Rovaio IGT Toscana Rosso (Super Tuscan) super smakelijk

door | 3 mrt 2021 | importeurs, Internationaal

Het Toscaanse wijnhuis La Lastra brengt niet alleen hoog niveau Vernaccia en Chianti op de markt, maar ook een zeer smakelijke “Super Tuscan”.

De wijnen van La Lastra

In 1994 startte een vriendgroep met La Lastra. La Lastra is voor Renato Spanu, Christian Betti, Nadia Betti, Enrico Paternoster, en Valerio Zorzi een project voor duurzame wijnbouw en het maken van hoge kwaliteitswijnen, die een pure expressie zijn van het terroir zijn. Azienda Agricola La Lastra bestaat uit twee bedrijven: 7 hectare wijngaarden in San Gimignano en 23 hectare oppervlakte in een beschermd natuurgebied rond Siena (7 ha wijngaarden en 7 ha olijfbomen).

Rovaio IGT Toscana Rosso

Deze Super Tuscan is een blend van sangiovese 33%, cabernet sauvignon 33% en merlot 34%. Er staan gemiddeld 4500 stokken op een hectare en de opbrengst bedraag 4500 kg per hectare. De druiven worden met de hand geplukt en in kleine kratjes van 15 kg naar het wijnhuis gebracht. De vergisting van elk druivenras vindt apart plaats in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 26° C en duurt 16 dagen. Daarna volgt een opvoeding op nieuwe barriques gedurende 18 maanden. Daarna vindt de blending plaats en rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden op fles. De wijn heeft een bewaar potentieel van 10 tot 20 jaar gerekend vanaf het oogstjaar.

Wijnomschrijving

De kleur van deze Super Tuscan is helder, diep robijnrood. De geur is zuiver en opent zich langzaam na enige walsen. Na de beluchting komen er veel aroma’s uit het glas. De neus is complex! De blend van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot komt subtiel naar boven: kersen, kruiden, frambozen, chocolade, zwarte bessen, zoethout, groene peper en vanille. De aanzet in de mond is zacht en wijn is breed van smaak. Zowel het alcoholpercentage als het hout zijn mooi in de wijn geïntegreerd. Ook in de smaak komen fruit en kruiden terug. De wijn heeft een hoge smaakintensiteit met rijpe tannines. Een evenwichtige Super Tuscan met een lange afdronk.

Advies

Deze Rovaio IGT Toscana Rosso van La Lastra is niet alleen een uitstekende dinerwijn, maar ook een heerlijke wijn om in de avond van te genieten. De complexiteit vraagt wel om enige aandacht voor deze wijn. Heerlijke wijn bij gegrild vlees en wildgerechten. Ook bij oudere kazen presenteert zich deze wijn uitstekend.

Deze wijn is te bestellen voor € 19,95 op de site van www.duurzamewijn.shop