NIEUW: Reis en recepten boek: Trek in Indonesië

door | 8 mei 2021 | Boeken en films

Vierhonderd pagina vol reis-inspiratie en recepten. Na 25 jaar ervaring als directeur van Merapi Tours heeft eigenaar Flip Stoltenborgh zijn persoonlijke archief met gedetailleerde informatie over veel nog onbekende Indonesische eilanden gecombineerd met heerlijke plaatselijke recepten in een prachtig reis- en kookboek.

Trek in Indonesië

De lezer wordt meegenomen op ontdekkingsreis door de Indonesische archipel. Niet alleen de bekende trekpleisters als Java en Bali komen aan bod maar ook authentieke ontdekte pareltjes, ver weg van de drukte. Het kookgedeelte van het boek bevat niet alleen ruim 80 recepten van lokale recepten maar ook een heel aantal ‘geheime’ familierecepten.

Over de auteur:

Sinds 2000 bezocht Flip tientallen keren de Gordel van Smaragd, letterlijk van Sabang tot Merauke, of voor duikers: van Pulau Weh tot Triton Bay. De liefde voor Indisch en Indonesisch koken heeft hij meegekregen van de familie. Nieuwsgierigheid hielp hem  in Indonesië steeds weer te vragen naar recepten van de gerechten die hij daar kreeg voorgeschoteld en die hij dan thuis uitprobeerde. Soms bij mensen thuis of in kleine restaurantjes.

Een gezamenlijk verleden: 

De band die talloze Nederlanders met Indonesië hebben stamt uit de gezamenlijke Nederlands-Indische geschiedenis. Ruim 300.000 Indische Nederlanders repatrieerden tussen 1945 en 1968 naar Nederland. Onder hen waren ook de ouders van auteur Flip en zijn broer fotograaf Freek Stoltenborgh.

Boekgegevens: Titel:      Trek in Indonesië
Auteur:  Flip Stoltenborgh
ISBN:    9789090342870
Prijs:     € 34,50
Aantal pagina’s: 400, met harde kaft

Persoonlijke noot van de schrijver:

Habis

En dan zit je in zo’n lokaal restaurant en denk je jouw favoriete gerecht gevonden te hebben. De Mas of Mba (mannelijke of vrouwelijke bediende) staat al een kwartier, keurig met bloknoot en pen te wachten om je bestelling op te nemen. Op je beste Bahasa Indonesia zeg je dat je Ayam goreng met kangkun en nasi putih wilt hebben. Mba schrijft alles keurig op, herhaalt de bestelling en loopt naar achteren om de bestelling door te geven. Na een paar minuten is ze weer terug, met pen en bloknoot en zegt “Maaf, Ayam habis” (sorry, er is geen kip).

Habis, op, uitverkocht. Of nooit ingekocht. Het zal je niet één keer overkomen, maar zeker eens in de drie dagen. Leer het woordje maar vast van buiten: Habis.

Hetzelfde geldt voor wijn. Alleen kun je dan als restaurantbezoeker aan de ober vragen of hij/zij een fles kan gaan zoeken in een winkel. Voor een fooi van 50.000 rupia (3 euro) gaan ze met plezier op stap.

De schrijver vertelt aan Wijnjournaal over de wijnen:

Indonesische wijn beperkt zich tot Bali. Tot 2 jaar geleden kende ik 2 wijnmakers:

Plaga wines importeert druiven uit Australië, Chili en Europa en verwerkt deze zelf verder op Bali. De Chardonnay is redelijk, de rosé’s zijn tamelijk flauw en de Cabernet Sauvignon destijds erg stroef en zuur. Er staan een aantal wijnen die ik zelf niet heb geproefd.

Van de Hatten wines heb ik alleen de Aga white gedronken, érg flauw. Hatten heeft wijngaarden in het noorden van Bali waar ze wel 6 keer per jaar kunnen oogsten. Zuster van Hatten is Two Islands. Zij importereen de druiven uit zuid Australië en produceren mijn (tot nu toe) favoriete Two Islands Chardonnay. Ik zie nu dat ze ook een aantal Reservé wijnen kennen die ik nog niet geproefd heb. Als de pandemie over het hoogtepunt is zal ik weer eens gaan proeven.

WineParis Vinexpo 2023