Top Gold voor Terrae Finca La Dehesa van Bodegas Tempore

door | 7 jan 2021 | Internationaal

Deze witte Terrae Finca La Dehesa kreeg van de jury maar liefst 97 (!) punten. De prijs werd afgelopen jaar toegekend door de “Internationaler Bioweinpreis”.

Bodegas Tempore

Bodegas Tempore is geboren uit een passie voor wijn van de familie Yago Aznar. En dat al vier generaties lang! In 2002 besloot de familie Yago Aznar dat de tijd rijp was om eigen wijnen te produceren van de zeventig hectare wijngaarden in Lécera, in het hart van de Sierra de Arcos, een onherbergzaam subgebied van Bajo Aragón.

Naast passie voor wijn heeft de familie een groot respect voor het land. Ze hebben ervoor gekozen om alleen autochtone druivenrassen aan te planten, zoals garnacha, tempranillo, macabeo en garnacha blanca. De wijnstokken zijn overigens veel ouder dan het wijnhuis zelf. De oude, soms wel 70 jaar, garnacha stokken staan tussen de jonge aanplant. De wijngaarden liggen op een hoogvlakte, ongeveer 550 meter boven zeeniveau. De dagen zijn warm, maar ‘s nachts koelt het flink af. Hierdoor rijpen de druiven gelijkmatig en blijven hun zuren behouden. Er valt niet meer dan 300 mm neerslag per jaar. Alle wijngaarden van Bodegas Tempore zijn biologisch gecertificeerd.

Paula en Victor Yago Aznar, broer en zus, zijn degene die het familiebedrijf runnen waar ook de ouders en hun families actief zijn.

Terrae Finca La Dehesa Garnacha blanca

De wijngaarden van Finca La Dehesa liggen op een hoogte van 560 meter. De kalk/klei bodem slaat in de winter en voorjaar het water op, zodat de druivenstokken in de hete zomer voldoende reserve hebben. De oogst vindt plaats in de eerste helft van september. Vinificatie: koude schilweking en daarna vindt de vergisting plaats in roestvrijstalen tanks. Nadien rijpt de wijn op de lie gedurende 4 maanden in 500 l. fusten van Frans eikenhout.

De kleur van deze houtgelagerde garnacha blanca is helder licht stro- tot goudgeel. De is zuiver en qua intensiteit geurig te noemen. De aroma’s zijn die zowel fruit, zoals peer, perzik, mango en citrus als iets van voorjaarsbloesem en subtiele houttonen. De aanzet in de mond is fris, licht iets van grapefruit, ook de zachtheid van perzik en een frisse mineraliteit. De wijn heeft ook iets kruidigs. De wijn is droog van smaak, heeft weinig zuren en een gemiddelde smaakintensiteit. De houtlagering komt ook in de smaak subtiel naar voren. De wijn is goed in balans, heeft frisheid en een zachte, lange afdronk.

Bestel deze wijn: www.duurzamewijn.shop