en rijp met zwarte kersen, cassis, aardbeien, toast, ceder en veel lengte

De druiven voor de Lourens River Valley worden vanaf de vroege uurtjes in de morgen geplukt tot de buitentemperatuur is opgelopen tot maximaal 24 graden. Dan worden ze aan de sorteertafel geselecteerd op uiterlijk, ontsteeld en gekneusd, merlot iets lichter dan cabernet. De most gaat vervolgens van iedere druivensoort afzonderlijk voor 12 tot 20 dagen schilinweking en vergisting op fust. Een kwart van de merlot ondergaat een tweede fermentatie op houten vaten. De verschillende wijnen van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc ouderen vervolgens 15 maanden op eiken, worden geassembleerd in de respectievelijke verhouding 55, 40 en 5 procent en de uiteindelijke blend rijpt nog eens 45 dagen op hout, verlengd met 9 maanden op fles.

Daarna is de Lourens River Valley mooi van geur met aroma’s van zwarte kersen, cassis, aardbeien, geroosterd brood en ceder. Ook in de mond zijn rijpe rode en zwarte vruchten te ontwaren naast marsepein en een verleidelijke vanille- en houttoets. De wijn is uitstekend in balans met zachte tanninezuren tegenover verrukkelijk fruitzoet, afgerond met een brede en aangenaam spannende lengte.

De Trophy winnaar is online beperkt verkrijgbaar bij www.lekkerewijn.shop (een initiatief van Chris Alblas, register vinoloog van de Wijnacademie).Stuur een mail bij een grotere bestelling: alblas@svbe.nl

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This