Garnacha en Tempranillo meest aangeplante blauwe druivenrassen in Spanje

door | 15 feb 2021 | Redactie

De wijnen van Bodegas Tempore behalen wereldwijd medailles

Bodegas Tempore, Bajo Aragón

Bodegas Tempore is geboren uit een passie voor wijn van de familie Yago Aznar. En dat al vier generaties lang! In 2002 besloot de familie Yago Aznar dat de tijd rijp was om eigen wijnen te produceren van de zeventig hectare wijngaarden in Lécera, in het hart van de Sierra de Arcos, een onherbergzaam subgebied van Bajo Aragón.

Naast passie voor wijn heeft de familie een groot respect voor het land. Ze hebben ervoor gekozen om alleen autochtone druivenrassen aan te planten, zoals garnacha, tempranillo, macabeo en garnacha blanca.

De wijnstokken zijn overigens veel ouder dan het wijnhuis zelf. De oude, soms wel 70 jaar, garnacha stokken staan tussen de jonge aanplant. De wijngaarden liggen op een hoogvlakte, ongeveer 550 meter boven zeeniveau. De dagen zijn warm, maar ‘s nachts koelt het flink af. Hierdoor rijpen de druiven gelijkmatig en blijven hun zuren behouden. Er valt niet meer dan 300 mm neerslag per jaar. Alle wijngaarden van Bodegas Tempore zijn gecertificeerd.

Paula en Victor Yago Aznar, broer en zus, zijn degene die het familiebedrijf runnen waar ook de ouders en hun families actief zijn. De Generación wijnen zijn het resultaat van de opgebouwde kennis door de generaties heen, die hierin samenkomen.

Generación 76 IGP Bajo Aragón Tempranillo € 11,95

Wijnomschrijving

De kleur is helder, diep paarsrood van kleur, licht iets violet. De wijn is zuiver en geurig met aroma’s van aardbeien en zwarte bessen, ook iets van de toasting van het hout en tonen van cacao. Heerlijke soepele aanzet in de mond en een gemiddelde tot hoge smaakintensiteit. Het hout is goed geïntegreerd en de tannines zijn rijp. Ook in de smaak rijp rood fruit en subtiele houttonen. Deze wijn is fris, elegant en heeft een lange afdronk.

Advies

De zacht smakende rode wijn past goed bij warme lunchgerechten, zoals een quiche met ham of pulled pork uit de oven. Mooie wijn bij spareribs en andere vleesgerechten van de grill. Probeer eens lamsrack met koriander-muntsaus. Het zachte karakter van de wijn maakt het ook een heerlijke wijn om in de avonduren van te genieten.

Wijnbereiding

Generación 76 staat voor het geboortejaar van de Victor. De wijngaarden liggen op een hoogte van 560 meter. De bodem bestaat uit kalk en zand en is zeer rijk aan mineralen. De druiven worden eind september geplukt en na de kneuzing vindt er een koude schilweking plaats. Vervolgens een temperatuur gecontroleerde gisting in roestvrijstalen tanks met gebruik van inheemse gisten. Opvoeding gedurende 2 maanden in nieuw Franse eikenhouten fusten met een inhoud van 500 l.

Generación 73 IGP Bajo Aragón Garnacha € 12,95

Wijnomschrijving

De kleur is helder paarsrood en redelijk diep. De aroma’s zijn zuiver en behoorlijk geurig. Enerzijds zwart fruit, zoals zwarte bessen en anderzijds lichte tonen van vanille en karamel. Daarnaast ook iets floraals van viooltjes en jasmijn, dat het druivenras vaak typeert, en een hint van peper. De wijn is delicaat en fris met een zacht mondgevoel. De wijn is gemiddeld intens, heeft zachte tannines en een lange afdronk. De toasting van het hout is goed in de wijn geïntegreerd.

Advies

Heerlijk bij stoofvlees en bijvoorbeeld hertenrug met chocoladesaus. Breed inzetbaar en daarom ook een geliefde horecawijn.

Wijnbereiding

Generación 73 staat voor het geboortejaar van Paula. De wijngaarden liggen op een hoogte van 550 meter. De bodem bestaat uit kalk en zand. De druiven worden de tweede helft van september geplukt. Na de kneuzing vindt er een koude schilweking plaats. Vervolgens een temperatuur gecontroleerde gisting in roestvrijstalen tanks met gebruik van inheemse gisten. Opvoeding gedurende 2 maanden in nieuw Franse eikenhouten fusten met een inhoud van 500 l.

Bestel deze of andere wijnen van Bodegas Tempore: www.duurzamewijn.shop